Zupa z czerwonej cebuli i suszonych śliwek to moja wariacja na temat zupy cebulowej. Najpopularniejszą zupą cebulową jest kochana przez wszystkich francuska zupa. Przygotowana z białej cebuli z dodatkiem białego wina, podana z grzankami i serem. Dzisiejsza będzie trochę inna, delikatnie słodka z aromatem suszonych śliwek i tymianku. Zupa ma głęboki ciemny i piękny kolor! Ważnym elementem smakowym tej zupy jest bulion warzywny. Jest on niesłychanie aromatyczny i esencjonalny i może być bazą do wielu zup. Na początek polecam, abyście przygotowali właśnie bulion warzywny. To na nim zupa cebulowa jest najlepsza!
Zachęcam do spróbowania tej wyjątkowej zupki, która zdobyła pierwsze miejsce w konkursie na przepis Wigilijny w Magazynie Kuchnia 2012. Będzie to wyjątkowa i oryginalna propozycja na Wigilijny stół. Jestem przekonana, że zaskoczycie nią swoich bliskich!
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 600 ml przyrumienionego bulionu warzywnego link do przepisu we wpisie
- 500 g czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 8 sztuk suszonych śliwek
- 2 łyżeczki tymianku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej
- 200 ml wody
- 1 łyżka miodu opcjonalnie
- do zakwaszenia zupy sok z cytryny
🔪 Instrukcje
- Cebulę pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę oraz pokrojone śliwki, śliwki powinny zmięknąć i puścić kolor. Dodać czosnek i tymianek, chwilę smażyć.
- Następnie dodać bulion, wodę, całość gotować przez 15 minut. Dokładnie przyprawić przyprawami do smaku.
📖 Przepis
Zupa z czerwonej cebuli i suszonymi śliwkami
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 600 ml przyrumienionego bulionu warzywnego (link do przepisu we wpisie)
- 500 g czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 8 sztuk suszonych śliwek
- 2 łyżeczki tymianku
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- olej
- 200 ml wody
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
- do zakwaszenia zupy sok z cytryny
🔪 Instrukcje
- Cebulę pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę oraz pokrojone śliwki, śliwki powinny zmięknąć i puścić kolor. Dodać czosnek i tymianek, chwilę smażyć.
- Następnie dodać bulion, wodę, gotować przez 15 minut. Dokładnie przyprawić przyprawami do smaku.
- Smacznego!
Comments
No Comments