Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Tarty na słodko

Tarta z truskawkami

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 17 cze, 2012 · przez Anna · 1 komentarz

Skocz do przepisu

Sezon truskawkowy jest właśnie w pełni, trzeba więc korzystać z ich bogactwa smaku, aromatu i koloru oczywiści. Oczywiście, póki truskawki są świeże i soczyste. Dziś chciałam zaproponować Wam tartę, która jest niesamowicie pyszna! Moim zdaniem cała tajemnica udanej tary, to bardzo dobry przepis na ciasto! Bardzo, ale to bardzo istotna jest grubość ciasta. Spód do tarty owocowej powinien być bardzo cienki. Dzięki takiemu podkładowi będzie zachowana harmonia smaków pomiędzy maślanym kruchym ciastem, a owocowym wypełnieniem.

Przepis na tę tartę dałam mojej koleżance, która niebyła zadowolona z efektu. Byłam zaskoczona, że coś jest nie tak. Zaprosiła mnie, żebym spróbowała to, co upiekła. Bardzo szybko okazało się, co jest nie tak. Spód tarty miał ponad 1,5 cm grubości, to nie mogło się udać! Zbyt gruba warstwa ciasta zabiła cały smak owoców, a sam spód był jak gruba i twarda sklejka! Pamiętajcie o tym, podaję przepis na ciasto, które wykorzystuję na tortownicę o średnicy 34 cm. Jeśli macie mniejszą tortownicę, zmniejszcie ilość ciasta. Najlepiej nadmiar ciasta odciąć i zamrozić. Taka porcja będzie jak znalazł, na szybkie ciasto w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości!  Za przepis dziękuję Kasi.

Tarta z truskawkami z cukrem pudrem
Tarta z truskawkami

📖 Przepis

Tarta z truskawkami jeszcze z surowymi płatami ciasta
Print Pin
5 z 1 głosu

Tarta z truskawkami

Najlepsza i najszybsza tarta z truskawkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 16
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 32 minuty minuty
Całkowity czas 47 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 3 średnie żółtka
  • 350 g truskawek
  • cukier puder do dekoracji
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Masło pokroić na małe kawałki i razem z pozostałymi składniki umieścić w misce, zagnieść ciasto.
  • Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na ok. pół godziny do lodówki, a najlepiej do zamrażalnika.
  • Truskawki myć, pokroić. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Papier do pieczenia dociąć do wielkości formy.
  • Oderwać około ¾ ciasta i rozwałkować na wyciętym papierze, na grubość do 5 milimetrów, przełożyć rozwałkowane ciasto na blachę, spód podziurkować widelcem całą powierzchnię ciasta. Wstawić do piekarnika, podpiec przez ok. 10 - 12 minut na złoty kolor.
  • Resztę ciasta należy rozwałkować na bardzo cienki placuszek.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika, rozłożyć truskawki, przykryć porwanymi kawałkami ciasta i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 20 minut, do momentu, kiedy góra tarty się zarumieni.
  • Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
  • Smacznego!
  • Forma wyłożona surowym ciastem
Tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami

Więcej Przepisy na tarty na słodko

  • Tarta owocowa bez cukru z kremem mascarpone i owocami
    Tarta owocowa bez cukru
  • tarta z mascarpone i owocami
    Tarta z mascarpone i owocami
  • Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
    Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
  • tarta-z-ciasta-serowego
    Tarta z ciasta serowego

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Anna napisał

    22 czerwca, 2012 at 4:22 pm

    Thank you!

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.