Torcik migdałowy z malinami jest to przepyszne, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto. Ciasto z lekką chmurą śmietanowego kremu i warstwą sosu malinowego. Torcik jest bezglutenowy, co powinno ucieszyć osoby uczulone na gluten. Składnikami są ogólnodostępne główne produkty to jajka i mielone migdały, sos malinowy przygotowałam z mrożonych malin, a biała chmurka to lekka bita śmietana. Do przygotowania ciasta czekoladowo-migdałowego konieczne są jajka w temperaturze pokojowej. Temperatura składników jest równie ważna, jak w przypadku biszkoptu idealnego to jest podstawa udanego ciasta.
Jajka należy również bardzo dobrze ubić z cukrem na puszystą jasną masę, masa podczas ubijania powinna niemal potroić swoją objętość! Kolejny krok to dodanie suchych składników i gotowe. Ciasto po upieczeniu może delikatnie opaść na środku, choć nie zawsze się tak dzieje, u mnie tym razem wyszło równe jak stół. Koniecznie spróbujcie torcik migdałowy z malinami, jest naprawdę obłędny, a jednocześnie bardzo prosty i szybki do przygotowania.
📖 Przepis
Torcik migdałowy z malinami
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
- 170 g drobnego cukru
- 200 g mielonych migdałów
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
Sos malinowy
- 300 g mrożonych malin
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Składniki na krem
- 300 ml śmietany 30% (mocno schłodzonej)
- 2 łyżki cukru (lub do smaku)
- 1 łyżka żelatyny (lub agar-agar)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski miksera wbić jajka dodać cukier, ubijać na najwyższych obrotach do uzyskania jasnej i puszystej masy, masa jajeczna powinna potroić swoją objętość.
- Następnie do ubitych jajek dodać mielone migdały, przesiane kakao, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników, zróbcie to bardzo delikatnie. Ciasto przelać do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch i stawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy 30-40 minut, po 30 minutach można sprawdzić, czy ciasto jest gotowe przez wbicie w jego środek patyczka do szaszłyków, jeśli patyczek będzie suchy bez śladów surowego ciasta to znak, że ciasto jest już upieczone. Formę z ciastem wyjąć z piekarnika po 10 minutach odkroić nożem brzegi ciasta, odpiąć obręcz i pozostawić ciasto do całkowitego wystudzenia. Środek ciasta może lekko zapaść się, ale to nic strasznego tak może się dziać 🙂
Przygotowanie kremu
- Do miseczki wsypać łyżkę żelatyny dodać 3 łyżki gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia się całego proszku, jeśli używacie innej substancji żelującej przygotujcie ją zgodnie z opisem producenta. Po całkowitym rozpuszczeniu odstawiamy żelatynę na czas ubicia śmietany.
- Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę ubić, a pod koniec dodać cukier, ubijać jeszcze minutę na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę jednocześnie miksując.
- Na wierzch wystudzonego ciasta nałożyć przygotowaną śmietanę, ciasto wstawić do lodówki.
Przygotowanie sosu malinowego
- Do rondelka wsypać zamrożone maliny dodać cukier, całość podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Maliny po kilku minutach zaczną się gotować w tym momencie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 4 łyżkach zimnej wody, całość zagotować, a następnie zdjąć z ognia i całkowicie przestudzić.
- Zimny soso malinowy nałożyć na wierzch kremu śmietanowego. Ciasto przechowujemy w lodówce.Smacznego!
Comments
No Comments