zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa jest po żurku kolejną propozycją zupy Wielkanocnej. Można podać ją z gotowanym jajkiem, rzeżuchą czy grzankami. Chrzanowa po zmiksowaniu ma konsystencję gładkiego kremu jest bardzo smaczna. Zabielona śmietaną z dodatkiem jajka, intensywnie doprawiona chrzanem, podana z kromką żytniego chleba prosta, a jednocześnie wyborna. Polecam!

Zupa chrzanowa
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Zupy
Ilość porcji: 8
Składniki
  • 1,5 litra wody
  • 2 pietruszki średniej wielkości
  • 50 g selera
  • 5 ziemniaków średniej wielkości
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • kilka ugotowanych jajek na twardo
  • 7 łyżek tartego chrzanu lub do smaku
  • 15 cm kawałek pora
  • sól
  • pieprz
Instrukcje
  1. Do garnka wlać wodę, włożyć wszystkie warzywa i przyprawy
  2. Chrzan i śmietanę zostawić na koniec
  3. Zupę gotować do miękkości warzyw, kiedy warzywa będą już miękkie zmiksować na gładki krem, doprawić chrzanem, śmietaną, solą i pieprzem do smaku
  4. Ugotowane jajka pokroić na kawałki, dodać porcję na każdy talerz
  5. Smacznego!
Pin It

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Oceń przepis: