W prostocie siła! Takie nieskomplikowane przepisy lubię najbardziej, nie wymagają wiele pracy, a efekt jest wspaniały! Tort marchewkowy jest wyśmienity, ciasto jest sprężyste, kremowe dość ciężkie. Przełożone delikatnym kremem z dużą ilością orzechów włoskich, które smakuje po prostu obłędnie. Ciasto podzieliłam na dwie części do jednej z nich, dodałam kakao, które wspaniale pasuje do korzennego smaku ciasta. Oczywiście kakao można pominąć i przygotować klasyczną wersję. Moje dzieci oszalały na punkcie tortu marchewkowego, tort zniknął błyskawicznie, a po ostatni kawałek była niezła przepychanka. Mam już zamówienie na kolejny tort, ale następnym razem upiekę muffinki. Oczywiście podzielę się z Wami przepisem, a tymczasem możecie spróbować również pysznego ciasta marchewkowego z dużą ilością bakalii, sama nie wiem, które jest lepsze. Spróbujcie i sami oceńcie, zapraszam!
📖 Przepis
Tort marchewkowy
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 230 g cukru trzcinowego (damamera)
- 4 jajka (duże)
- 240 ml oleju roślinnego
- 130 g musu z jabłek
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie można w zamian dodać 1 łyżkę cukru waniliowego)
- 130 g orzechów włoskich (posiekanych)
- 315 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka imbiru (w proszku)
- 1 łyżkeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sól
- 2 łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (mielonej)
- szczypta pieprzu czarnego
- 260 g marchwi (startej na tarce o grubych oczkach)
- 4 łyżki kakao
Składniki na krem
- 450 g serka (typu Philadelphia)
- 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 3 łyżki cukru pudru (cukru można dodać troszkę więcej, do smaku)
- 100 g śmietany (30 %)
- ¾ szklanki orzechów włoskich (lub laskowych - siekanych)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, przygotować dwie formy o średnicy 22 cm ich dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
- Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i odstawić. Do innej miski wlać olej, dodać jajka, ekstrakt waniliowy i cukier, całość wymieszać ręcznie najlepiej trzepaczką.
- Do trzeciej miski zetrzeć marchew na dużych oczkach, dodać posiekane orzechy. Teraz wystarczy połączyć składniki i tak, do składników suchych dodać składniki mokre wymieszać trzepaczką lub gumową szpatułką na koniec dodać marchew i orzechy, dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
- Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać kakao i ponownie wymieszać, ciasta rozlać do foremek, wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Ciasto pieczemy przez około 30 minut lub to tz. suchego patyczka, najlepiej do tego celu użyć patyczka do szaszłyków, patyczek wbijamy w ciasto i natychmiast wyjmujemy i sprawdzamy, czy jest na nim surowe ciasto, jeśli patyczek nie jest obklejony surowym ciastem to znak, że ciasto jest już upieczone. Gdyby na patyczku było jednak trochę surowego ciasta trzeba wydłużyć odrobinę czas pieczenia. Po upieczeniu wyjąć ciasta z formy i wystudzić
Przygotownie kremu
- Do miski włożyć miękkie masło i cukier miksować przez 2 minuty następnie dodać serek i dalej miksować do połączenia się składników. Śmietanę ubić na sztywno, dodać ją do serka zmiksować całość na jednolity puszysty krem.
- Przygotowanym kemem (około połowa) nałożyć na jeden blat ciasta, wyrównać powierzchnię kremu i przykryć drugim plackiem, reszta kremu wyłożyć na wierzch i boki tortu. Boki i wierzch udekorować siekanymi orzechami lub kolorowymi cukierkami.
- Tort schłodzić przed podaniem.
- Smacznego!
Comments
No Comments