Macie ochotę na czekoladowe ciastko typu "lawa" z płynnym wnętrzem, w którym ukrywa się porcja masła orzechowego? Ja tak, i to do tego stopnia, że robiłam je już kilka razy i to dzień po dniu. Ciastko jest obłędne, przygotowane głównie z ciemnej czekolady i jajek. W środku każdego ciastka zatopiona jest orzechowa niespodzianka! Oryginalny przepis na ciastko lawa nie zawiera dodatków, ale warto wypróbować tę wersję z masłem orzechowym. Prosty przepis, który zawsze wychodzi, choć jest warunek, który musi być spełniony! Ciastko powinno być podawane ciepłe, wtedy jest najlepsze, najsmaczniejsze kremowe z wypływającą czekoladowo - orzechową zawartością, polecam!
📖 Przepis
Wilgotne ciastko czekoladowe
Wspaniałe ciasto dla łasuchów kochających czekoladę.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 115 g masła (+ odrobina do posmarowania foremek)
- 30 g mąki (+ 1 łyżka do obsypania foremek)
- 170 g ciemnej czekolady
- 3 łyżki masła orzechowego
- 30 g cukru pudru (+ jedna łyżeczka)
- 3 sztuki jajka (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżka kakao
- 1 szczypta soli
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- W małym pojemniczku wymieszać łyżkę mąki i kakao.
- Foremki ( 4 kokilki lub inne naczynia do zapiekania) wysmarować masłem, a następnie obsypać przygotowaną mieszanką. W rondelku rozpuścić masło i czekoladę, przestudzić. Trzy łyżki masła orzechowego wymieszać z łyżką cukru pudru, odstawić.
- Jajka wbić od miski, dodać cukier, zmiksować na średnich obrotach na puszystą masę 3 minuty. Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę, całość mieszać szpatułką na koniec dodać przesianą mąkę wraz z solą, wymieszać do połączenia składników.
- Do przygotowanych kokilek wlać masę czekoladową, na środek każdej nałożyć łyżkę masła orzechowego.
- Wstawić do piekarnika, piec przez 10 - 12 minut.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 5 minut, następnie nożem delikatnie oddzielić ciasto od kokilki, przewracając "do góry nogami" wyjąć ciastko na talerz, posypać cukrem pudrem.
- Podajemy ciepłe!!!
amgdalenka napisał
OMG! Tyle powiem bo mnie zatkało z łakomstwa na sam widok! To jest cudne. Już wiem co zrobić na deser w najbliższą sobotę!
Anna napisał
Dziękuję 😉 ciacho jest pierwsza klasa, uważaj tylko żeby ciasteczka nie spiec zbyt mocno, bo lawy w środku nie będzie 😉
omlet napisał
Pysznie, prosto i czekoladowo, coś dla mnie 😉
Anna napisał
Zapraszam do wypróbowania:)na Święta idealne 😉
gin napisał
Mmm, czysta poezja... 🙂
Anna napisał
Oooo tak!Poezja 😉
Natalie napisał
Ten środek jest obłędny ! Aż ślinka leci 🙂
Anna napisał
To ciacho jest pyszne i błyskawiczne! Idealne dla niezapowiedzianych gości 😉
Inspirowane Smakiem napisał
Super. 🙂 Jeszcze go nigdy nie jadłam, ale słyszałam same pozytywy:)
Anna napisał
Ciastko jest pyszne! Zapomniałam tylko dodać, że trzeba uważać przy pieczeniu i go nie przepiec! Kiedy ciastko będzie siedziało zbyt długo w piekarniku wtedy całkowicie się upiecze i nie będzie lawy:( Polecam:)