• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dania wegetariańskie » Zupa z czerwonej cebuli i suszonych śliwek

Zupa z czerwonej cebuli i suszonych śliwek

Aktualizacja: 31 lip, 2020 · Opublikowany: 15 paź, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Zupa z czerwonej cebuli i suszonych śliwek to moja wariacja na temat zupy cebulowej. Najpopularniejszą zupą cebulową jest kochana przez wszystkich francuska zupa. Przygotowana z białej cebuli z dodatkiem białego wina, podana z grzankami i serem. Dzisiejsza będzie trochę inna, delikatnie słodka z aromatem suszonych śliwek i tymianku. Zupa ma głęboki ciemny i piękny kolor! Ważnym elementem smakowym tej zupy jest bulion warzywny. Jest on niesłychanie aromatyczny i esencjonalny i może być bazą do wielu zup. Na początek polecam, abyście przygotowali właśnie bulion warzywny. To na nim zupa cebulowa jest najlepsza!

Zachęcam do spróbowania tej wyjątkowej zupki, która zdobyła pierwsze miejsce w konkursie na przepis Wigilijny w Magazynie Kuchnia 2012. Będzie to wyjątkowa i oryginalna propozycja na Wigilijny stół. Jestem przekonana, że zaskoczycie nią swoich bliskich!

Talerz zupy z czerwonej cebuli i suszonych śliwek
Zupa z czerwonej cebuli i suszonych śliwek
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis

🥘 Składniki

  • 600 ml przyrumienionego bulionu warzywnego link do przepisu we wpisie
  • 500 g czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 sztuk suszonych śliwek
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka miodu opcjonalnie
  • do zakwaszenia zupy sok z cytryny

🔪 Instrukcje

  • Cebulę pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę oraz pokrojone śliwki, śliwki powinny zmięknąć i puścić kolor. Dodać czosnek i tymianek, chwilę smażyć.
  • Następnie dodać bulion, wodę, całość gotować przez 15 minut. Dokładnie przyprawić przyprawami do smaku.

📖 Przepis

Talerz zupy z czerwonej cebuli i suszonych śliwek
Print Pin
Bądź pierwszy!

Zupa z czerwonej cebuli i suszonymi śliwkami

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Porcji 4
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 600 ml przyrumienionego bulionu warzywnego (link do przepisu we wpisie)
  • 500 g czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 sztuk suszonych śliwek
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • olej
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • do zakwaszenia zupy sok z cytryny
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cebulę pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę oraz pokrojone śliwki, śliwki powinny zmięknąć i puścić kolor. Dodać czosnek i tymianek, chwilę smażyć.
  • Następnie dodać bulion, wodę, gotować przez 15 minut. Dokładnie przyprawić przyprawami do smaku.
  • Smacznego!
Talerz zupy z czerwonej cebuli i suszonych śliwek z kromką chleba
Zupa z czerwonej cebuli i suszonych śliwek

« Bulion warzywny przyrumieniony
Bagietka żytnia »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}