Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Dania mięsne

Żeberka w marynacie z jabłek

Aktualizacja: 24 lip, 2020 · Opublikowany: 7 sty, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Żeberka palce lizać, tak powiedziała największa zjadaczka żeberek, czyli moja najstarsza córka! Żeberka w marynacie z jabłek z dodatkiem cebuli, sosu sojowego, cukru trzcinowego i ketchupu to naprawdę bardzo ciekawa kompozycja smaków. Najlepiej, żeby mięso marynowało się przez całą noc, nabierze wtedy smaków z marynaty, a mięso będzie kruche i delikatne. Po upieczeniu jest mięciutkie, delikatne wręcz się rozpada. Sos jest delikatnie słodki aromatyczny i bardzo esencjonalny. Polecam z surówką z białej kapusty i pieczonymi ziemniakami!

📖 Przepis

zeberka w marynacie z jablek
Print Pin
5 z 1 głosu

Żeberka w marynacie z jabłek

Żeberka dla tych, którzy lubią mięsko.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiady
Porcji 4
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 55 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg żeberek
  • 2 duże jabłka
  • 1 duża cebula
  • 10 łyżek ketchupu
  • 8 łyżek cukru trzcinowego
  • 6 łyżek sosu sojowego (light)
  • pieprz (do smaku)
  • ⅓ szklanki soku z pomarańczy
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać i pokroić w kostkę około 1 cm. Do miski wlać ketchup, sos sojowy, cukier trzcinowy i sos z pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać jabłka i cebulę, ponownie wymieszać. Żeberka umyć, pokroić na cienkie paski (jedno - kostkowe lub takie jakie lubicie najbardziej). Żeberka włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać, najlepiej rękoma. Miskę przykryć i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Następnego dnia żeberka wraz z całą marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st C. Piec 40 minut.
  • Następnie zdjąć folię i dopiec około 10 - 15 minut, do momentu, aż się zarumienią.
  • Smacznego!
żeberka w marynacie z jabłek

Więcej Przepisy na dania mięsne

  • Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
    Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
  • pasztet z krolika
    Pasztet z królika
  • kartacze
    Domowe kartacze z mięsem
  • kurczak w sosie orzechowym
    Kurczak w sosie orzechowym

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Monika napisał

    07 stycznia, 2013 at 12:04 pm

    Takich apetycznych wpisów nie można czytać przed obiadem, przy pustym żołądku 🙂 Właśnie przed chwilą się w tym utwierdziłam 🙂 I wrzucam przepis do menu na przyszły tydzień 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 stycznia, 2013 at 11:36 pm

      Z pewnością będzie Wam smakowało!:) a jutro coś na deser:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.