Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zapiekanki i pizze

Zapiekanka ziemniaczana

Aktualizacja: 6 lip, 2020 · Opublikowany: 5 lut, 2014 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Pewnie często zadajecie sobie pytanie typu, co mam zrobić dziś na obiad? W lodówce pustki, składników do przygotowania obiadu jest niewiele, to nic nie szkodzi dziś mam na to radę. Do przygotowania tego dania wystarczą ziemniaki, jajka, cebula, kozi ser, zielony pieprz i opcjonalnie fileciki anchois. Przygotowanie zapiekanki trwa dosłownie chwilkę, a obiad jest naprawdę pierwsza klasa! Dość istotną rolę odgrywa tutaj kozi ser, który nadaje całości wspaniałego smaku i aromatu. Nie bez znaczenia jest również zielony pieprz, który sprawia, że zapiekanka nabiera wyraźnego smaku i nie jest mdła. Dziś zaproponowałam Wam zapiekankę ziemniaczaną w stylu sycylijskim z dodatkiem anchois oczywiście, jeśli nie przepadacie za anchois, można je pominąć.

zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana

📖 Przepis

zapiekanka ziemniaczana
Print Pin
5 z 1 głosu

Zapiekanka ziemniaczana

Pyszna zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem koziego sera i zielonego pieprzu.
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 600 g ziemniaków
  • 100 g sera koziego typu rolada
  • 50 g sera koziego twardego
  • 5 sztuk filecików anchois
  • 2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy
  • 1 duża cebula
  • 150 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 3 średnie jajka
  • sól (do smaku)
  • czarny pieprz (do smaku)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i osuszyć, pokroić na plasterki. Twardy ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach, ser typu rolada i cebulę pokroić w cienkie krążki.
  • W misce wymieszać jajka i śmietanę z dodatkiem sporej ilości soli i odrobiny czarnego pieprzu.
  • Ceramiczne naczynie wysmarować olejem, na dno naczynia położyć warstwę ziemniaków na ziemniaki rozłożyć porcję cebuli, posypać odrobiną zielonego pieprzu i kilkoma plasterkami sera koziego. Kolejną warstwę zaczynamy od ziemniaków, a następnie cebula, zielony pieprz, ser, anchois, cebula i tak do rozłożenia wszystkich składników.
  • Tak przygotowaną zapiekankę zalewamy mieszaniną śmietany i jajek, całość posypujemy twardym kozim serem.
  • Przykrywamy naczynie, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 40 minut, czas pieczenia zależy od grubości ziemniaków, po około 35 minutach należy sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie. Serwujemy gorące.
  • Smacznego!
zapiekanka ziemniaczana

Więcej Przepisy na zapiekanki i pizze

  • tarta ze szpinakiem i lososiem
    Tarta ze szpinakiem i łososiem
  • zapiekanka z kurkami
    Zapiekanka z kurkami
  • pizza serowa z ziolami
    Pizza serowa z ziołami
  • tarta-z-karmelizowanym-czosnkiem
    Tarta z karmelizowanym czosnkiem

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.