Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Brownie

Wilgotne ciastko czekoladowe

Aktualizacja: 6 sty, 2019 · Opublikowany: 7 gru, 2013 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

Macie ochotę na czekoladowe ciastko typu "lawa" z płynnym wnętrzem, w którym ukrywa się porcja masła orzechowego? Ja tak, i to do tego stopnia, że robiłam je już kilka razy i to dzień po dniu. Ciastko jest obłędne, przygotowane głównie z ciemnej czekolady i jajek. W środku każdego ciastka zatopiona jest orzechowa niespodzianka! Oryginalny przepis na ciastko lawa nie zawiera dodatków, ale warto wypróbować tę wersję z masłem orzechowym. Prosty przepis, który zawsze wychodzi, choć jest warunek, który musi być spełniony! Ciastko powinno być podawane ciepłe, wtedy jest najlepsze, najsmaczniejsze kremowe z wypływającą czekoladowo - orzechową zawartością, polecam!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Wilgotne ciastko czekoladowe

Wspaniałe ciasto dla łasuchów kochających czekoladę.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Ciasto
Porcji 4
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 12 minuty minuty
Całkowity czas 27 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 115 g masła (+ odrobina do posmarowania foremek)
  • 30 g mąki (+ 1 łyżka do obsypania foremek)
  • 170 g ciemnej czekolady
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 30 g cukru pudru (+ jedna łyżeczka)
  • 3 sztuki jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szczypta soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • W małym pojemniczku wymieszać łyżkę mąki i kakao.
  • Foremki ( 4 kokilki lub inne naczynia do zapiekania) wysmarować masłem, a następnie obsypać przygotowaną mieszanką. W rondelku rozpuścić masło i czekoladę, przestudzić. Trzy łyżki masła orzechowego wymieszać z łyżką cukru pudru, odstawić.
  • Jajka wbić od miski, dodać cukier, zmiksować na średnich obrotach na puszystą masę 3 minuty. Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę, całość mieszać szpatułką na koniec dodać przesianą mąkę wraz z solą, wymieszać do połączenia składników.
  • Do przygotowanych kokilek wlać masę czekoladową, na środek każdej nałożyć łyżkę masła orzechowego.
  • Wstawić do piekarnika, piec przez 10 - 12 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 5 minut, następnie nożem delikatnie oddzielić ciasto od kokilki, przewracając "do góry nogami" wyjąć ciastko na talerz, posypać cukrem pudrem.
  • Podajemy ciepłe!!!
wilgotne ciastko czekoladowe z płynnym środkiem na talerzy

Więcej Przepisy na brownie

  • brownie na białym talerzu ułożone jedno na drugim obok żółta cukinia i ciasto w blaszce
    Brownie z cukinii
  • brownie z musem malinowym
    Brownie z musem malinowym
  • brownie blyskawiczne
    Brownie błyskawiczne
  • brownie-z-zurawina
    Brownie z żurawiną

Komentarze

    5 from 1 vote

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. amgdalenka napisał

    27 lutego, 2014 at 12:06 pm

    5 gwiazdek
    OMG! Tyle powiem bo mnie zatkało z łakomstwa na sam widok! To jest cudne. Już wiem co zrobić na deser w najbliższą sobotę!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 lutego, 2014 at 7:31 pm

      Dziękuję 😉 ciacho jest pierwsza klasa, uważaj tylko żeby ciasteczka nie spiec zbyt mocno, bo lawy w środku nie będzie 😉

      Odpowiedz
  2. omlet napisał

    10 grudnia, 2013 at 11:14 pm

    Pysznie, prosto i czekoladowo, coś dla mnie 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 grudnia, 2013 at 6:35 pm

      Zapraszam do wypróbowania:)na Święta idealne 😉

      Odpowiedz
  3. gin napisał

    07 grudnia, 2013 at 11:17 pm

    Mmm, czysta poezja... 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 grudnia, 2013 at 12:21 am

      Oooo tak!Poezja 😉

      Odpowiedz
  4. Natalie napisał

    07 grudnia, 2013 at 1:28 pm

    Ten środek jest obłędny ! Aż ślinka leci 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 grudnia, 2013 at 6:47 pm

      To ciacho jest pyszne i błyskawiczne! Idealne dla niezapowiedzianych gości 😉

      Odpowiedz
  5. Inspirowane Smakiem napisał

    07 grudnia, 2013 at 5:46 am

    Super. 🙂 Jeszcze go nigdy nie jadłam, ale słyszałam same pozytywy:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 grudnia, 2013 at 10:07 am

      Ciastko jest pyszne! Zapomniałam tylko dodać, że trzeba uważać przy pieczeniu i go nie przepiec! Kiedy ciastko będzie siedziało zbyt długo w piekarniku wtedy całkowicie się upiecze i nie będzie lawy:( Polecam:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.