W oryginalnej wersji zupa ta nazywa się Tom Khaa Gai, czyli kokosowa zupa z kurczakiem z dodatkiem galaganu. Kuchnia tajska pozwala na swobodę i improwizację, więc pozwoliłam sobie zaszaleć i odrobinę zmienić składniki. Kurczaka zastąpiłam krewetkami, co z pewnością nie zaszkodziło zupie, wręcz przeciwnie, wyszła wyborna. Doprawiłam ją na lekko ostrą nutę, ale możecie regulować ilość przypraw, dostosowując do swojego podniebienia. Koniecznie spróbujcie, bo zupa jest warta grzechu, a przy tym jest bardzo prosta do przygotowania. Niewiele jest miejsc na świecie, gdzie można zjeść naprawdę dobrą zupę, no oczywiście poza Polską i właśnie Tajlandią. Warto poszerzyć swoją mapę kulinarną i sięgnąć po przepisy z tamtej części świata.
📖 Przepis
Tom Khaa Gun zupa kokosowa
🥘 Składniki
- 200 g krewetek
- 250 ml mleczka kokosowego (z puszki)
- 250 ml wody
- 1 mała papryczka chili
- 2 plasterki galaganu (lub imbiru)
- 1 sztuka trawy cytrynowej
- 2 sztuki liści kaffiru
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 150 g grzybów pochwiaków (lub pieczarki)
- makaron ryżowy (na 4 porcje)
- świeża kolendra
🔪 Instrukcje
- Do rondla wlać mleczko kokosowe, doprowadzić do wrzenia, dodać trawę cytrynową i resztę składników ( poza krewetkami i chilli ) gotować chwilę około 10 minut. Po tym czasie dodać krewetki, kiedy zrobią się biało różowe to znak, że są już gotowe. Zupę doprawić chilli, dodać wcześniej ugotowany makaron (opcjonalnie), posypać świeżą zieleniną.
- Jeśli chcielibyście zrobić wersję zupy Tom Khaa Gai, to zamiast krewetek dodajcie pierś z kurczaka, cienko pokrojone w paski lub w kostkę.
- Smacznego!
Comments
No Comments