Zdarzyło się pewnie nie raz, że zabieracie się za przygotowanie kolacji, a tu okazuje się, że nie ma pieczywa, bo ktoś zjadł wszystkie bułki bez ostrzeżenia i nie zostawił ani okruszka. Co zrobić w takiej sytuacji? Można pojechać do sklepu, jeśli jest taka możliwość lub upiec coś na szybko we własnym piekarniku. Przepis na bagietkę powstał właśnie w takich okolicznościach. W poniższym przepisie podaję dwa sposoby na jej wykonanie pierwszy to klasyczny z czasem potrzebnym na wyrośnięcie ciasta, a drugi błyskawiczny. W błyskawicznej wersji po wymieszaniu ciasta od razu formujemy bagietki, a następnie garujemy je w lekko nagrzanym piekarniku, a po 20 minutach bagietki są już wyrośnięte, pozostaje tylko wypieczenie bagietek i gotowe. Bagietka jest oczywiście bardzo zdrowa, bo przygotowana w 100% z mąki orkiszowej i bardzo smaczna. Miąższ jest mięciutki, a skórka delikatna i cienka. Po prostu wyśmienita!

Bagietka orkiszowa
Błyskawiczna bagietka orkiszowa.
Składniki
- 200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 400 g mąki orkiszowej białej
- 16 g soli morskiej
- 25 g miodu
- 370 g letniej wody
- 25 g *świeżych drożdży lub 8 g suchych
Instrukcja
- Do miski miksera wsypać mąkę, drożdże (suche) i sól, wymieszać
*W przypadku, kiedy używacie drożdży świeżych należy rozmieszać je w wodzie z dodatkiem miodu i łyżki mąki, odstawić na 5-10 minut, aby drożdże spieniły się, następnie całość wlać do miski z mieszanką mąk, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto ( w mikserze trwa to około 5-7 minut), ciasto wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak.
Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć folią i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na równe części (ja zrobiłam 4 szt) mogą to być duże długie bagietki lub małe, takie na jedną porcję tych będzie zdecydowanie więcej, uformować na kształt grubych cygar, wierzch podsypując mąką.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć przygotowane bagietki, przykryć ich wierzch folią spożywczą, odstawić na 30 minut lub dłużej w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st C.
Przed wstawieniem bagietek do piekarnika należy na jego dno wysypać szklankę kostek lodu lub dokładnie spryskać całe wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza i natychmiast wstawić bagietki.
Bagietki pieczemy około 12-15 minut do uzyskania rumianego koloru.
Studzimy na kratce.
- Smacznego!
Notatki
Podaję również wersję błyskawiczną od niej wszystko się zaczęło, i tak. Po wyrobieniu ciasta od razu formujemy bagietki, układamy na blaszce do pieczenia, bagietki posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką, blaszkę z bagietkami wstawiamy do piekarnika nastawionego na 50 st C. na 15-20 minut, następnie wyjmujemy blaszkę, a piekarnik rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240 st C, dalej postępujemy jak wyżej 🙂
psh says
Ten 2 punkt nie ma sensu, jeśli ktoś używa suchych drożdży. Powinnaś napisać cały punkt do pominięcia przy używaniu suchych, a do wykorzystania dla świeżych, a następny jako kontynuację obu, albo rozdzielić przepis na 2 ścieżki, które się łączą w dalszym punkcie. Bułeczki wyglądają naprawdę smakowicie. Zrobiłaś piękne zdjęcia. Ale nie wiem co mam zrobić, żeby wyszły mi takie same z suchymi drożdżami.
Polecam Ci zapoznać się z tematem algorytmów, jeśli chcesz ulepszyć swoje pisanie przepisów. Zabawny filmik w tym temacie: https://youtu.be/cDA3_5982h8
Pozdrawiam 🙂
Anna says
Jeśli chcesz użyć suchych drożdży to wykonaj wszystkie punkty pomijając wspomniany przez Ciebie punkt 2 – z gwiazdką *.
Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego:)