• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Żurawinowe ciasteczka z nutą mandarynki

Żurawinowe ciasteczka z nutą mandarynki

Aktualizacja: 30 lip, 2020 · Opublikowany: 5 lis, 2012 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Żurawinowe ciasteczka z nutą mandarynki. Bardzo kruche z wyraźnym aromatem skórki z mandarynki i pysznymi słodkimi żurawinami. Ciasteczka idealnie pasują na jesienną porę oraz Boże Narodzenia. Przygotowuje się je błyskawicznie i po około 25 minutach można rozkoszować się ich wspaniałym smakiem.

żurawinowe ciasteczka z nutką mandarynki ułożone w stosik
Print Pin
Bądź pierwszy!

Żurawinowe ciasteczka z nutą mandarynki

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Porcji 24
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 25 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 1 średnie jajko w temperaturze pokojowej
  • 270 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g suszonych żurawin
  • 2 łyżeczki startej skórki z mandarynki
  • 2 łyżki soki z mandarynki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C.
  • Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagnieść ciasto. Uformować z ciasta gruby wałek. Odcinać plasterki o grubości około 5 mm.
  • Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec 8 do 10 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce. Gotowe wystudzone ciastka można przez długi czas przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Proponuję żurawinę posiekać przed dodaniem do ciasta, łatwiej będzie uformować ( pokroić ) ciastak.
żurawinowe ciasteczka z nutką mandarynki widok z góry na rumiane ciasteczka
Żurawinowe ciasteczka z nutką mandarynki
« Pizza z cukinią i chilli
Sałatka z tuńczykiem »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Justyna napisał

    10 listopada, 2012 at 6:02 pm

    Oooo ... 🙂 super, prosty... ,krótki przepis,na pewno skorzystam !!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 listopada, 2012 at 6:12 pm

      i w sklepie takich nie kupisz, zdrowe, pyszne bez żadnych podejrzanych E... Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Brenia napisał

    05 listopada, 2012 at 8:59 am

    Te ciasteczka są super, w dodatku moje smaki, będę musiała zrobić podobne 🙂

    Odpowiedz
  3. karmel-itka napisał

    05 listopada, 2012 at 8:13 am

    ach, chrup, chrup!
    pyszniutkie ;]

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}