Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Tarty na słodko

Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe

Aktualizacja: 1 kwi, 2020 · Opublikowany: 14 kwi, 2017 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś dorzucam do naszych tradycyjnych wypieków świątecznych, Włoskie ciasto Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe. Ciasto z powodzeniem możecie podać na Wielkanocny stół. Ciasto przypomina mi troszkę nasze mazurki. Kruchy cytrynowy spód wypełniony domowym budyniem cytrynowym idealnie pasuje do zestawu świątecznego. Wierzch tarty przykryty jest cieniutkim płatem ciasta i posypany orzeszkami piniowymi. Orzeszki piniowe, to jest typowo Włoski akcent! Budyń w tym przepisie gotujemy od podstaw, ale jeśli nie macie na to czasu, to możecie użyć gotowej mieszanki budyniowej. Może to być na przykład budyń o smaku śmietankowym z dodatkiem skórki z cytryny.

To, czego pominąć nie można, to schłodzenie ciasta przed podaniem. Przyznam, że był to najtrudniejszy etap produkcji, bo musiałam pilnować, żeby ktoś z domowników nie zjadł kawałka przed całkowitym wystudzeniem. Dlaczego jest to takie ważne, żeby ciasto całkowicie wystygło przed krojeniem? To proste, budyniowy środek po schłodzeniu stężeje i nie będzie wypływał, a i kruche ciasto nabierze delikatności. Warto poczekać! Ciasto najlepiej przygotować dzień lub dwa przed podaniem. Na Wielkanoc polecam oczywiście również klasyczne Polskie mazurki! Wypróbujcie mazurek pomarańczowy, jest super, lub mazurek orzechowy.Smacznego!

📖 Przepis

Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe

Wspaniałe kruche ciasto cytrynowe wypełnione kremem budyniowym, zapiekane z orzeszkami piniowymi.
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 50 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kruche ciasto

  • 300 g mąki pszennej (tortowa)
  • 150 g mąki (Krupczatka)
  • 200 g masła (zimne)
  • 2 średnie jajka
  • skórka otarta z cytryny
  • 120 g cukru

Składniki na krem

  • 750 ml mleka
  • 3 średnie jajka
  • 1 żółtko
  • skórka z cytryny
  • 35 g skrobi kukurydzianej
  • 30 g mąki pszennej
  • 120 g cukru

Dodatkowo

  • 2 łyżki orzeszków Pinii
  • cukier puder (do oprószenia)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie kremu

  • Do garnka wlać mleko i dodać skórkę z cytryny oczywiście wcześniej należy cytrynę wyszorować i sparzyć, a następne cieniutko skroić tak, aby nie ścinać białej części, która jest gorzka. Zagotować mleko.
  • W miseczce umieścić jajka, żółtko i cukier całość wymieszać przy pomocy trzepaczki, następnie dodać przesiane mąki i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  • Kiedy mleko będzie już prawie wrzało można wyjąć skórkę z cytryny. Chochelką nalać około ½ do ¾ szklanki gorącego mleka do przygotowanej mieszanki jajeczno-mącznej jednocześnie mieszać trzepaczką w ten sposób zahartujemy jajka.
  • Następnie dodajemy zahartowaną masę do gotującego się mleka i gotujemy budyń, zdejmujemy z ognia kiedy zgęstnieje.
  • Gotowy budyń przelewamy do niskiego ale szerokiego naczynia, którego wierzch przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce aby masa ostygła do temperatury pokojowej.

Przygotowanie kruchego ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
  • Mąkę wymieszać z cukrem, otarta skórką z cytryny i pokrojonym w kostkę masłem, rozetrzeć mieszankę w palcach do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie dodać jajka i zagnieść gładkie ciasto. Czynność tę można wykonać przy pomocy miksera.
  • Następnie odcinamy ¾ ciasta formujemy kulę, a następnie spłaszczamy ją i układamy na arkuszy papieru do pieczenia, przykrywamy kolejnym arkuszem papieru i rozwałkowujemy na okrągły placek, którym wyłożymy dno i boki formy do tart o średnicy 28 cm. Zdejmujemy górny papier, a chwytamy za papier na spodzie i przenosimy ciasto do formy, dociskamy spód i boki tak, aby ciasto dokładnie przylegało. Odcinamy nadmiar ciasta równo z brzegiem formy.
  • Spód ciasta dziurkujemy widelcem, a następnie nakładamy przestudzony budyń, wyrównujemy wierch.
  • Pozostałą część ciasta również rozwałkowujemy między arkuszami papieru, zdejmujemy papier z wierzchu placka i nakładamy na przygotowany krem, układamy tak placek, aby przylegał do kremu. Brzegi ciasta delikatnie sklejamy i obcinamy wystający nadmiar ciasta. Całą powierzchnię ciasta ponacinać nożem lub podziurkować widelcem. Na wierzch ciasta posypać orzeszki piniowe.
  • Ciasto wstawić do piekarnika piec przez 50 minut. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i całkowicie wystudzić.
  • Ważne, aby ciasto całkowicie wystygło przed krojeniem, najlepsze będzie następnego dnia po schłodzeniu.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!

📋 Notatki

Zamiast domowego budyniu można użyć gotowego np.dwie paczki, każda przeznaczona na 500 ml mleka, ale przygotowujemy go z 750 ml mleka i dodajemy skórkę otartą z 1 cytryny.
Jeśli nie macie tak dużej formy do tart to wykorzystajcie tylko część ciasta, a pozostałą resztę ciasta możecie zamrozić, będzie do następnego deseru. Grubość spodu to nie więcej niż 0,5 cm.
Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe

Więcej Przepisy na tarty na słodko

  • Tarta owocowa bez cukru z kremem mascarpone i owocami
    Tarta owocowa bez cukru
  • tarta z mascarpone i owocami
    Tarta z mascarpone i owocami
  • tarta-z-ciasta-serowego
    Tarta z ciasta serowego
  • tarta czekoladowo mietowa
    Tarta czekoladowo miętowa

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.