Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Dodatki

Warzywne przekąski

Aktualizacja: 29 lip, 2020 · Opublikowany: 22 lis, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Warzywne przekąski z sosami to propozycja na jesienne wieczory lub spotkanie ze znajomymi. Można też potraktować to jako przekąskę do pracy czy szkoły. Jest, to bomba witamin dla naszego organizmu tak potrzebna w okresie zimowym. Warzywa powinny być jędrne, chrupiące i świeże! Do tej kompozycji, którą dziś zaproponowałam, można dodać pomidorki koktajlowe, paprykę, rzodkiewkę... to, co lubicie i co macie w lodówce. Sosy mogą być różnego rodzaju, serowe, majonezowe, jogurtowe, najważniejsze, aby były takie, jak lubicie. Życzę smacznego zdrowia!

warzywne przekąski, marchewki, brokuł, kalafior, kalarepa pocięta na słupki
Warzywne przekąski

📖 Przepis

Print Pin
Bądź pierwszy!

Warzywne przekąski

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przekąski
Przygotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 średnie marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia kalarepa
  • 4 różyczki brokułu (większe)
  • 3 różyczki kalafiora (większe)

Składniki na sosy

  • 8 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurt naturalny
  • 5 łyżki ketchup
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 1 garść koperku
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta cynamonu
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Warzywa obrać i umyć. Seler, marchew i kalarepę pokroić w słupki. Kalafior i brokuł podzielić na małe "różyczki", ułożyć na talerzu.

Sos majonezowo-jogurtowy

  • Do miseczki włożyć około 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu i 2 łyżki oliwy z oliwek. Pokroić ogórek kiszony na drobną kostkę, dodać wraz z posiekanym koperkiem do sosu. Przyprawić solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, dokładnie wymieszać.

Sos majonezowo-ketchupowy

  • Do miseczki włożyć 6 dużych łyżek majonezu i 5 łyżek ketchupu (może by więcej). Dodać szczyptę cynamonu, pół łyżeczki cukru. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać.
  • Podawać od razu po przygotowaniu lub jeśli przygotujecie wszystko jakiś czas przed podaniem, to przechowajcie warzywa i sosy pod przykryciem w lodówce. Smacznego!

📋 Notatki

Proporcję na sosy podaję orientacyjnie, polegajcie na swoim smaku:)
warzywne przekąski na talerzu podane z sosem majonezowo-ketchupowym
warzywne przekaski

Więcej Przepisy na dodatki

  • w białej miseczce dżem z czarnej porzeczki w tle słoiczki z dżemem i gałązka porzeczki
    Dżem z czarnej porzeczki
  • ogórki małosolne w miseczce na kwiecistym obrusie
    Ogórki małosolne
  • smażone kwiaty cukinii ułożone na patelni
    Smażone kwiaty cukinii
  • naan na maslance
    Naan na maślance

Comments

No Comments

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required