• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Tarty na słodko » Tarta błyskawiczna

Tarta błyskawiczna

Aktualizacja: 20 sty, 2019 · Opublikowany: 16 cze, 2014 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Masz coś słodkiego do kawy? Takie pytanie pewnie często słyszycie, a może nawet sami sobie je zadajecie, jeśli odpowiedz, brzmi nie to mam rozwiązanie. Dzisiejszy deser jest bardzo prosty, łatwy i przede wszystkim błyskawiczny do przygotowania i o to chodzi w tej propozycji. Do przygotowania spodu tarty potrzebne będą chrupki śniadaniowe o smaku czekoladowym. Tartę wypełnimy klasyczną mieszanką serową przygotowaną z serka mascarpone i śmietany. Masa będzie w nucie limonkowo-waniliowej. Natomiast zwieńczeniem tarty będą truskawki, które po sezonie truskawkowym można zastąpić innymi owocami. Wspaniałe będą smakowały maliny, borówki amerykańskie lub jeżyny. Tarta może być podana od razu po przygotowaniu, choć lepiej smakuje lekko schłodzona.

tarta blyskawiczna
Print Pin
4.5 z 4 głosów

Tarta błyskawiczna

Pyszna, bez dwóch znań!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minutes
Całkowity czas 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na spód

  • 100 g czekoladowych płatków śniadaniowych
  • 40 g masła

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z ½ limonki i sok z niej
  • 1 łyżka ekstrakty waniliowego
  • truskawki do dekoracji
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Masło rozpuścić w rondelku. Do miski wsypać odmierzoną ilość płatków, zgnieść je dłonią lub pałką, nie należy ich rozgniatać na pył, wystarczy delikatnie, dodać masło, wymieszać.
  • Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą, na dno wysypać przygotowane płatki, rozłożyć je równomiernie delikatnie ugnieść dłonią, wstawić do lodówki na 10 minut lub na kilka minut do zamrażalnika.
  • W wysokim naczyniu ubić zimną śmietanę na sztywno.
  • W misce umieścić serek dodać cukier, skórkę z limonki, sok i wanilię, krótko zmiksować, dodać bitą śmietanę, połączyć z masą serową.
  • Na schłodzony spód wyłożyć masę, wierzch tarty ułożyć wcześniej umyte i pokrojone truskawki, przechowywać w lodówce.
  • Smacznego!
tarta blyskawiczna
tarta blyskawiczna
« Bagietka z ziarnami
Tort wiosenny »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Sprawdzona Kuchnia napisał

    19 czerwca, 2014 at 9:40 pm

    Ciasto pięknie wygląda Pani Jolu 🙂

    Odpowiedz
  2. Jola Rotta napisał

    18 czerwca, 2014 at 6:13 pm

    Truskawki dla mnie najlepiej smakuja z ciastem biszkoptowym lub na kruchej tarcie:)

    Odpowiedz
  3. Krzych napisał

    17 czerwca, 2014 at 12:06 am

    4 stars
    Czytam błyskawiczna-mysle sobie Krzychu, to ta druga kula ciasta, zamrożona.
    A tu chała, sie okazało, ze płatki. Też dobrze. 🙂
    Faktycznie migiem powstaje.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 czerwca, 2014 at 9:10 am

      Krzychu, no co Ty! Kula ciasta już dawno wykorzystana, przyszła jakaś chmara dzieci do moich córek i domagały się szybko ciasta no, to poszło...nawet zdjęcia nie zrobiłam! Więc kolejny błyskawiczny przepis trzeba było przygotować, właśnie dla takich gości :), ach! i ten przepis, to chyba dobry dla Ciebie, bo Ty piekarnika chyba nie masz;) możesz przygotować wersją dla bardziej dorosłych dzieci, czyli zamiast chrupek dać ciastka czekoladowe :)))

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        18 czerwca, 2014 at 1:03 pm

        4 stars
        Piekarnika nie mam, owszem. Tyle, ze z miłości do żony(wysłała po płatki śniadaniowe do sklepu) kupiłem dwa pudła(jedno gratis 😉 ) płatków właśnie. Nie takich, jak trzeba...
        Jedno pudło zamordowałem tłuczkiem na panierkę, drugie stoi.
        Po zmieszaniu z podgrzaną czekoladą będą jak znalazł, do Twojej tarty błyskawicznej.

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          18 czerwca, 2014 at 2:20 pm

          Z czekoladą będzie jeszcze lepsza 🙂 czego się nie robi dla miłości 😉 do tego zimne frizzante... Pozdrawiam

          Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →