Sezon truskawkowy jest właśnie w pełni, trzeba więc korzystać z ich bogactwa smaku, aromatu i koloru oczywiści. Oczywiście, póki truskawki są świeże i soczyste. Dziś chciałam zaproponować Wam tartę, która jest niesamowicie pyszna! Moim zdaniem cała tajemnica udanej tary, to bardzo dobry przepis na ciasto! Bardzo, ale to bardzo istotna jest grubość ciasta. Spód do tarty owocowej powinien być bardzo cienki. Dzięki takiemu podkładowi będzie zachowana harmonia smaków pomiędzy maślanym kruchym ciastem, a owocowym wypełnieniem.
Przepis na tę tartę dałam mojej koleżance, która niebyła zadowolona z efektu. Byłam zaskoczona, że coś jest nie tak. Zaprosiła mnie, żebym spróbowała to, co upiekła. Bardzo szybko okazało się, co jest nie tak. Spód tarty miał ponad 1,5 cm grubości, to nie mogło się udać! Zbyt gruba warstwa ciasta zabiła cały smak owoców, a sam spód był jak gruba i twarda sklejka! Pamiętajcie o tym, podaję przepis na ciasto, które wykorzystuję na tortownicę o średnicy 34 cm. Jeśli macie mniejszą tortownicę, zmniejszcie ilość ciasta. Najlepiej nadmiar ciasta odciąć i zamrozić. Taka porcja będzie jak znalazł, na szybkie ciasto w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości! Za przepis dziękuję Kasi.
📖 Przepis
Tarta z truskawkami
🥘 Składniki
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 3 średnie żółtka
- 350 g truskawek
- cukier puder do dekoracji
🔪 Instrukcje
- Masło pokroić na małe kawałki i razem z pozostałymi składniki umieścić w misce, zagnieść ciasto.
- Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na ok. pół godziny do lodówki, a najlepiej do zamrażalnika.
- Truskawki myć, pokroić. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Papier do pieczenia dociąć do wielkości formy.
- Oderwać około ¾ ciasta i rozwałkować na wyciętym papierze, na grubość do 5 milimetrów, przełożyć rozwałkowane ciasto na blachę, spód podziurkować widelcem całą powierzchnię ciasta. Wstawić do piekarnika, podpiec przez ok. 10 - 12 minut na złoty kolor.
- Resztę ciasta należy rozwałkować na bardzo cienki placuszek.
- Ciasto wyjąć z piekarnika, rozłożyć truskawki, przykryć porwanymi kawałkami ciasta i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 20 minut, do momentu, kiedy góra tarty się zarumieni.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
- Smacznego!
Anna napisał
Thank you!