• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bagietka orkiszowa

Bagietka orkiszowa

Aktualizacja: 24 cze, 2020 · Opublikowany: 25 sty, 2016 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Zdarzyło się pewnie nie raz, że zabieracie się za przygotowanie kolacji, a tu okazuje się, że nie ma pieczywa! I to dlatego, żę ktoś zjadł wszystkie bułki bez ostrzeżenia i nie zostawił ani okruszka. Co zrobić w takiej sytuacji? Można pojechać do sklepu, jeśli jest taka możliwość lub upiec coś na szybko we własnym piekarniku.

Przepis na bagietkę powstał właśnie w takich okolicznościach. W poniższym przepisie podaję dwa sposoby na jej wykonanie pierwszy to klasyczny z czasem potrzebnym na wyrośnięcie ciasta. Drugi jest błyskawiczny. W błyskawicznej wersji po wymieszaniu ciasta od razu formujemy bagietki, a następnie  garujemy. Garujemy w lekko nagrzanym piekarniku, a po 20 minutach bagietki powinny być wyrośnięte.  Teraz pozostaje tylko wypieczenie bagietek i gotowe. Bagietka jest oczywiście bardzo zdrowa, bo przygotowana w 100% z mąki orkiszowej i bardzo smaczna. Miąższ jest mięciutki, a skórka delikatna i cienka. Po prostu wyśmienita!

bagietka orkiszowa
Print Pin
5 z 2 głosów

Bagietka orkiszowa

Błyskawiczna bagietka orkiszowa.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 4
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g mąki orkiszowej (z pełnego przemiału)
  • 400 g mąki orkiszowej białej
  • 16 g soli morskiej
  • 25 g miodu
  • 370 g letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży (lub 8 g *suchych)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera wsypać mąki i sól, wymieszać
  • Świeże drożdże rozmieszać w wodzie z dodatkiem miodu i łyżki mąki (z przygotowanej mieszanki) odstawić na 5-10 minut, aby drożdże się spieniły. Następnie całość wlać do miski z mieszanką mąk, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (w mikserze trwa to około 5-7 minut), ciasto wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak.
  • Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć folią i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Ciasto podzielić na równe części (ja zrobiłam 4 szt) mogą to być duże długie bagietki lub małe, takie na jedną porcję tych będzie zdecydowanie więcej, uformować na kształt grubych cygar, wierzch podsypując mąką.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć przygotowane bagietki, przykryć ich wierzch folią spożywczą, odstawić na 30 minut lub dłużej w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st C.
  • Przed wstawieniem bagietek do piekarnika należy na jego dno wysypać szklankę kostek lodu lub dokładnie spryskać całe wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza i natychmiast wstawić bagietki.
  • Bagietki pieczemy około 12-15 minut do uzyskania rumianego koloru.
  • Studzimy na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli używacie drożdży *suchych wystarczy wymieszać je z mąką.
Podaję również wersję błyskawiczną od niej wszystko się zaczęło, i tak. Po wyrobieniu ciasta od razu formujemy bagietki, układamy na blaszce do pieczenia, bagietki posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką, blaszkę z bagietkami wstawiamy do piekarnika nastawionego na 50 st C. na 15-20 minut, następnie wyjmujemy blaszkę, a piekarnik rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240 st C, dalej postępujemy jak wyżej 🙂
bagietka orkiszowa
bagietka orkiszowa
« Pączki z czarną porzeczką
Blondies toffee »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}