Wiosenna tarta malinowo-rabarbarowa z bezą i płatkami migdałów. Tatra należy do ciast szybkich w wykonaniu i łatwych tutaj nie trzeba się obawiać, że coś nie wyrośnie! Podstawą udanej tarty jest bardzo dobre, kruche ciasto, delikatne i rozpływające się w ustach. Bardzo ważne są odpowiednio dobrane składniki w idealnych proporcjach. Po zagnieceniu składników należy, ciasto schłodzić można zrobić to w lodówce lub jeśli spieszycie się, to trzeba wrzucić je do zamrażalnika. Prostym sposobem na "spulchnienie" kruchego ciasta jest starcie go na tarce do warzyw. Po schłodzeniu zetrzyjcie ciasto na tarce i wyłóżcie nim formę, w której będzie pieczone ciasto. Dzięki temu zabiegowi kruche ciasto po upieczeniu jest naprawdę lekkie i delikatne!
Druga ważna sprawa, o której musicie pamiętać, to grubość ciasta, ciasto powinno być w miarę cienkie. Zbyt gruba warstwa kruchego ciasta będzie niesmaczna i mimo dobrego przepisu, twarda. I po trzecie, oczywiście pyszny wkład do tarty dziś są to mrożone maliny i rabarbar, ale możecie zastąpić je truskawkami, które pojawiły się już w sklepach. Cudownym zwieńczeniem naszej tarty jest lekka beza, którą kochamy wszyscy. Kropką nad "i" są przypieczone złote płatki migdałów, to jest jak korona na głowie 😉 Gorąco polecam, tarta jest wyśmienita!
📖 Przepis
Tarta malinowo-rabarbarowa
🥘 Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 270 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 70 g cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
Składnik na pierzynkę owocową
- 1 szklanka obranego i posiekanego rabarbaru
- 350 g mrożonych malin
- 16 g cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego / malinowego)
Składniki na bezę
- 4 białka
- 180 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g płatków migdałowych
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera przesiewamy mąkę, dodajemy wcześniej posiekane masło, cukier i proszek do pieczenia, całość miksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku, można zrobić to ręcznie - na blacie umieścić wcześniej wspomniane składniki całość posiekać nożem, a następnie rozetrzeć w palcach.
- Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek i zagniecenie ciasta, z ciast uformować kulę, którą należy zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki lub zamrażalnika, aby stwardniało.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C. Formę o wymiarach 35 x 45 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyjąć schłodzone ciasto, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, startym ciastem wyłożyć dno formy lekko dociskając dłonią, starajcie się rozłożyć ciasto tak, aby nie było pustych przestrzeni.
- Formę z ciastem wstawić do piekarnika, spód podpiec, wystarczy około 12 - 15 minut, powinien zrobić się delikatnie złoty, następnie wyjąć formę z piekarnika i pozostawić na czas przygotowania owocowego wkładu i bezy.
- Białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka są już dobrze ubite zaczynamy dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, masa powinna być sztywna i błyszcząca na koniec dodajemy mąkę lub budyń i krótko miksujemy do połączenia się składników.
- Rabarbar umyć, obrać i posiekać na małe kawałki 1 cm, wsypać do miski, dodać mrożone maliny, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie.
- Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane owoce, a następnie bezę, wierzch posypać płatkami migdałowym.i
- Ciasto wstawić do piekarnika ( 160 st C opcja górnej i dolnej grzałki ) piec przez 20 - 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 60 st C, piec jeszcze 20 minut.
- Ważne! Beza w pewnym momencie zacznę się intensywnie przyrumieniać ( trzeba obserwować ciasto podczas pieczenia 🙂 aby zapobiec spieczeniu się bezy, należy przykryć wierzch papierem do pieczenia, to zabezpieczy wierzch przed przypaleniem.
- Ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.
- Smacznego!
niecodziennikpary napisał
Świetne ciast, aż ślinka cieknie. ? A młode łodygi rabarbaru wyglądają super na zdjęciach.
Anna napisał
Dziękuję 🙂 Ciasto jest pyszne, polecam!