Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Kruche ciasto z malinami i kokosem – bezglutenowe

Bardzo delikatne, rozpływające się w ustach kruche ciasto, a na nim krem budyniowy przygotowany na mleku kokosowym z dodatkiem wiórków kokosowych. W kremie zatopione są pyszne maliny przykryte kruszonką z wiórków kokosowych, super połączenie! Kolejna propozycja na deser dla osób chcących ograniczyć gluten w swojej diecie. Zanim wzięłam się za przepisy bezglutenowe myślałam, że ciasta bez mąki pszennej nie będą dobrze smakowały, a tu takie zaskoczenie! To jest pyszne, choć myślałam, że niestety będzie nadawało się do wyrzucenia, a to dlatego że, kiedy wyjmowałam ciasto z piekarnika całe bulgotało, krem zrobił się płynny. Pomyślałam katastrofa! Po chwili zastanowienia postanowiłam dać mu szansę i zostawiłam w chłodnym miejscu na całą noc. Rano wielka niespodzianka, masa stężała, a ciasto okazało się pyszne! Trudno skończyć na jednym kawałku, ciągle chcesz jeszcze i jeszcze, jest tak dobre.

Kruche ciasto z malinami i kokosem – bezglutenowe
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Desery
Ilość porcji: 25
Składniki
Składniki na ciasto
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki owsianej – osoby uczulone na gluten powinny poszukać certyfikowanej mąki, która jest dopuszczona w diecie bezglutenowej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
Składniki na krem
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml mleczka migdałowego lub krowiego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 80 g mąki ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę kokosową
  • 120 g masła
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki owsianej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru trzcinowego
Dodatkowo
Instrukcje
  1. Mąki, cukier, pokrojone masło na małe kawałki umieścić w misce i palcami rozetrzeć do momentu aż powstanie „mokry piasek” teraz dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę aby bardzo stwardniało
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C
  3. Przygotować formę wykładając ją papierem do pieczenia ( moja miała 35 x 25 cm )
  4. Wyjąć ciasto z lodówki i zetrzeć na tartce o grubych oczkach, rozłożyć je równomiernie na dnie formy, delikatnie dociskając
  5. Wstawić do piekarnika, piec spód na złoty kolor około 20 minut
  6. Wyjąć z piekarnika i wystudzić spód
  7. Do garnka wlać mleko ( odlać ½ szklanki ) zagotować
  8. Do szklanki z odlanym mlekiem dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać
  9. Kiedy mleko się zagotuje, dodać wymieszaną mąkę, gotować kilka minut
  10. Zestawić z ognia
  11. W misce umieścić składniki na kruszonkę, palcami dokładnie rozetrzeć masło, tak aby połączyło się z mąką i wiórkami tworząc kruszonkę
  12. Temperaturę w piekarniku podnieść do 180 st C
  13. Na wcześniej podpieczony placek wylać przygotowany budyń, a na niego równomiernie rozsypać maliny, wierzch ciasta posypać grubo kruszonką
  14. Ciasto wstawić do piekarnika, piec około 30 minut
  15. Po upieczeniu ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu
  16. Przed podaniem pokroić na porcje, posypać cukrem pudrem
  17. Smacznego!

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Oceń przepis:  

CommentLuv badge