Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zupy i kremy

Zupa dyniowa z miętą

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 10 lis, 2014 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Zupa dyniowa po raz kolejny tym razem jest to zupa dyniowa z miętą, trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym. Zupa, a właściwie krem z dyni jest bardzo aromatyczny i bardzo, ale to bardzo smaczny. Mięta, cytryna i gałka muszkatołowa tworzą fantastyczne zestawienie i idealnie komponują się z lekko słodką dynią. Nie mogło oczywiście zabraknąć w tym przepisie mleczka kokosowego, ale to już moje osobiste uzależnienie. Mleczko można zamienić na śmietanę lub jogurt albo śmietankę owsianą. Zupę dyniową można podać z makaronem ryżowym, z którym bardzo dobrze smakuje albo z lekkim groszkiem ptysiowym. Smacznego!

📖 Przepis

Zupa dyniowa z mieta
Print Pin
4,50 z 2 głosów

Zupa dyniowa z miętą.

Jesienna zupa dyniowa z orzeźwiającą nutą mięty i mleczkiem kokosowym.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Porcji 6
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg obranej dyni
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej (lub świeża, kilka listków)
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ sztuki cytryny (skórka otarta z niej i sok)
  • 1 duża garść świeżych liści mięty
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • chilli w płatkach (do smaku)
  • woda (ilość zależy do tego jak gęsty krem chcecie uzyskać)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Dynię umyć i jeśli tego wymaga obrać ze skórki, pokroić w kostkę włożyć do garnka dolać wodę, tyle żeby sięgała do połowy dyni, przykryć pokrywką, gotować do czasu, kiedy dynia będzie miękka.
  • Miętę umyć, włożyć do garna, dodać pastę z trawy cytrynowej, skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową, całość zmiksować blenderem na gładki krem w razie potrzeby dodać więcej wody.
  • Do kremu dodać mleczko kokosowe, zagotować i wyłączyć, doprawić pozostałymi przyprawami, tuż przed podaniem posypać płatkami chilli.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Zamiast pasty z trawy cytrynowej można dodać kawałek świeżej trawy cytrynowej, należy dodać ją zaraz na początku gotowania zupy, a wyjąć przed zmiksowaniem. Gęstość zupy można regulować dolewając więcej wody - to zależy od upodobań 🙂
Zupa dyniowa z mieta

Więcej Przepisy na zupy i kremy

  • krem z kurek w żółtym talerzy obok placki ziemniaczane
    Krem z kurek
  • zupa grzybowa z makaronem
    Zupa grzybowa z makaronem
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • zupa tajska z groszkiem
    Zupa tajska z groszkiem

Komentarze

    4,50 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kamil napisał

    20 listopada, 2014 at 12:08 pm

    Świetny przepis i doskonała zupa pod warunkiem, że... lubimy dynie! Niestety, ale zrobiłem zupę z podobnego przepisu swoim domownikom i spotkałem się bardziej z nie zadowoleniem dlatego, że żaden z nich nie przepada za dynią. Sam je uwielbiam i uważam, że powinno się je jeść! Pozdrawiam dynio-kochaczy!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 listopada, 2014 at 7:47 am

      To prawda, że dynię się lubi lub nie. Na szczęście dla mnie, moja cała rodzina już uwielbia zupy dyniowe, ale nie było tak zawsze tych młodszych domowników musiałam nauczyć tego smaku i udało się! Powodzenia i smacznego!

      Odpowiedz
  2. Krzych napisał

    11 listopada, 2014 at 8:55 am

    4 gwiazdki
    Tak lubię zupę z dyni, żee.. powiem, że w zeszłym roku hinduska miska była ładniejsza ;P

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 listopada, 2014 at 7:57 pm

      Łaniejsza, ładniejsza, a i owszem, ale tak samo smaczna 🙂 Następnym razem będzie coś z zastawą hinduską 😉

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.