Zapraszam dziś na czekoladowy torcik z czarną porzeczką! Śmiało można powiedzieć, że jest to ciasto pory letniej, bo przygotowane z królową lipca, czyli czarną porzeczką! Ciasto to gruby dość ciężki i mocno czekoladowy spód w stylu murzynka jest to ucierane ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady i śmietany. Przed przystąpieniem do pieczenia koniecznie wyjmijcie odpowiednio wcześniej składniki z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową, jest to niezbędne, w przeciwnym razie ciasto może się nie udać! Jest to niezmienna i sztywna zasada ciast ucieranych.
Na czekoladowym spodzie spoczywa mus z czarnej porzeczki zagęszczony galaretką z dodatkiem bitej śmietany. Smak ciasta jest fantastyczny kwaskowy mocno czarnoporzeczkowy, osobiście uwielbiam czarną porzeczkę więc mi ciasto smakuje bardzo 🙂 Górę oblałam polewą czekoladową, ale nie jest to konieczne, można ją pominąć, choć ja nie zrezygnowałabym z niej, bo daje fajne podkreślenie i nawiązuje do mocno czekoladowego dołu. Torcik jest łatwy, trzeba tylko pamiętać, że potrzebuje on minimum kilku godzin w lodówce, a najlepiej całą noc, aby mus porządnie stężał. Smacznego!
📖 Przepis
Torcik z czarną porzeczką
🥘 Składniki
Składniki na ciasto czekoladowe
- 80 g masła
- 40 g ciemnej czekolady
- 25 g kakao
- 100 g śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- 100 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 2 małe jajka
- 100 g cukru
Składniki na mus z czarnej porzeczki
- 400 g czarnej porzeczki
- 230 ml śmietany 30 (lub 36%)
- 4 łyżki cukru
- 1 torebka galaretki o smaku czarnej porzeczki (przeznaczonej na 500 ml wody)
Dodatkowo
- 40 g czekolady (może być ciemna lub mleczka)
- 40 g śmietany 30%
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C opcja góra-dół.
- Wszystkie składniki suche wymieszać w misce poza cukrem i kakaem.
- W garnuszku rozpuścić masło, zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodać kakao i dokładnie wymieszać, odstawić do przestudzenia.
- Do miski wbić jajka (całe) ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przestudzoną czekoladę oraz śmietanę, wymieszać na koniec dodać w dwóch porcjach składniki suche miksując na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników.
- Dno formy o średnicy 18-19 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, przelać ciasto. Ciasto pieczemy przez około 30 minut do tak zwanego "suchego patyczka".
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić.
Przygotowanie musu
- *Jeśli posiadacie wyciskarkę ślimakową porzeczki można przecisnąć przez wyciskarkę, zaoszczędzi to wiele pracy 🙂 - przetarte porzeczki zagotować, zdjąć z ognia i dodać galaretkę (proszek) wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki.
- Kiedy ciasto jest już zimne, a galaretka tężeje można przystąpić do wykończenia ciasta.
- Ściąć górną część ciasta (jeśli podczas pieczenia urósł garb) ciasto włożyć do tej samej formy w której się piekło, ale należy wyłożyć dno i brzegi formy folia spożywczą, a na nią dopiero włożyć ciasto czekoladowe.
- Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier, śmietanę dodać do tężejącego musu z czarnej porzeczki, delikatnie wymieszać najlepiej szpatułką do całkowitego połączenia się składników.
- Mus wylać na ciasto, formę z ciastem wstawić do lodówki na kilka godzin lub cała noc, aby masą stężała. Kiedy mus będzie już sztywny można udekorować ciasto polewą czekoladową.
- W rondelku umieścić śmietanę i mocno podgrzać, ale nie gotować! zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać do połączenia się w jednorodną masę, lekko przestudzić. Wyjąć ciasto z formy, zdjąć folię, a ciasto przełożyć na talerz lub paterę, udekorować wierzch ciasta przygotowaną polewą.
- Ciasto można również udekorować pokruszonym kawałkiem ciasta, które zostało ścięte celem wyrównania spodniej części ciasta, wierzch będzie pięknie wyglądał jakby pokryty był czarną ziemią, ale to już sami zdecydujcie co wolicie polewę czekoladową, czy kruszone ciasto ;).
- Smaczenego!
Kasia napisał
Kiedy do ciasta dodajemy śmietanę?
Anna napisał
Śmietanę dodajemy do ubitych jaj lub rozpuszczonej czekolady.
Alicja Szrednicka-Mondritzki napisał
no rzeczywiście wygląda przepięknie, chociaż nieco inaczej przygotowany niż mój dla potwierdzenia załączę link:
https://alicjaszrednickamondr.com/2021/07/12/porzeczkowy-tort-ze-skyrem/
An etka napisał
Aniu, wspaniały ten torcik :).
Anna napisał
Dziękuję Kochana 🙂 a jaki dobry...
An etka napisał
Wyobrażam sobie :). Takie połączenie smaków to strzał w dziesiątkę 🙂 !
Anna napisał
Dziękuję:) osobiście uwielbiam czarną porzeczkę i czekoladkę 🙂