• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Tarty na słodko » Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 17 cze, 2012 · przez Anna · 1 komentarz

Skocz do przepisu

Sezon truskawkowy jest właśnie w pełni, trzeba więc korzystać z ich bogactwa smaku, aromatu i koloru oczywiści. Oczywiście, póki truskawki są świeże i soczyste. Dziś chciałam zaproponować Wam tartę, która jest niesamowicie pyszna! Moim zdaniem cała tajemnica udanej tary, to bardzo dobry przepis na ciasto! Bardzo, ale to bardzo istotna jest grubość ciasta. Spód do tarty owocowej powinien być bardzo cienki. Dzięki takiemu podkładowi będzie zachowana harmonia smaków pomiędzy maślanym kruchym ciastem, a owocowym wypełnieniem.

Przepis na tę tartę dałam mojej koleżance, która niebyła zadowolona z efektu. Byłam zaskoczona, że coś jest nie tak. Zaprosiła mnie, żebym spróbowała to, co upiekła. Bardzo szybko okazało się, co jest nie tak. Spód tarty miał ponad 1,5 cm grubości, to nie mogło się udać! Zbyt gruba warstwa ciasta zabiła cały smak owoców, a sam spód był jak gruba i twarda sklejka! Pamiętajcie o tym, podaję przepis na ciasto, które wykorzystuję na tortownicę o średnicy 34 cm. Jeśli macie mniejszą tortownicę, zmniejszcie ilość ciasta. Najlepiej nadmiar ciasta odciąć i zamrozić. Taka porcja będzie jak znalazł, na szybkie ciasto w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości!  Za przepis dziękuję Kasi.

Tarta z truskawkami z cukrem pudrem
Tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami jeszcze z surowymi płatami ciasta
Print Pin
5 z 1 głosu

Tarta z truskawkami

Najlepsza i najszybsza tarta z truskawkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 16
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 32 minutes
Całkowity czas 47 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 3 średnie żółtka
  • 350 g truskawek
  • cukier puder do dekoracji
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Masło pokroić na małe kawałki i razem z pozostałymi składniki umieścić w misce, zagnieść ciasto.
  • Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na ok. pół godziny do lodówki, a najlepiej do zamrażalnika.
  • Truskawki myć, pokroić. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Papier do pieczenia dociąć do wielkości formy.
  • Oderwać około ¾ ciasta i rozwałkować na wyciętym papierze, na grubość do 5 milimetrów, przełożyć rozwałkowane ciasto na blachę, spód podziurkować widelcem całą powierzchnię ciasta. Wstawić do piekarnika, podpiec przez ok. 10 - 12 minut na złoty kolor.
  • Resztę ciasta należy rozwałkować na bardzo cienki placuszek.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika, rozłożyć truskawki, przykryć porwanymi kawałkami ciasta i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 20 minut, do momentu, kiedy góra tarty się zarumieni.
  • Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
  • Smacznego!
  • Forma wyłożona surowym ciastem
Tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami
« Tort bezowy z truskawkami
Pizza z tuńczykiem »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Anna napisał

    22 czerwca, 2012 at 4:22 pm

    Thank you!

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}