• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Tarty na słodko » Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Aktualizacja: 27 Sie, 2020 · Opublikowany: 17 Cze, 2012 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 3 min

Sezon truskawkowy jest właśnie w pełni, trzeba więc korzystać z ich bogactwa smaku, aromatu i koloru oczywiści. Oczywiście, póki truskawki są świeże i soczyste. Dziś chciałam zaproponować Wam tartę, która jest niesamowicie pyszna! Moim zdaniem cała tajemnica udanej tary, to bardzo dobry przepis na ciasto! Bardzo, ale to bardzo istotna jest grubość ciasta. Spód do tarty owocowej powinien być bardzo cienki. Dzięki takiemu podkładowi będzie zachowana harmonia smaków pomiędzy maślanym kruchym ciastem, a owocowym wypełnieniem.

Przepis na tę tartę dałam mojej koleżance, która niebyła zadowolona z efektu. Byłam zaskoczona, że coś jest nie tak. Zaprosiła mnie, żebym spróbowała to, co upiekła. Bardzo szybko okazało się, co jest nie tak. Spód tarty miał ponad 1,5 cm grubości, to nie mogło się udać! Zbyt gruba warstwa ciasta zabiła cały smak owoców, a sam spód był jak gruba i twarda sklejka! Pamiętajcie o tym, podaję przepis na ciasto, które wykorzystuję na tortownicę o średnicy 34 cm. Jeśli macie mniejszą tortownicę, zmniejszcie ilość ciasta. Najlepiej nadmiar ciasta odciąć i zamrozić. Taka porcja będzie jak znalazł, na szybkie ciasto w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości!  Za przepis dziękuję Kasi.

Tarta z truskawkami z cukrem pudrem
Tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami jeszcze z surowymi płatami ciasta
Print Pin
5 from 1 vote

Tarta z truskawkami

Najlepsza i najszybsza tarta z truskawkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 32 minutes
Całkowity czas 47 minutes
Porcje 16
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 3 średnie żółtka
  • 350 g truskawek
  • cukier puder do dekoracji

🔪 Instrukcje

  • Masło pokroić na małe kawałki i razem z pozostałymi składniki umieścić w misce, zagnieść ciasto.
  • Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na ok. pół godziny do lodówki, a najlepiej do zamrażalnika.
  • Truskawki myć, pokroić. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Papier do pieczenia dociąć do wielkości formy.
  • Oderwać około ¾ ciasta i rozwałkować na wyciętym papierze, na grubość do 5 milimetrów, przełożyć rozwałkowane ciasto na blachę, spód podziurkować widelcem całą powierzchnię ciasta. Wstawić do piekarnika, podpiec przez ok. 10 - 12 minut na złoty kolor.
  • Resztę ciasta należy rozwałkować na bardzo cienki placuszek.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika, rozłożyć truskawki, przykryć porwanymi kawałkami ciasta i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 20 minut, do momentu, kiedy góra tarty się zarumieni.
  • Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
  • Smacznego!
  • Forma wyłożona surowym ciastem
Tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami
Poprzedni wpis « Tort bezowy z truskawkami
Kolejny wpis Pizza z tuńczykiem »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Anna napisał

    22 czerwca, 2012 at 4:22 pm

    Thank you!

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia