Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Torty

Torcik migdałowy z malinami

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 4 mar, 2018 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Torcik migdałowy z malinami jest to przepyszne, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto. Ciasto z lekką chmurą śmietanowego kremu i warstwą sosu malinowego. Torcik jest bezglutenowy, co powinno ucieszyć osoby uczulone na gluten. Składnikami są ogólnodostępne główne produkty to jajka i mielone migdały, sos malinowy przygotowałam z mrożonych malin, a biała chmurka to lekka bita śmietana. Do przygotowania ciasta czekoladowo-migdałowego konieczne są jajka w temperaturze pokojowej. Temperatura składników jest równie ważna, jak w przypadku biszkoptu idealnego to jest podstawa udanego ciasta.

Jajka należy również bardzo dobrze ubić z cukrem na puszystą jasną masę, masa podczas ubijania powinna niemal potroić swoją objętość! Kolejny krok to dodanie suchych składników i gotowe. Ciasto po upieczeniu może delikatnie opaść na środku, choć nie zawsze się tak dzieje, u mnie tym razem wyszło równe jak stół. Koniecznie spróbujcie torcik migdałowy z malinami, jest naprawdę obłędny, a jednocześnie bardzo prosty i szybki do przygotowania.

📖 Przepis

torcik migdalowy z malinami
Print Pin
5 z 1 głosu

Torcik migdałowy z malinami

Mielone migdały, kakao, maliny i bita śmietana, obłędne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 35 minuty minuty
Całkowity czas 55 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 170 g drobnego cukru
  • 200 g mielonych migdałów
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

Sos malinowy

  • 300 g mrożonych malin
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Składniki na krem

  • 300 ml śmietany 30% (mocno schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru (lub do smaku)
  • 1 łyżka żelatyny (lub agar-agar)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski miksera wbić jajka dodać cukier, ubijać na najwyższych obrotach do uzyskania jasnej i puszystej masy, masa jajeczna powinna potroić swoją objętość.
  • Następnie do ubitych jajek dodać mielone migdały, przesiane kakao, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników, zróbcie to bardzo delikatnie. Ciasto przelać do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch i stawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy 30-40 minut, po 30 minutach można sprawdzić, czy ciasto jest gotowe przez wbicie w jego środek patyczka do szaszłyków, jeśli patyczek będzie suchy bez śladów surowego ciasta to znak, że ciasto jest już upieczone. Formę z ciastem wyjąć z piekarnika po 10 minutach odkroić nożem brzegi ciasta, odpiąć obręcz i pozostawić ciasto do całkowitego wystudzenia. Środek ciasta może lekko zapaść się, ale to nic strasznego tak może się dziać 🙂

Przygotowanie kremu

  • Do miseczki wsypać łyżkę żelatyny dodać 3 łyżki gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia się całego proszku, jeśli używacie innej substancji żelującej  przygotujcie ją zgodnie z opisem producenta. Po całkowitym rozpuszczeniu odstawiamy żelatynę na czas ubicia śmietany.
  • Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę ubić, a pod koniec dodać cukier, ubijać jeszcze minutę na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę jednocześnie miksując.
  • Na wierzch wystudzonego ciasta nałożyć przygotowaną śmietanę, ciasto wstawić do lodówki.

Przygotowanie sosu malinowego

  • Do rondelka wsypać zamrożone maliny dodać cukier, całość podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Maliny po kilku minutach zaczną się gotować w tym momencie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 4 łyżkach zimnej wody, całość zagotować, a następnie zdjąć z ognia i całkowicie przestudzić.
  • Zimny soso malinowy nałożyć na wierzch kremu śmietanowego. Ciasto przechowujemy w lodówce.
    Smacznego!
torcik migdalowy z malinami
torcik migdalowy z malinami

Więcej Przepisy na torty

  • kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
    Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem
  • tort czekoladowo-malinowy
    Tort czekoladowo malinowy

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.