Wegetariańska kapusta zasmażana z suszonymi wędzonymi śliwkami, czerwonym winem i suszonymi bardzo aromatycznymi grzybami. Kapusta jest niesamowicie dobra, a to za sprawą aromatycznych dodatków i mimo że kapusta jest w wersji błyskawicznej, to niewiele ustępuje klasycznie przygotowywanemu bigosowi. Porządny bigos gotować należy nawet przez kilka dni..., a tę kapustę dosłownie chwilkę. Tak przygotowanej kapusty używam do pasztecików wigilijnych i pierogów, które wychodzą rewelacyjne. Kapusta zasmażana to również świetna propozycja na obiad z ziemniakami lub z pajdą chleba. Wykorzystajcie ten przepis do zrobienia pysznych pasztecików wigilijnych z ciasta twarogowego. Paszteciki z farszem z kapusty i grzybów mogą zastąpić uszka do barszczu czerwonego. Zaoszczędzi to wam wiele pracy, ponieważ paszteciki są błyskawiczne do przygotowania. Smacznego!
📖 Przepis
Wegetariańska kapusta zasmażana
🥘 Składniki
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 średnia cebula
- 8 sztuk suszonych śliwek (najlepiej wędzonych)
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna jałowca
- ½ szklanki czerwonego wina
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 1 łyżeczka kminku
- ½ szklanki wywaru warzywnego
- oliwa lub olej (do smażenia)
- cukier trzcinowy (do smaku)
- 170 g mrożonych prawdziwków
- 25 g suszonych grzybów
🔪 Instrukcje
- Zagotować wodę i zalać nią suszone grzyby, odstawić na około 15 minut, następnie gotować 15 minut, wyjąć z wody i pokroić na mniejsze kawałki Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Śliwki pokroić na 8 części. Rozmrozić prawdziwki, pokroić na dość spore kawałki.
- Kapustę wypłukać, odcisnąć, odciśniętą przekroić ma kilka części.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać rozmrożone grzyby, przesmażyć około 5 minut na dość dużym ogniu. Następnie dodać cebulę, chwilkę smażyć. Dodać kapustę, czerwone wino, podgotowane grzyby, połowę wywaru, śliwki oraz pozostałe przyprawy, przykryć pokrywką i dusić przez około 10 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, doprawić do smaku, cukrem, pieprzem, solą i kminkiem. Jeśli kapusta ma zbyt dużo soku, odparujcie przez kilka minut nadmiar wywaru.
- Kapusta jest jeszcze lepsze odgrzewana.
- Smacznego!
Krzych napisał
Toż to prawie jak przepis na mój bigos, tyle ze bezmięsny. Dziękuje Ci za"przypomnienie", grzyby już się moczą, upijam nadmiar wina i taka będzie moja kapusta wigilijna w tym roku.
Anna napisał
Do usług 🙂 Ten przepis jest niezawodny, błyskawiczny i pyszny! Miłego gotowania:)