Żeberka palce lizać, tak powiedziała największa zjadaczka żeberek, czyli moja najstarsza córka! Żeberka w marynacie z jabłek z dodatkiem cebuli, sosu sojowego, cukru trzcinowego i ketchupu to naprawdę bardzo ciekawa kompozycja smaków. Najlepiej, żeby mięso marynowało się przez całą noc, nabierze wtedy smaków z marynaty, a mięso będzie kruche i delikatne. Po upieczeniu jest mięciutkie, delikatne wręcz się rozpada. Sos jest delikatnie słodki aromatyczny i bardzo esencjonalny. Polecam z surówką z białej kapusty i pieczonymi ziemniakami!
📖 Przepis
Żeberka w marynacie z jabłek
Żeberka dla tych, którzy lubią mięsko.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 1 kg żeberek
- 2 duże jabłka
- 1 duża cebula
- 10 łyżek ketchupu
- 8 łyżek cukru trzcinowego
- 6 łyżek sosu sojowego (light)
- pieprz (do smaku)
- ⅓ szklanki soku z pomarańczy
🔪 Instrukcje
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać i pokroić w kostkę około 1 cm. Do miski wlać ketchup, sos sojowy, cukier trzcinowy i sos z pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać jabłka i cebulę, ponownie wymieszać. Żeberka umyć, pokroić na cienkie paski (jedno - kostkowe lub takie jakie lubicie najbardziej). Żeberka włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać, najlepiej rękoma. Miskę przykryć i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
- Następnego dnia żeberka wraz z całą marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st C. Piec 40 minut.
- Następnie zdjąć folię i dopiec około 10 - 15 minut, do momentu, aż się zarumienią.
- Smacznego!
Monika napisał
Takich apetycznych wpisów nie można czytać przed obiadem, przy pustym żołądku 🙂 Właśnie przed chwilą się w tym utwierdziłam 🙂 I wrzucam przepis do menu na przyszły tydzień 🙂
Anna napisał
Z pewnością będzie Wam smakowało!:) a jutro coś na deser:)