• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Tarty na słodko » Tarta z borówkami

Tarta z borówkami

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 20 lip, 2013 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Pyszna tarta z borówkami amerykańskimi! Ciasto jest fantastyczne, bardzo delikatne, kruche i to właśnie ono decyduje, czy tara będzie smaczna, czy nie. Ciasto do tego typu tart powinno być cienko rozwałkowane i podpieczone przed nałożeniem wypełnienia z owoców.

tarta z borowkami
Tarta z borówkami
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 1 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanki mąki pszennej tortowa
  • 150 g masła
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 średnie jajko
  • 1 żółtko

Składniki na nadzienie

  • 2 szklanki borówek amerykańskich
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

🔪 Instrukcje

  • Do miski wsypać mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, cukier, proszek do pieczenia, jajka, szybko zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać 2 - 3 łyżki mąki. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut lub z zamrażalniku 10-15 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Z papieru do pieczenia wyciąć kształt odpowiadający wielkości formy, moja miała 32 cm średnicy. Odciąć około 80 % ciasta rozwałkować na przygotowanym wcześniej papierze, ciasto powinno zachodzić na brzegi formy.
  • Ciasto przenieść chwytając za papie włożyć do formy, nożem odciąć brzegi ciasta wystającego ponad formę.
  • Widelcem nakłuć dość gęsto całą powierzchnię ciasta. Wstawić do piekarnika, podpiec spód przez 10 minut, ciasto powinno nabrać delikatnego złotego koloru.
  • Borówki wsypać do miski dodać do nich cukier, cynamon i mąkę, wymieszać łyżką, owoce powinny delikatnie się "ubrudzić" mieszanką.
  • Po 10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Na podpieczony spód równomiernie rozsypać owoce wraz z pozostałą mąką i cukrem.
  • Resztę ciasta rozwałkować na bardzo cienki placek. Odrywając nieregularne kawałki cieniutkiego ciasta układać je na wierzchu tarty.
  • Tartę dopiekamy w 170 st C, przez około 25 minut.

Podana porcja ciasta wystarcza na bardzo dużą formę, moja miała 32 cm średnicy lub dwie małe. Ciasto, którego nie wykorzystamy, można zawinąć w folię i zamrozić, będzie na czarną godzinę. Nadzienie zrobiłam z borówek amerykańskich doprawionych cukrem trzcinowym i cynamonem, całość posypana cukrem pudrem smakuje wybornie. Oczywiście, wypełnienie można przygotować z dowolnych sezonowych owoców, malin, porzeczek, czy jagód. Smacznego!

📖 Przepis

tarta z borowkami
Print Pin
5 z 1 głosu

Tarta z borówkami

Wspaniałe kruche ciasto z nadzieniem z borówek.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 35 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 1 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanki mąki pszennej (tortowa)
  • 150 g masła
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 średnie jajko
  • 1 żółtko

Składniki na nadzienie

  • 2 szklanki borówek amerykańskich
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wsypać mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, cukier, proszek do pieczenia, jajka, szybko zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać 2 - 3 łyżki mąki. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut lub z zamrażalniku 10-15 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Z papieru do pieczenia wyciąć kształt odpowiadający wielkości formy, moja miała 32 cm średnicy. Odciąć około 80 % ciasta rozwałkować na przygotowanym wcześniej papierze, ciasto powinno zachodzić na brzegi formy.
  • Ciasto przenieść chwytając za papie włożyć do formy, nożem odciąć brzegi ciasta wystającego ponad formę.
  • Widelcem nakłuć dość gęsto całą powierzchnię ciasta. Wstawić do piekarnika, podpiec spód przez 10 minut, ciasto powinno nabrać delikatnego złotego koloru.
  • Borówki wsypać do miski dodać do nich cukier, cynamon i mąkę, wymieszać łyżką, owoce powinny delikatnie się "ubrudzić" mieszanką.
  • Po 10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Na podpieczony spód równomiernie rozsypać owoce wraz z pozostałą mąką i cukrem.
  • Resztę ciasta rozwałkować na bardzo cienki placek. Odrywając nieregularne kawałki cieniutkiego ciasta układać je na wierzchu tarty.
  • Tartę dopiekamy w 170 st C, przez około 25 minut.
  • Po upieczeniu można posypać tartę cukrem pudrem.
  • Smacznego!
tarta z borowkami
Tarta z borówkami
tarta z borowkami
Tarta z borówkami
« Krewetki z makaronem z cukinii
Pierogi z truskawkami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Magda napisał

    02 sierpnia, 2013 at 4:30 pm

    Anula, a można zrobić ten przepis z innej mąki niż ryżowa? Niestety nie doczekałam się jeszcze paczki ze sklepu internetowego z mąką ryżową, a kupiłam już borówki. Chyba, że masz jakiś pomysł na wykorzystanie borówek amerykańskich. Akurat Mama do mnie przyjechała na weekend i coś bym dla Niej upiekła dobrego do kawy, przede wszystkim innego. Właśnie spałaszowała tort urodzinowy w formie WZK'i (zrobiony z przepisu na marczello). Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 sierpnia, 2013 at 4:50 pm

      Oczywiście możesz zastąpić mąkę ryżową np: krupczatka lub zwykłą pszenną, a może pierogi z borówkami?:) Miłego pichcenia, będzie gorąco:))) Pozdrawiam

      Odpowiedz
      • Magda napisał

        03 sierpnia, 2013 at 11:42 am

        Cześć Aniu. Zrobiłam tartę z borówkami tyle, że szklankę mąki ryżowej zastąpiłam mąką krupczatką. Wyszło naprawdę smacznie, następnym razem zrobię z mąki ryżowej i dam połowę mniej cynamonu (jak dla mnie za dużo i zabija smak borówki). Przepis jak zawsze fajny, szybki i pyszny. Pozdrawiam

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          03 sierpnia, 2013 at 1:27 pm

          Witaj Madziu:) bardzo się cieszę, że się udało. Jesli smak cynamonu jest dla Ciebie zbyt intensywny, dodaj do borówkami zamiast niego np: cukier migdalowy. Miłego weekendu:)

          Odpowiedz
  2. wiosenka27 napisał

    20 lipca, 2013 at 7:51 am

    Mam jeszcze mąkę ryżową a używam jej tylko do tygrysiej skórki do chleba i chyba się skuszę na takie ciasto do tarty:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 lipca, 2013 at 9:03 am

      Koniecznie spróbuj 🙂 jest pyszne:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. karmel-itka napisał

    20 lipca, 2013 at 7:23 am

    pyszniutka! ach, te borówki ;]

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 lipca, 2013 at 9:04 am

      Wspaniałe do wszystkiego!:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}