Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy

Sernik, kolejna propozycja, delikatny i kremowy z wyraźnym smakiem cytryny. Podałam go z sosem malinowym domowej roboty z dodatkiem wanilii, pyszności. Sernik, to jedno z łatwiejszych ciast, więc nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych. Polecam dla zapracowanych, przygotujecie go w kilkanaście minut później tylko chwila pieczenia i gotowe!

Sernik cytrynowy
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Desery
Ilość porcji: 12
Składniki
Na spód:
  • opakowanie ciastek Digestive w czekoladzie
  • 85 g masła
Na masę serową:
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g mielonego twarogu ( ja używam tłustego lub półtłustego )
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 35 g soku z cytryny lub limonki ( ja dałam ½ dużej cytryny ) i skórka otarta z niej
Instrukcje
  1. Ciastka dokładnie rozkruszyć i dodać roztopione masło, wymieszać
  2. Dno tortownicy z odpinaną obręczą ( około 22cm średnicy ) wyłożyć folią aluminiową, tak aby wychodziła poza nią, zapiąć obręcz i wywinąć nadmiar folii na zewnątrz formy
  3. Wysypać przygotowane ciastka z masłem i delikatnie ubić je na dnie
  4. Tortownicę wstawić do zamrażalnika lub lodówki ( na czas przygotowanie masy serowej )
  5. Do miski miksera dodać jajka i cukier, zmiksować
  6. Następnie dodać sery i dalej miksować na średnich obrotach
  7. Dodać mąkę, sok i skórkę z cytryny ( limonki ), całość wymieszać
  8. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C
  9. Masę serową wylać na na wcześniej przygotowany spód z ciastek
  10. Wstawić formę do większego naczynia z gorącą wodą, całość wsunąć do piekarnika
  11. Piec 1 godzinę i 15 minut, z opcją grzałek, góra, dół
  12. Jeśli po jakimś czasie wierzch sernika zacznie się przypiekać, przykryjcie go folią, wtedy się nie przypali
  13. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku jeszcze przez 10 minut ( z uchylonymi drzwiczkami )
  14. Następnie wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce
  15. Sernik najlepiej smakuje dobrze schłodzony
  16. Proponuję podać z sosem malinowym
  17. Smacznego!
Notatki
Sernik przechowujemy w lodówce szczelnie owinięty w folię spożywczą lub w zamykanym naczyniu do przechowywania ciast.
Pin It

Tags: , , , , ,

1 comment

  1. gin

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis: