Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Tarty na słodko

Tarta malinowo-rabarbarowa

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 26 maj, 2015 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Wiosenna tarta malinowo-rabarbarowa z bezą i płatkami migdałów. Tatra należy do ciast szybkich w wykonaniu i łatwych tutaj nie trzeba się obawiać, że coś nie wyrośnie! Podstawą udanej tarty jest bardzo dobre, kruche ciasto, delikatne i rozpływające się w ustach. Bardzo ważne są odpowiednio dobrane składniki w idealnych proporcjach. Po zagnieceniu składników należy, ciasto schłodzić można zrobić to w lodówce lub jeśli spieszycie się, to trzeba wrzucić je do zamrażalnika. Prostym sposobem na "spulchnienie" kruchego ciasta jest starcie go na tarce do warzyw. Po schłodzeniu zetrzyjcie ciasto na tarce i wyłóżcie nim formę, w której będzie pieczone ciasto. Dzięki temu zabiegowi kruche ciasto po upieczeniu jest naprawdę lekkie i delikatne!

Druga ważna sprawa, o której musicie pamiętać, to grubość ciasta, ciasto powinno być w miarę cienkie. Zbyt gruba warstwa kruchego ciasta będzie niesmaczna i mimo dobrego przepisu, twarda. I po trzecie, oczywiście pyszny wkład do tarty dziś są to mrożone maliny i rabarbar, ale możecie zastąpić je truskawkami, które pojawiły się już w sklepach. Cudownym zwieńczeniem naszej tarty jest lekka beza, którą kochamy wszyscy. Kropką nad "i" są przypieczone złote płatki migdałów, to jest jak korona na głowie 😉 Gorąco polecam, tarta jest wyśmienita!

📖 Przepis

Tarta malinowo - rabarbarowa
Print Pin
5 z 1 głosu

Tarta malinowo-rabarbarowa

Rabarbar, maliny na kruchym cieście z warstwą bezy.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 20
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina
Całkowity czas 1 godzina godzina 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kruche ciasto

  • 270 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 70 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

Składnik na pierzynkę owocową

  • 1 szklanka obranego i posiekanego rabarbaru
  • 350 g mrożonych malin
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego / malinowego)

Składniki na bezę

  • 4 białka
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g płatków migdałowych
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera przesiewamy mąkę, dodajemy wcześniej posiekane masło, cukier i proszek do pieczenia, całość miksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku, można zrobić to ręcznie - na blacie umieścić wcześniej wspomniane składniki całość posiekać nożem, a następnie rozetrzeć w palcach.
  • Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek i zagniecenie ciasta, z ciast uformować kulę, którą należy zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki lub zamrażalnika, aby stwardniało.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C. Formę o wymiarach 35 x 45 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyjąć schłodzone ciasto, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, startym ciastem wyłożyć dno formy lekko dociskając dłonią, starajcie się rozłożyć ciasto tak, aby nie było pustych przestrzeni.
  • Formę z ciastem wstawić do piekarnika, spód podpiec, wystarczy około 12 - 15 minut, powinien zrobić się delikatnie złoty, następnie wyjąć formę z piekarnika i pozostawić na czas przygotowania owocowego wkładu i bezy.
  • Białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka są już dobrze ubite zaczynamy dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, masa powinna być sztywna i błyszcząca na koniec dodajemy mąkę lub budyń i krótko miksujemy do połączenia się składników.
  • Rabarbar umyć, obrać i posiekać na małe kawałki 1 cm, wsypać do miski, dodać mrożone maliny, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie.
  • Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane owoce, a następnie bezę, wierzch posypać płatkami migdałowym.i
  • Ciasto wstawić do piekarnika ( 160 st C opcja górnej i dolnej grzałki ) piec przez 20 - 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 60 st C, piec jeszcze 20 minut.
  • Ważne! Beza w pewnym momencie zacznę się intensywnie przyrumieniać ( trzeba obserwować ciasto podczas pieczenia 🙂 aby zapobiec spieczeniu się bezy, należy przykryć wierzch papierem do pieczenia, to zabezpieczy wierzch przed przypaleniem.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.
  • Smacznego!
Tarta malinowo - rabarbarowa
Tarta malinowo-rabarbarowa
Tarta malinowo-rabarbarowa

Więcej Przepisy na tarty na słodko

  • Tarta owocowa bez cukru z kremem mascarpone i owocami
    Tarta owocowa bez cukru
  • tarta z mascarpone i owocami
    Tarta z mascarpone i owocami
  • Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
    Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
  • tarta-z-ciasta-serowego
    Tarta z ciasta serowego

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. niecodziennikpary napisał

    04 czerwca, 2018 at 5:57 pm

    Świetne ciast, aż ślinka cieknie. ? A młode łodygi rabarbaru wyglądają super na zdjęciach.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 czerwca, 2018 at 10:53 am

      Dziękuję 🙂 Ciasto jest pyszne, polecam!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.