Warzywne przekąski z sosami to propozycja na jesienne wieczory lub spotkanie ze znajomymi. Można też potraktować to jako przekąskę do pracy czy szkoły. Jest, to bomba witamin dla naszego organizmu tak potrzebna w okresie zimowym. Warzywa powinny być jędrne, chrupiące i świeże! Do tej kompozycji, którą dziś zaproponowałam, można dodać pomidorki koktajlowe, paprykę, rzodkiewkę... to, co lubicie i co macie w lodówce. Sosy mogą być różnego rodzaju, serowe, majonezowe, jogurtowe, najważniejsze, aby były takie, jak lubicie. Życzę smacznego zdrowia!
📖 Przepis
Warzywne przekąski
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 2 średnie marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 średnia kalarepa
- 4 różyczki brokułu (większe)
- 3 różyczki kalafiora (większe)
Składniki na sosy
- 8 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurt naturalny
- 5 łyżki ketchup
- 1 średni ogórek kiszony
- 1 garść koperku
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 1 szczypta cukru
- 1 szczypta cynamonu
- ½ łyżeczki suszonego czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
🔪 Instrukcje
- Warzywa obrać i umyć. Seler, marchew i kalarepę pokroić w słupki. Kalafior i brokuł podzielić na małe "różyczki", ułożyć na talerzu.
Sos majonezowo-jogurtowy
- Do miseczki włożyć około 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu i 2 łyżki oliwy z oliwek. Pokroić ogórek kiszony na drobną kostkę, dodać wraz z posiekanym koperkiem do sosu. Przyprawić solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, dokładnie wymieszać.
Sos majonezowo-ketchupowy
- Do miseczki włożyć 6 dużych łyżek majonezu i 5 łyżek ketchupu (może by więcej). Dodać szczyptę cynamonu, pół łyżeczki cukru. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać.
- Podawać od razu po przygotowaniu lub jeśli przygotujecie wszystko jakiś czas przed podaniem, to przechowajcie warzywa i sosy pod przykryciem w lodówce. Smacznego!
📋 Notatki
Proporcję na sosy podaję orientacyjnie, polegajcie na swoim smaku:)
Comments
No Comments