• Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • Rogaliki świętomarcińskie na blaszce widok z góry
    Rogaliki Świętomarcińskie - mini
  • bułki drożdżowe wypełnione brzoskwiniami i jeżynami z dużą ilością kruszonki
    Bułki drożdżowe z owocami
  • na talerzu pieczeń
    6 obiadowych pomysłów na mięso mielone idealnych na jesień
  • kapsułki z tranem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
Strona główna » Indeks przepisów » Dania wegetariańskie

Zupa z czerwonej cebuli i suszonych śliwek

Aktualizacja: 31 lip, 2020 · Opublikowany: 15 paź, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Zupa z czerwonej cebuli i suszonych śliwek to moja wariacja na temat zupy cebulowej. Najpopularniejszą zupą cebulową jest kochana przez wszystkich francuska zupa. Przygotowana z białej cebuli z dodatkiem białego wina, podana z grzankami i serem. Dzisiejsza będzie trochę inna, delikatnie słodka z aromatem suszonych śliwek i tymianku. Zupa ma głęboki ciemny i piękny kolor! Ważnym elementem smakowym tej zupy jest bulion warzywny. Jest on niesłychanie aromatyczny i esencjonalny i może być bazą do wielu zup. Na początek polecam, abyście przygotowali właśnie bulion warzywny. To na nim zupa cebulowa jest najlepsza!

Zachęcam do spróbowania tej wyjątkowej zupki, która zdobyła pierwsze miejsce w konkursie na przepis Wigilijny w Magazynie Kuchnia 2012. Będzie to wyjątkowa i oryginalna propozycja na Wigilijny stół. Jestem przekonana, że zaskoczycie nią swoich bliskich!

Talerz zupy z czerwonej cebuli i suszonych śliwek
Zupa z czerwonej cebuli i suszonych śliwek
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 600 ml przyrumienionego bulionu warzywnego link do przepisu we wpisie
  • 500 g czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 sztuk suszonych śliwek
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka miodu opcjonalnie
  • do zakwaszenia zupy sok z cytryny

🔪 Instrukcje

  • Cebulę pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę oraz pokrojone śliwki, śliwki powinny zmięknąć i puścić kolor. Dodać czosnek i tymianek, chwilę smażyć.
  • Następnie dodać bulion, wodę, całość gotować przez 15 minut. Dokładnie przyprawić przyprawami do smaku.

📖 Przepis

Talerz zupy z czerwonej cebuli i suszonych śliwek
Print Pin
Bądź pierwszy!

Zupa z czerwonej cebuli i suszonymi śliwkami

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Porcji 4
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 600 ml przyrumienionego bulionu warzywnego (link do przepisu we wpisie)
  • 500 g czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 sztuk suszonych śliwek
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • olej
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • do zakwaszenia zupy sok z cytryny
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cebulę pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę oraz pokrojone śliwki, śliwki powinny zmięknąć i puścić kolor. Dodać czosnek i tymianek, chwilę smażyć.
  • Następnie dodać bulion, wodę, gotować przez 15 minut. Dokładnie przyprawić przyprawami do smaku.
  • Smacznego!
Talerz zupy z czerwonej cebuli i suszonych śliwek z kromką chleba
Zupa z czerwonej cebuli i suszonych śliwek

Więcej Przepisy na dania wegetariańskie

  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy
  • Kotleciki z quinoa i szpinaku
    Kotleciki z quinoa i szpinaku

Comments

No Comments

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Jesień

  • ciastka owsiane z imbirem
    Ciastka owsiane z imbirem
  • drozdzowki z malinami
    Drożdżówki z malinami
  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym

Więcej przepisów na jesień→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
  • Zarządzaj opcjami
  • Zarządzaj serwisami
  • Zarządzaj {vendor_count} dostawcami
  • Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
  • {title}
  • {title}
  • {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required