Zdarzyło się pewnie nie raz, że zabieracie się za przygotowanie kolacji, a tu okazuje się, że nie ma pieczywa! I to dlatego, żę ktoś zjadł wszystkie bułki bez ostrzeżenia i nie zostawił ani okruszka. Co zrobić w takiej sytuacji? Można pojechać do sklepu, jeśli jest taka możliwość lub upiec coś na szybko we własnym piekarniku.
Przepis na bagietkę powstał właśnie w takich okolicznościach. W poniższym przepisie podaję dwa sposoby na jej wykonanie pierwszy to klasyczny z czasem potrzebnym na wyrośnięcie ciasta. Drugi jest błyskawiczny. W błyskawicznej wersji po wymieszaniu ciasta od razu formujemy bagietki, a następnie garujemy. Garujemy w lekko nagrzanym piekarniku, a po 20 minutach bagietki powinny być wyrośnięte. Teraz pozostaje tylko wypieczenie bagietek i gotowe. Bagietka jest oczywiście bardzo zdrowa, bo przygotowana w 100% z mąki orkiszowej i bardzo smaczna. Miąższ jest mięciutki, a skórka delikatna i cienka. Po prostu wyśmienita!
📖 Przepis
Bagietka orkiszowa
🥘 Składniki
- 200 g mąki orkiszowej (z pełnego przemiału)
- 400 g mąki orkiszowej białej
- 16 g soli morskiej
- 25 g miodu
- 370 g letniej wody
- 25 g świeżych drożdży (lub 8 g *suchych)
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera wsypać mąki i sól, wymieszać
- Świeże drożdże rozmieszać w wodzie z dodatkiem miodu i łyżki mąki (z przygotowanej mieszanki) odstawić na 5-10 minut, aby drożdże się spieniły. Następnie całość wlać do miski z mieszanką mąk, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (w mikserze trwa to około 5-7 minut), ciasto wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak.
- Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć folią i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Ciasto podzielić na równe części (ja zrobiłam 4 szt) mogą to być duże długie bagietki lub małe, takie na jedną porcję tych będzie zdecydowanie więcej, uformować na kształt grubych cygar, wierzch podsypując mąką.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć przygotowane bagietki, przykryć ich wierzch folią spożywczą, odstawić na 30 minut lub dłużej w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st C.
- Przed wstawieniem bagietek do piekarnika należy na jego dno wysypać szklankę kostek lodu lub dokładnie spryskać całe wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza i natychmiast wstawić bagietki.
- Bagietki pieczemy około 12-15 minut do uzyskania rumianego koloru.
- Studzimy na kratce.
- Smacznego!
Skomentuj