Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zapiekanki i pizze

Zapiekanka z kurkami

Aktualizacja: 5 kwi, 2020 · Opublikowany: 28 paź, 2017 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

Kto lubi kurki, mam na myśli grzyby kurki? Pewnie większość z Was zgodzi i słusznie, bo są to bardzo smaczne grzyby, które chyba najlepiej smakują przygotowane w sosach śmietanowych. Moja dzisiejsza propozycja na szybki obiad to zapiekanka z kurkami w sosie jajeczno-śmietanowym otulona ciastem francuskim. Osobiście lubię tego typu proste dania, proste i do tego bardzo smaczne. Choć już widzę oczami wyobraźni panikę z powodu kalorii, bo przecież w przepisie jest serek mascarpone, mozzarella, śmietana no i ciasto francuskie... Słowo dla wszystkich tych, którzy liczą kalorie.  Pomyślcie Kochani, ile razy pozwalacie sobie na takie szaleństwo, raz może dwa razy w roku!

Zapiekanka z kurkami na talerzu podana z natką pietruszki.

Pamiętajcie, że sezon na grzyby jest krótki, a najlepsze kurki to świeże kurki.  Myślę, że odrobina szaleństwa nikomu nie zaszkodzi! Przeliczyłam kalorie i wyszło, że połowa poniższej porcji zawiera 386 kcal, jeśli to zbyt dużo to zawsze można zjeść ¼ porcji 😉 Smacznego!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Zapiekanka z kurkami

Pyszna zapiekanka z kurkami przygotowana na cieście francuskim.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 2
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Kalorie 386kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g kurek
  • 1 mała cebula (posiekana w kostkę)
  • 2 małe ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 3 średnie jajka
  • 125 g serka mascarpone
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku, ja daję dość dużo)
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu (drobno posiekany)
  • 1 łyżka masła (+ 2 łyżki oleju)

Dodatkowo

  • 4 łyżki sera parmezan (drobno starty)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Do miseczki wbić jajka, dodać serek mascarpone, śmietanę, natkę pietruszki, sól i pieprz, wszystko dokładnie rozmieszać, najlepiej widelcem. Odstawić.
  • Kurki oczyścić, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju, dodać cebulę i chwilę przesmażyć, następnie dodać czosnek, rozmaryn i grzyby, smażyć grzyby do odparowania całego płynu mieszając od czasu do czasu. Dodać sól i pieprz, zestawić z ognia.
  • Do mieszanki jajeczno-śmietanowej dodać przesmażone kurki, wymieszać.
  • Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, wyłożyć nim naczynie o wymiarach 29x17 cm, ciasto powinno zachodzić na boki naczynia żaroodpornego około 3 cm. Następnie wylać płynną masę z grzybami, a na jej wierzch ułożyć plasterki mozzarelli. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 25 minut. Tuż przed wyjęciem można sprawdzić, czy zapiekanka jest gotowa, wbijając w nią patyczek od szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że zapiekanka jest gotowa. W przypadku, kiedy na patyczku będą surowe jajka, należy dopiec ją jeszcze przez kilka minut.
  • Po upieczeniu wyjąć zapiekankę z piekarnika, podawać ciepłą, tuż przed podaniem można posypać tartym parmezanem.
  • Smacznego!

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Zapiekanka z kurkami
Wielkość porcji
 
343 g
Ilość w porcji
Kalorie
386
% Daily Value*
Tłuszcze
 
29
g
45
%
Tłuszcze nasycone
 
17
g
85
%
Sód
 
470
mg
20
%
Węglowodany
 
16
g
5
%
Cukier
 
1
g
1
%
Białko
 
12
g
24
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
Zapiekanka z kurkami w ceramicznym naczyniu postawiona na desce, obok ser i natka piertuszki.

Więcej Przepisy na zapiekanki i pizze

  • tarta ze szpinakiem i lososiem
    Tarta ze szpinakiem i łososiem
  • pizza serowa z ziolami
    Pizza serowa z ziołami
  • tarta-z-karmelizowanym-czosnkiem
    Tarta z karmelizowanym czosnkiem
  • pizza z pieczarkami
    Pizza z pieczarkami

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Edyta napisał

    02 listopada, 2017 at 4:49 pm

    w jakimkolwiek daniu są dodane grzyby to zjem 😀

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 listopada, 2017 at 7:20 pm

      Super, więc ten przepis jest dla CIebie 🙂

      Odpowiedz
  2. Helen G. napisał

    02 listopada, 2017 at 9:23 am

    Świetny pomysł na zapiekankę:) Bardzo lubię ciasto francuskie i kurki 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 listopada, 2017 at 7:18 pm

      Dziękuję 🙂 w takim razie zapraszam do wypróbowania!

      Odpowiedz
  3. Krzych napisał

    28 października, 2017 at 10:29 pm

    Zabrakło rydzy, były kurki. Do tego Twoje ziemniaczane gofry... Goście preferowali grzyby osobno, a gofry osobno, bo po pierwszej próbie wyłożone na górach grzyby pozbawiły bazę chrupkości. Dzięki ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 października, 2017 at 9:54 am

      Fantastycznie! Taka zamiana to bardzo dobra zamiana, pozdrawiam Was gorąco 🙂

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        29 października, 2017 at 10:01 am

        My również słonecznie o poranku. Metodą prób i błędów doszedłem, że chrupkie gofry to cienkie gofry(mniej masy). Za grube to wychodzą gumowate.
        Ola dostała wczoraj info z wydawnictwa, że przewodnik po Korei ma się pojawić po Nowym Roku 🙂

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          29 października, 2017 at 1:33 pm

          W sprawie gofrów to wiele zależy od mocy gofrownicy. Mam dwie, jedna maleńka (ze sklepu z kawą 😉 ) i to maleństwo przy dużej ilości ciasta daje "elastyczne" goferki 😉 Natomiast stara gofrownica (ponad 30-letnia), taki klasyk z nadmorskich deptaków, oj tej to nic nie przeszkadza, zawsze wydaje chrupiące pyszności 🙂
          A na przewodnik oczywiście poczekamy do Nowego Roku 🙂

          Odpowiedz
          • Krzych napisał

            28 listopada, 2017 at 6:56 pm

            Uprzejmie donoszę, iż przewodnik już dostępny. Właśnie dostałem zdjęcie Małżonki z książką w garści, na tle półek w księgarni. Ale mnie duma rozpiera!

          • Anna napisał

            28 listopada, 2017 at 9:30 pm

            Wspaniale!!! Przekaż proszę moje gratulacje autorce 🙂 To bardzo dobrze, że duma Cię rozpiera, tak trzymaj! a my wybierzemy się na zakupu 🙂

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.