Tarta ze śliwką i z gruszką. Często mamy problem, jakie ciasto upiec i słyszymy, ja chcę ze śliwką, a ja z gruszką, a ja jeszcze z czymś innym. Tarta jest najlepszą bazą do tego, aby zrobić ją w dwóch lub trzech wersjach jednocześnie. Wystarczy zagnieść jedno kruche ciasto, podzielić na dwie lub więcej części. Zrobić do tego dwa lub trzy nadzienia i gotowe. Każdy ma to, na co miał ochotę! Śliwki z cynamonem podduszone w czerwonym winie, gruszka z imbirem również w czerwonym winie. Pyszne aromatyczne nadzienia, które można dowolnie komponować, świetnym nadzieniem będą też jabłka, maliny lub morele.
Zawsze w zamrażalniku mam przygotowaną porcję kruchego ciasta "na czarną godzinę", wystarczy, że wyjmę ją z zamrażalnika, szybko przygotuję wypełnienie do tary, chwila pieczenia i deser gotowy. Tartę polecam na ciepło z lodami.
📖 Przepis
Tarta ze śliwką i z gruszką
🥘 Składniki
Ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g twardego masła
- 3 żółtka
- ½ szklanka cukru
- ¼ szklanka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Nadzienie
- 20 sztuk śliwek
- 3 duże gruszki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 60 ml czerwonego wina
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
🔪 Instrukcje
- Masło pokroić na drobne kawałki, włożyć do miski, dodać pozostałe składniki, poza łyżeczką cynamonu, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki. Do drugiej części dodać 1 łyżeczkę cynamonu i ponownie zagnieść, również owinąć ciasto w folię i schłodzić w lodówce.
- Gruszki obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki, włożyć do rondla, wlać wino, dwie łyżki cukru, ½ łyżeczki mielonego imbiru. Gotować przez 8 minut, po tym czasie gruszki będą już miękkie. Zlać z gruszek cały płyn (nie wylewać) dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej dokładnie wymieszać.
- Śliwki przekroić na pół, włożyć do rondelka, wlać płyn z gruszek dodać cynamon, gotować przez 5 minut. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać.
- Przygotować dwie formy do tart o średnicy 20 cm, wysmarować masłem i wysypać mąką.
- Wyjąć ciasto z lodówki, z każdej porcji odciąć około ⅔ części ciasta, większą rozwałkować na bardzo cienki placek. Wyłożyć nim formy, widelcem zrobić dziurki, wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C, piec 10 min, wyjąć z piekarnika.
- Do formy z ciastem cynamonowym wyłożyć przygotowaną masę śliwkową, posypać płatkami migdałowymi, resztę ciast zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać min wierzch tarty.
- Na drugi spód wyłożyć nadzienie gruszkowe, również przykryć tartym ciastem.
- Ponownie wstawić do piekarnika na około 10 minut. Smacznego!
Comments
No Comments