• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Tarty na słodko » Tarta malinowo-rabarbarowa

Tarta malinowo-rabarbarowa

Aktualizacja: 23 Cze, 2020 · Opublikowany: 26 Maj, 2015 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 3 min

Wiosenna tarta malinowo-rabarbarowa z bezą i płatkami migdałów. Tatra należy do ciast szybkich w wykonaniu i łatwych tutaj nie trzeba się obawiać, że coś nie wyrośnie! Podstawą udanej tarty jest bardzo dobre, kruche ciasto, delikatne i rozpływające się w ustach. Bardzo ważne są odpowiednio dobrane składniki w idealnych proporcjach. Po zagnieceniu składników należy, ciasto schłodzić można zrobić to w lodówce lub jeśli spieszycie się, to trzeba wrzucić je do zamrażalnika. Prostym sposobem na "spulchnienie" kruchego ciasta jest starcie go na tarce do warzyw. Po schłodzeniu zetrzyjcie ciasto na tarce i wyłóżcie nim formę, w której będzie pieczone ciasto. Dzięki temu zabiegowi kruche ciasto po upieczeniu jest naprawdę lekkie i delikatne!

Druga ważna sprawa, o której musicie pamiętać, to grubość ciasta, ciasto powinno być w miarę cienkie. Zbyt gruba warstwa kruchego ciasta będzie niesmaczna i mimo dobrego przepisu, twarda. I po trzecie, oczywiście pyszny wkład do tarty dziś są to mrożone maliny i rabarbar, ale możecie zastąpić je truskawkami, które pojawiły się już w sklepach. Cudownym zwieńczeniem naszej tarty jest lekka beza, którą kochamy wszyscy. Kropką nad "i" są przypieczone złote płatki migdałów, to jest jak korona na głowie 😉 Gorąco polecam, tarta jest wyśmienita!

Tarta malinowo - rabarbarowa
Print Pin
5 from 1 vote

Tarta malinowo-rabarbarowa

Rabarbar, maliny na kruchym cieście z warstwą bezy.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 1 hour
Całkowity czas 1 hour 30 minutes
Porcje 20
Autor Anna

🥘 Składniki

Składniki na kruche ciasto

  • 270 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 70 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

Składnik na pierzynkę owocową

  • 1 szklanka obranego i posiekanego rabarbaru
  • 350 g mrożonych malin
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego / malinowego

Składniki na bezę

  • 4 białka
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g płatków migdałowych

🔪 Instrukcje

  • Do miski miksera przesiewamy mąkę, dodajemy wcześniej posiekane masło, cukier i proszek do pieczenia, całość miksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku, można zrobić to ręcznie - na blacie umieścić wcześniej wspomniane składniki całość posiekać nożem, a następnie rozetrzeć w palcach.
  • Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek i zagniecenie ciasta, z ciast uformować kulę, którą należy zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki lub zamrażalnika, aby stwardniało.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C. Formę o wymiarach 35 x 45 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyjąć schłodzone ciasto, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, startym ciastem wyłożyć dno formy lekko dociskając dłonią, starajcie się rozłożyć ciasto tak, aby nie było pustych przestrzeni.
  • Formę z ciastem wstawić do piekarnika, spód podpiec, wystarczy około 12 - 15 minut, powinien zrobić się delikatnie złoty, następnie wyjąć formę z piekarnika i pozostawić na czas przygotowania owocowego wkładu i bezy.
  • Białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka są już dobrze ubite zaczynamy dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, masa powinna być sztywna i błyszcząca na koniec dodajemy mąkę lub budyń i krótko miksujemy do połączenia się składników.
  • Rabarbar umyć, obrać i posiekać na małe kawałki 1 cm, wsypać do miski, dodać mrożone maliny, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie.
  • Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane owoce, a następnie bezę, wierzch posypać płatkami migdałowym.i
  • Ciasto wstawić do piekarnika ( 160 st C opcja górnej i dolnej grzałki ) piec przez 20 - 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 60 st C, piec jeszcze 20 minut.
  • Ważne! Beza w pewnym momencie zacznę się intensywnie przyrumieniać ( trzeba obserwować ciasto podczas pieczenia 🙂 aby zapobiec spieczeniu się bezy, należy przykryć wierzch papierem do pieczenia, to zabezpieczy wierzch przed przypaleniem.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.
  • Smacznego!
Tarta malinowo - rabarbarowa
Tarta malinowo-rabarbarowa
Tarta malinowo-rabarbarowa
Poprzedni wpis « Nalewka z pędów sosny z odzysku
Kolejny wpis Ciastka podwójnie czekoladowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. niecodziennikpary napisał

    04 czerwca, 2018 at 5:57 pm

    Świetne ciast, aż ślinka cieknie. ? A młode łodygi rabarbaru wyglądają super na zdjęciach.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 czerwca, 2018 at 10:53 am

      Dziękuję 🙂 Ciasto jest pyszne, polecam!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia