Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Tarty na słodko

Tarta ze śliwką i z gruszką

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 2 paź, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Tarta ze śliwką i z gruszką. Często mamy problem, jakie ciasto upiec i słyszymy, ja chcę ze śliwką, a ja z gruszką, a ja jeszcze z czymś innym. Tarta jest najlepszą bazą do tego, aby zrobić ją w dwóch lub trzech wersjach jednocześnie. Wystarczy zagnieść jedno kruche ciasto, podzielić na dwie lub więcej części. Zrobić do tego dwa lub trzy nadzienia i gotowe. Każdy ma to, na co miał ochotę! Śliwki z cynamonem podduszone w czerwonym winie, gruszka z imbirem również w czerwonym winie. Pyszne aromatyczne nadzienia, które można dowolnie komponować, świetnym nadzieniem będą też jabłka, maliny lub morele.

Zawsze w zamrażalniku mam przygotowaną porcję kruchego ciasta "na czarną godzinę", wystarczy, że wyjmę ją z zamrażalnika, szybko przygotuję wypełnienie do tary, chwila pieczenia i deser gotowy. Tartę polecam na ciepło z lodami.

tarta ze sliwka i gruszka
Tarta ze śliwką i gruszką

📖 Przepis

tarta ze sliwka i gruszka
Print Pin
5 z 1 głosu

Tarta ze śliwką i z gruszką

Świetna krucha tarta z pysznym wypełnieniem
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Deser
Porcji 12
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Ciasto

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g twardego masła
  • 3 żółtka
  • ½ szklanka cukru
  • ¼ szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Nadzienie

  • 20 sztuk śliwek
  • 3 duże gruszki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 60 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Masło pokroić na drobne kawałki, włożyć do miski, dodać pozostałe składniki, poza łyżeczką cynamonu, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki. Do drugiej części dodać 1 łyżeczkę cynamonu i ponownie zagnieść, również owinąć ciasto w folię i schłodzić w lodówce.
  • Gruszki obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki, włożyć do rondla, wlać wino, dwie łyżki cukru, ½ łyżeczki mielonego imbiru. Gotować przez 8 minut, po tym czasie gruszki będą już miękkie. Zlać z gruszek cały płyn (nie wylewać) dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej dokładnie wymieszać.
  • Śliwki przekroić na pół, włożyć do rondelka, wlać płyn z gruszek dodać cynamon, gotować przez 5 minut. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać.
  • Przygotować dwie formy do tart o średnicy 20 cm, wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Wyjąć ciasto z lodówki, z każdej porcji odciąć około ⅔ części ciasta, większą rozwałkować na bardzo cienki placek. Wyłożyć nim formy, widelcem zrobić dziurki, wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C, piec 10 min, wyjąć z piekarnika.
  • Do formy z ciastem cynamonowym wyłożyć przygotowaną masę śliwkową, posypać płatkami migdałowymi, resztę ciast zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać min wierzch tarty.
  • Na drugi spód wyłożyć nadzienie gruszkowe, również przykryć tartym ciastem.
  • Ponownie wstawić do piekarnika na około 10 minut. Smacznego!
tarta ze sliwką i gruszką na talerzu dwa kawałki ciasta

Więcej Przepisy na tarty na słodko

  • Tarta owocowa bez cukru z kremem mascarpone i owocami
    Tarta owocowa bez cukru
  • tarta z mascarpone i owocami
    Tarta z mascarpone i owocami
  • Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
    Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
  • tarta-z-ciasta-serowego
    Tarta z ciasta serowego

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.