Brak czasu zabieganie, kto tego nie doświadcza szczególnie przed świętami, a jeść trzeba! Mam przepis na błyskawiczny obiad i to bardzo, bardzo dobry. Ciasto francuskie zawsze mam w lodówce i proponuję zaopatrzyć się w jedną porcje, taką na wszelki wypadek. Na początek należy rozgrzać piekarnik, to najdłuższy etap pracy. Teraz ciasto francuskie, kulka mozzarelli, jajka i wędzony łosoś, mieszamy, kroimy... Po około 25 minutach obiad gotowy! Delikatne i chrupiące ciasto francuskie z farszem jajeczno śmietanowym, a na wierzchu aromatyczny wędzony łosoś z mozzarellą jeszcze tylko odrobina zieleniny, kilka kropel cytryny i uczta gotowa, smacznego!
📖 Przepis
Tarta z łososiem i mozzarellą
Szybki obiad dla zapracowanych.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4 duże jajka
- 8 sztuk koktajlowych
- 100 g łososia wędzonego
- 80 g śmietany - dałam 18 %
- 1 kulka mozzarelli
- pieprz (do smaku)
- sól (do smaku)
- świeży szczypiorek lub koperek
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, góra - dół. Pomidorki umyć, przekroić na pół, jajka wymieszać w misce z dodatkiem śmietany, dodać sól i pieprz.
- Przygotować płaty łososia, można pokroić je na paski. Mozzarellę pokroić na plasterki.
- Ciastem francuskim wyłożyć formę do tarty. Na ciasto wylać masę jajeczną, posypać częścią pokrojonego szczypiorku lub kopru. Na wierz tarty ułożyć plastry łososia i mozzarelli, na przemian. Na koniec położyć pomidorki, całość posypać solą i pieprzem.
- Tartę pieczemy przez 20 - 25 minut.
- Po upieczeniu posypujemy siekanym szczypiorkiem lub koperkiem, podajemy na ciepło lub zimno.
- Smacznego!
katarzyna napisał
super pomysł:) Wypróbuje na sylwestra 🙂
Anna napisał
Z pewnością będziesz zachwycona 🙂 tarta jest pyszna! Pozdrawiam :)))
katarzyna napisał
Masz racje, tarta jest przepyszna, tylko ma jedna wadę, za szybko zniknęła 😀
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że smakowała 🙂 ja również miałam takie wrażenie, że zbyt szybkie zniknięcie ze stołu jest jej niewielką wadą :))) Pozdrawiam