• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Dania wegetariańskie » Zupa z czerwonej cebuli i suszonych śliwek

Zupa z czerwonej cebuli i suszonych śliwek

Aktualizacja: 31 Lip, 2020 · Opublikowany: 15 Paź, 2012 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Zupa z czerwonej cebuli i suszonych śliwek to moja wariacja na temat zupy cebulowej. Najpopularniejszą zupą cebulową jest kochana przez wszystkich francuska zupa. Przygotowana z białej cebuli z dodatkiem białego wina, podana z grzankami i serem. Dzisiejsza będzie trochę inna, delikatnie słodka z aromatem suszonych śliwek i tymianku. Zupa ma głęboki ciemny i piękny kolor! Ważnym elementem smakowym tej zupy jest bulion warzywny. Jest on niesłychanie aromatyczny i esencjonalny i może być bazą do wielu zup. Na początek polecam, abyście przygotowali właśnie bulion warzywny. To na nim zupa cebulowa jest najlepsza!

Zachęcam do spróbowania tej wyjątkowej zupki, która zdobyła pierwsze miejsce w konkursie na przepis Wigilijny w Magazynie Kuchnia 2012. Będzie to wyjątkowa i oryginalna propozycja na Wigilijny stół. Jestem przekonana, że zaskoczycie nią swoich bliskich!

Talerz zupy z czerwonej cebuli i suszonych śliwek
Zupa z czerwonej cebuli i suszonych śliwek
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis

🥘 Składniki

  • 600 ml przyrumienionego bulionu warzywnego link do przepisu we wpisie
  • 500 g czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 sztuk suszonych śliwek
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka miodu opcjonalnie
  • do zakwaszenia zupy sok z cytryny

🔪 Instrukcje

  • Cebulę pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę oraz pokrojone śliwki, śliwki powinny zmięknąć i puścić kolor. Dodać czosnek i tymianek, chwilę smażyć.
  • Następnie dodać bulion, wodę, całość gotować przez 15 minut. Dokładnie przyprawić przyprawami do smaku.

📖 Przepis

Talerz zupy z czerwonej cebuli i suszonych śliwek
Print Pin
0 from 0 votes

Zupa z czerwonej cebuli i suszonymi śliwkami

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Porcje 4
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 600 ml przyrumienionego bulionu warzywnego link do przepisu we wpisie
  • 500 g czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 sztuk suszonych śliwek
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka miodu opcjonalnie
  • do zakwaszenia zupy sok z cytryny

🔪 Instrukcje

  • Cebulę pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę oraz pokrojone śliwki, śliwki powinny zmięknąć i puścić kolor. Dodać czosnek i tymianek, chwilę smażyć.
  • Następnie dodać bulion, wodę, gotować przez 15 minut. Dokładnie przyprawić przyprawami do smaku.
  • Smacznego!
Talerz zupy z czerwonej cebuli i suszonych śliwek z kromką chleba
Zupa z czerwonej cebuli i suszonych śliwek

Poprzedni wpis « Bulion warzywny przyrumieniony
Kolejny wpis Bagietka żytnia »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia