Kto lubi kurki, mam na myśli grzyby kurki? Pewnie większość z Was zgodzi i słusznie, bo są to bardzo smaczne grzyby, które chyba najlepiej smakują przygotowane w sosach śmietanowych. Moja dzisiejsza propozycja na szybki obiad to zapiekanka z kurkami w sosie jajeczno-śmietanowym otulona ciastem francuskim. Osobiście lubię tego typu proste dania, proste i do tego bardzo smaczne. Choć już widzę oczami wyobraźni panikę z powodu kalorii, bo przecież w przepisie jest serek mascarpone, mozzarella, śmietana no i ciasto francuskie... Słowo dla wszystkich tych, którzy liczą kalorie. Pomyślcie Kochani, ile razy pozwalacie sobie na takie szaleństwo, raz może dwa razy w roku!
Pamiętajcie, że sezon na grzyby jest krótki, a najlepsze kurki to świeże kurki. Myślę, że odrobina szaleństwa nikomu nie zaszkodzi! Przeliczyłam kalorie i wyszło, że połowa poniższej porcji zawiera 386 kcal, jeśli to zbyt dużo to zawsze można zjeść ¼ porcji 😉 Smacznego!
📖 Przepis
Zapiekanka z kurkami
🥘 Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g kurek
- 1 mała cebula (posiekana w kostkę)
- 2 małe ząbki czosnku (drobno posiekany)
- 3 średnie jajka
- 125 g serka mascarpone
- 4 łyżki śmietany 12%
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku, ja daję dość dużo)
- 1 garść natki pietruszki
- 1 kulka sera mozzarella
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu (drobno posiekany)
- 1 łyżka masła (+ 2 łyżki oleju)
Dodatkowo
- 4 łyżki sera parmezan (drobno starty)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
- Do miseczki wbić jajka, dodać serek mascarpone, śmietanę, natkę pietruszki, sól i pieprz, wszystko dokładnie rozmieszać, najlepiej widelcem. Odstawić.
- Kurki oczyścić, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju, dodać cebulę i chwilę przesmażyć, następnie dodać czosnek, rozmaryn i grzyby, smażyć grzyby do odparowania całego płynu mieszając od czasu do czasu. Dodać sól i pieprz, zestawić z ognia.
- Do mieszanki jajeczno-śmietanowej dodać przesmażone kurki, wymieszać.
- Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, wyłożyć nim naczynie o wymiarach 29x17 cm, ciasto powinno zachodzić na boki naczynia żaroodpornego około 3 cm. Następnie wylać płynną masę z grzybami, a na jej wierzch ułożyć plasterki mozzarelli. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 25 minut. Tuż przed wyjęciem można sprawdzić, czy zapiekanka jest gotowa, wbijając w nią patyczek od szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że zapiekanka jest gotowa. W przypadku, kiedy na patyczku będą surowe jajka, należy dopiec ją jeszcze przez kilka minut.
- Po upieczeniu wyjąć zapiekankę z piekarnika, podawać ciepłą, tuż przed podaniem można posypać tartym parmezanem.
- Smacznego!
Edyta napisał
w jakimkolwiek daniu są dodane grzyby to zjem 😀
Anna napisał
Super, więc ten przepis jest dla CIebie 🙂
Helen G. napisał
Świetny pomysł na zapiekankę:) Bardzo lubię ciasto francuskie i kurki 🙂
Anna napisał
Dziękuję 🙂 w takim razie zapraszam do wypróbowania!
Krzych napisał
Zabrakło rydzy, były kurki. Do tego Twoje ziemniaczane gofry... Goście preferowali grzyby osobno, a gofry osobno, bo po pierwszej próbie wyłożone na górach grzyby pozbawiły bazę chrupkości. Dzięki ?
Anna napisał
Fantastycznie! Taka zamiana to bardzo dobra zamiana, pozdrawiam Was gorąco 🙂
Krzych napisał
My również słonecznie o poranku. Metodą prób i błędów doszedłem, że chrupkie gofry to cienkie gofry(mniej masy). Za grube to wychodzą gumowate.
Ola dostała wczoraj info z wydawnictwa, że przewodnik po Korei ma się pojawić po Nowym Roku 🙂
Anna napisał
W sprawie gofrów to wiele zależy od mocy gofrownicy. Mam dwie, jedna maleńka (ze sklepu z kawą 😉 ) i to maleństwo przy dużej ilości ciasta daje "elastyczne" goferki 😉 Natomiast stara gofrownica (ponad 30-letnia), taki klasyk z nadmorskich deptaków, oj tej to nic nie przeszkadza, zawsze wydaje chrupiące pyszności 🙂
A na przewodnik oczywiście poczekamy do Nowego Roku 🙂
Krzych napisał
Uprzejmie donoszę, iż przewodnik już dostępny. Właśnie dostałem zdjęcie Małżonki z książką w garści, na tle półek w księgarni. Ale mnie duma rozpiera!
Anna napisał
Wspaniale!!! Przekaż proszę moje gratulacje autorce 🙂 To bardzo dobrze, że duma Cię rozpiera, tak trzymaj! a my wybierzemy się na zakupu 🙂