Delikatna wiosenna tarta z soczystymi truskawkami w roli głównej. Spód tarty jest z bardzo delikatnego ciasta bezglutenowego, na którym zapiekłam masę truskawkowo-śmietanową. Wierzch uwieńczony soczystymi świeżymi truskawkami, które można dodatkowo posypać cukrem i zapiec. Zapiec tak, jak zapieka się wierzch kremu brulee. Tarta po zapieczeniu nabiera wyjątkowego charakteru a karmelowa chrupiąca skórka, która tworzy się na truskawkach, dodaje wykwintnego charakteru.
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 70 g masła
- ½ szklanki mąki ryżowej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¼ szklanki mąki owsianej
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- ¼ szklanki fruktozy lub cukru
- 1 żółtko
- 1 małe jajko
Składniki na krem
- 200 g truskawek + do dekoracji
- 180 ml śmietany 30 lub 36 %
- 4 żółtka
- 7 g stewii lub 8 łyżek cukru pudru
- 5 łyżek serka mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
🔪 Instrukcje
- Składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować kulkę i zawinąć folię spożywczą, schować na 30 minut do lodówki.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Ceramiczną formę do tatr (23 - 24 cm średnicy) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę, ciasto przed wstawieniem do piekarnika nakłuć widelcem.
- Spód piec przez 10 minut, następnie wyjąć z piekarnika.
- Truskawki zmiksować na gładki mus. Żółtka i cukier ubić na gęstą masę. Śmietanę ubić na sztywno.
- Żółtka i cukier ubić na gęstą masę. Śmietanę ubić na sztywno.
- W misce zmiksować serek mascarpone, dodać ekstrakt z wanilii, ubitą śmietanę, żółtka i zmiksowane truskawki, miksować do połączenia się składników, na końcu dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
- Masę wylać na podpieczony spód. Kilka truskawek przekroić na pół i zatopić w masie.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 125 st C, piec przez 40 minut. Po upieczeniu wystudzić tartę, a następnie schłodzić w lodówce przez 4 godziny, najlepiej przez całą noc.
- Przed podaniem udekorować wierzch tary cienko pokrojonymi truskawkami, można dodatkowo posypać cukrem i przypalić palnikiem, tak jak robi się, to w przypadku kremu brulee.
🌾 Certyfikowane produkty
Pamiętajcie o jednej kwestii, osoby chore na celiakię powinny używać certyfikowanej mąki owsianej! Natomiast osoby z nietolerancją powinny skonsultować się ze swoim lekarzem lub dietetykiem, czy mąka owsiana bez certyfikatu jest dopuszczona w ich diecie. Gorąco polecam nie tylko dla bezglutenowców!
📖 Przepis
Tarta z kremem truskawkowym
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 70 g masła
- ½ szklanki mąki ryżowej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¼ szklanki mąki owsianej
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- ¼ szklanki fruktozy lub cukru
- 1 żółtko
- 1 małe jajko
Składniki na krem
- 200 g truskawek + do dekoracji
- 180 ml śmietany 30 lub 36 %
- 4 żółtka
- 7 g stewii (lub 8 łyżek cukru pudru)
- 5 łyżek serka mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
🔪 Instrukcje
- Składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować kulkę i zawinąć folię spożywczą, schować na 30 minut do lodówki.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Ceramiczną formę do tatr (23 - 24 cm średnicy) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę, ciasto przed wstawieniem do piekarnika nakłuć widelcem.
- Spód piec przez 10 minut, następnie wyjąć z piekarnika.
- Truskawki zmiksować na gładki mus. Żółtka i cukier ubić na gęstą masę. Śmietanę ubić na sztywno.
- Żółtka i cukier ubić na gęstą masę. Śmietanę ubić na sztywno.
- W misce zmiksować serek mascarpone, dodać ekstrakt z wanilii, ubitą śmietanę, żółtka i zmiksowane truskawki, miksować do połączenia się składników, na końcu dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
- Masę wylać na podpieczony spód. Kilka truskawek przekroić na pół i zatopić w masie.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 125 st C, piec przez 40 minut. Po upieczeniu wystudzić tartę, a następnie schłodzić w lodówce przez 4 godziny, najlepiej przez całą noc.
- Przed podaniem udekorować wierzch tary cienko pokrojonymi truskawkami, można dodatkowo posypać cukrem i przypalić palnikiem, tak jak robi się, to w przypadku kremu brulee.
- Smacznego!
Ola napisał
rety jak dawno nie jadłam tarty...
Anna napisał
Olu, koniecznie upiecz i zjedz:) i to najlepiej z truskawkami:))
karmel-itka napisał
zapowiada się naprawdę smakowite ciacho!