Chrust z przyprawą piernikową_

Churros z przyprawą piernikową

Churros to jedna z najpopularniejszych przekąsek śniadaniowych w Hiszpanii. Dziś  proponuję z przyprawą do pierników, ale można podawać posypane cukrem pudrem. Przyprawione tą mieszanką smakują jakby były z dyni. Świetnie pasują do gorącej czekolady, kawy lub herbaty. W niektórych krajach podawane są ze stopionym serem.

Churros z przyprawą piernikową
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Ciastka
Ilość porcji: 4
Składniki
  • 1 szklanka wody
  • 60 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 210 g mąki
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Do obtoczenie i smażenia
  • olej do smażenia
  • ½ szklanki dobrego cukru
  • 1 - 2 łyżki przyprawy do pierników
Instrukcje
  1. W rondlu roztopić masło, dodać wodę, sól
  2. Następnie dosypać mąkę i przyprawę do pierników, całość mieszać dość intensywnie, do momentu uzyskania gęstej błyszczącej masy
  3. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze przez dwie minuty
  4. Pozostawić do przestygnięcia
  5. Kiedy masa jest jeszcze ciepła dodać jajka i wanilię, dokładnie wymieszać
  6. W rondlu rozgrzać olej
  7. Do szprycy cukierniczej wyposażonej w końcówkę w kształcie gwiazdki lub woreczka foliowego wlać masę
  8. Na rozgrzany olej wyciskamy ciasto odcinając nożem lub palcem
  9. Smażyć około 1 minuty z każdej strony
  10. Usmażony chrust wyjąć na ręcznik papierowy aby ociekł z nadmiaru tłuszczu
  11. Na talerzy wymieszać cukier i przyprawę do piernika, obtoczyć z każdej strony
  12. Smacznego!
 

 

 

Tags: , ,

3 comments

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis: