Na dzisiejszy obiad polecam lekką zupę z zielonego groszku. Zupa różni się w smaku od dobrze znanego, kremu z zielonego groszku, na który przepis poznaliście już we wcześniejszym wpisie. Zupa groszkowa jest bardzo prosta! Wystarczy zaopatrzyć się w zielony groszek i ziemniaki, to dwa podstawowe składniki potrzebne do jej przygotowania. Zupę możecie ugotować na wywarze warzywnym lub na rosole wybierzcie sami, która wersja wywaru będzie dla was lepsza. W sezonie zimowym używam groszku mrożonego, a kiedy pojawi się już świeży, to oczywiście sięgam po świeże, słodkie i soczyste perełki 🙂
🥘 Składniki
- 2 ½ litra wywaru warzywnego lub rosół
- 2 duże ziemniaki
- 450 g zielonego groszku mrożonego
- 3 łyżki śmietany 12 %
- 1 łyżka świeżego tymianku
- płatki chilli lub świeżo mielony pieprz
- koperek do dekoracji
🔪 Instrukcje
- Zagotować wywar warzywny. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę dodać do wywaru, ugotować do miękkości. Kiedy ziemniaki są już miękkie dodać do zupy groszek i tymianek, gotować przez 5-8 minut. Zupę doprawić do smaku przyprawami.
- W małej miseczce wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy - w ten sposób hartujemy śmietanę, która po dodaniu do gorącej zupy nie zetnie się
- Zupę podać z siekanym koperkiem i płatkami chilli.
🍜 Sycący posiłek
Zupę koniecznie doprawcie ostrymi płatkami chilli i odrobiną siekanego koperku. W wersji dla dzieci pomińcie płatki chilli, a w zamian możecie dodać szczyptę słodkiej papryki. Zupy uważane są za danie bardzo sycące, które dostarczają nam odpowiednio dużej ilości kalorii. Oczywiście o tym, czy zupa jest sycąca, czy nie decydują składniki użyta do jej ugotowania. Klasyczny rosół raczej nie należy do tego typu zup, choć ma wiele innych walorów. Natomiast dzisiejsza zupa lub zupa jogurtowa czy zupa tajska z groszkiem z pewnością już tak! W takich zupach jest dużo dodatków, które czynią je pełnowartościowym posiłkiem. Zapraszam na smaczną zupkę bez większego wysiłku!
📖 Przepis
Zupa groszkowa
🥘 Składniki
- 2 ½ litra wywaru warzywnego lub rosół
- 2 duże ziemniaki
- 450 g zielonego groszku (mrożonego)
- 3 łyżki śmietany 12 %
- 1 łyżka świeżego tymianku
- płatki chilli lub świeżo mielony pieprz
- koperek (do dekoracji)
🔪 Instrukcje
- Zagotować wywar warzywny. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę dodać do wywaru, ugotować do miękkości. Kiedy ziemniaki są już miękkie dodać do zupy groszek i tymianek, gotować przez 5-8 minut. Zupę doprawić do smaku przyprawami.
- W małej miseczce wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy - w ten sposób hartujemy śmietanę, która po dodaniu do gorącej zupy nie zetnie się
- Zupę podać z siekanym koperkiem i płatkami chilli.
- Smacznego!
Krzych napisał
Wyglada na to, ze jest tak dobra, iz nawet bobry sie zajadaja 😉
Anna napisał
Dobrze bobrze 🙂 Tak się spieszyłam, że literkę przekręciłam :))) Uciekam już na wakacje, aloha!