Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Torty

Torcik z czarną porzeczką

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 22 lip, 2016 · przez Anna · 7 komentarzy

Skocz do przepisu

Zapraszam dziś na czekoladowy torcik z czarną porzeczką! Śmiało można powiedzieć, że jest to ciasto pory letniej, bo przygotowane z królową lipca, czyli czarną porzeczką! Ciasto to gruby dość ciężki i mocno czekoladowy spód w stylu murzynka jest to ucierane ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady i śmietany. Przed przystąpieniem do pieczenia koniecznie wyjmijcie odpowiednio wcześniej składniki z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową, jest to niezbędne, w przeciwnym razie ciasto może się nie udać! Jest to niezmienna i sztywna zasada ciast ucieranych.

Na czekoladowym spodzie spoczywa mus z czarnej porzeczki zagęszczony galaretką z dodatkiem bitej śmietany. Smak ciasta jest fantastyczny kwaskowy mocno czarnoporzeczkowy, osobiście uwielbiam czarną porzeczkę więc mi ciasto smakuje bardzo 🙂 Górę oblałam polewą czekoladową, ale nie jest to konieczne, można ją pominąć, choć ja nie zrezygnowałabym z niej, bo daje fajne podkreślenie i nawiązuje do mocno czekoladowego dołu. Torcik jest łatwy, trzeba tylko pamiętać, że potrzebuje on minimum kilku godzin w lodówce, a najlepiej całą noc, aby mus porządnie stężał. Smacznego!

📖 Przepis

torcik z czarna porzeczka
Print Pin
5 z 4 głosów

Torcik z czarną porzeczką

Fantastyczny torcik z aromatyczną czarną porzeczka i czekoladą!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 80 g masła
  • 40 g ciemnej czekolady
  • 25 g kakao
  • 100 g śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 100 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 małe jajka
  • 100 g cukru

Składniki na mus z czarnej porzeczki

  • 400 g czarnej porzeczki
  • 230 ml śmietany 30 (lub 36%)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 torebka galaretki o smaku czarnej porzeczki (przeznaczonej na 500 ml wody)

Dodatkowo

  • 40 g czekolady (może być ciemna lub mleczka)
  • 40 g śmietany 30%
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C opcja góra-dół.
  • Wszystkie składniki suche wymieszać w misce poza cukrem i kakaem.
  • W garnuszku rozpuścić masło, zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodać kakao i dokładnie wymieszać, odstawić do przestudzenia.
  • Do miski wbić jajka (całe) ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przestudzoną czekoladę oraz śmietanę, wymieszać na koniec dodać w dwóch porcjach składniki suche miksując na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników.
  • Dno formy o średnicy 18-19 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, przelać ciasto. Ciasto pieczemy przez około 30 minut do tak zwanego "suchego patyczka".
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić.

Przygotowanie musu

  • *Jeśli posiadacie wyciskarkę ślimakową porzeczki można przecisnąć przez wyciskarkę, zaoszczędzi to wiele pracy 🙂 - przetarte porzeczki zagotować, zdjąć z ognia i dodać galaretkę (proszek) wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki.
  • Kiedy ciasto jest już zimne, a galaretka tężeje można przystąpić do wykończenia ciasta.
  • Ściąć górną część ciasta (jeśli podczas pieczenia urósł garb) ciasto włożyć do tej samej formy w której się piekło, ale należy wyłożyć dno i brzegi formy folia spożywczą, a na nią  dopiero włożyć ciasto czekoladowe.
  • Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier, śmietanę dodać do tężejącego musu z czarnej porzeczki, delikatnie wymieszać najlepiej szpatułką do całkowitego połączenia się składników.
  • Mus wylać na ciasto, formę z ciastem wstawić do lodówki na kilka godzin lub cała noc, aby masą stężała. Kiedy mus będzie już sztywny można udekorować ciasto polewą czekoladową.
  • W rondelku umieścić śmietanę i mocno podgrzać, ale nie gotować! zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać do połączenia się w jednorodną masę, lekko przestudzić. Wyjąć ciasto z formy, zdjąć folię, a ciasto przełożyć na talerz lub paterę, udekorować wierzch ciasta przygotowaną polewą.
  • Ciasto można również udekorować pokruszonym kawałkiem ciasta, które zostało ścięte celem wyrównania spodniej części ciasta, wierzch będzie pięknie wyglądał jakby pokryty był czarną ziemią, ale to już sami zdecydujcie co wolicie polewę czekoladową, czy kruszone ciasto ;).
  • Smaczenego!

📋 Notatki

Pamiętajcie o tym, żeby składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej!
*Jeśli nie macie wyciskarki, porzeczki należy po umyciu włożyć do garna i zagotować tak, aby zmiękły, następnie przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pesteczek, przetarte porzeczki umieścić w garnku i zagotować, zdjąć z ognia i dodać galaretkę (proszek) wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki, odstawić do wystudzenia
torcik z czarna porzeczka
torcik z czarna porzeczka
torcik z czarna porzeczka

Więcej Przepisy na torty

  • kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
    Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem
  • tort czekoladowo-malinowy
    Tort czekoladowo malinowy

Komentarze

    5 from 4 votes (4 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    16 lipca, 2023 at 3:58 pm

    Kiedy do ciasta dodajemy śmietanę?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 lipca, 2023 at 4:38 pm

      Śmietanę dodajemy do ubitych jaj lub rozpuszczonej czekolady.

      Odpowiedz
  2. Alicja Szrednicka-Mondritzki napisał

    17 lipca, 2021 at 12:40 am

    no rzeczywiście wygląda przepięknie, chociaż nieco inaczej przygotowany niż mój dla potwierdzenia załączę link:
    https://alicjaszrednickamondr.com/2021/07/12/porzeczkowy-tort-ze-skyrem/

    Odpowiedz
  3. An etka napisał

    22 lipca, 2016 at 4:16 pm

    Aniu, wspaniały ten torcik :).

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 lipca, 2016 at 4:22 pm

      Dziękuję Kochana 🙂 a jaki dobry...

      Odpowiedz
      • An etka napisał

        23 lipca, 2016 at 5:48 pm

        Wyobrażam sobie :). Takie połączenie smaków to strzał w dziesiątkę 🙂 !

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          24 lipca, 2016 at 6:27 pm

          Dziękuję:) osobiście uwielbiam czarną porzeczkę i czekoladkę 🙂

          Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.