• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Kruche ciasta » Tarta ze śliwkami i krówką pod pierzynką bezową

Tarta ze śliwkami i krówką pod pierzynką bezową

Aktualizacja: 16 kwi, 2021 · Opublikowany: 19 sie, 2012 · przez Anna · 1 komentarz

Skocz do przepisu

Tarta ze śliwkami i krówką pod pierzynką bezową. Smakowite połączenie słodkich karmelowych krówek i lekko kwaśnych śliwek na delikatnym piaskowo-kruchym spodzie z nutą cynamonu. Tarta wyśmienicie smakuje podana z lodami cynamonowymi lub śmietankowymi. Ciasto można przygotować na dzień lub nawet tydzień wcześniej. Należy je zamrozić lub przechować w lodówce, jeśli miałoby czekać dobę na upieczenie. Pamiętajcie, że podana ilość ciasta wystarcza na formę o średnicy 35 cm, czyli bardzo dużą, jeśli nie macie takiej dużej formy, to oczywiście możecie przygotować tartę w mniejszej, ale trzeba nadmiar ciasta odciąć i na przykład zamrozić, będzie kolejna porcja na następny raz. Nie róbcie grubego spodu, ponieważ ciasto będzie wtedy grube i niesmaczne. Zachęcam, koniecznie spróbujcie tej karmelowo-cynamonowej mieszanki.

Tarta w okrągłej blaszce.
Tarta ze śliwkami i krówką pod pierzynką bezową

📖 Przepis

Tarta ze sliwkami i krowką pod pierzynka bezowa
Print Pin
5 z 1 głosu

Tarta ze śliwkami i krówką pod pierzynką bezową

Proste i bardzo smaczne ciasto.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 10
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na spód

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • ⅓ szklanki białego cukru
  • ⅓ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 ½ łyżki gęstej śmietany

Składniki na wierzch tarty

  • 500 g śliwek
  • 150 g twardych cukierków typu "Krówka"
  • 3 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone masło, żółtka, 2 łyżki śmietany i cukier, wszystkie składniki na ciasto zagnieść, w razie potrzeby, gdyby ciasto było zbyt suche dodać łyżkę śmietany. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około pół godziny do lodówki.
  • W tym czasie, kiedy ciasto odpoczywa w lodówce, umyć i pokroić śliwki. Krówki posiekać na drobne kawałeczki.
  • Białka ubić na sztywo ze szczyptą soli, do ubitych białek dodawać po łyżce cukru pudru i dalej ubijać tak, aby powstała słodka sztywna pianka.
  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  • Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować cienki (około 8 milimetrów ) placek, podana ilość ciasta wystarcza na dużą formę o średnicy 35 cm.
  • Ciasto w formie nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika na około 10 minut, aby się podpiekło, po tym czasie wyjąć z piekarnika i rozłożyć śliwki, posypać posiekanymi krówkami, a na wierzch rozsmarować masę bezową. Masa nie musi dokładnie pokrywać całego ciasta. Całość wstawić jeszcze raz do piekarnika na około 20 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Tarta ze śliwkami i krowką pod pierzynka bezowa na talerzu.
« Granita kawowa
Suszone pomidory »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Magda napisał

    19 sierpnia, 2012 at 8:39 am

    Oj to ciasto wygląda i zapowiada się obłędnie! Wszystko, co ma krówkę jest pyszne! 😀

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosana

  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami
  • syrop z pedow sosny II
    Syrop z pędów sosny II
  • różowa lemoniad rabarbarowa w szklance pełnej lodu z cytryną i miętą w tle butelka z lemoniadą
    Lemoniada rabarbarowa

Więcej przepisów na wiosna →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}