Nie ma nic lepszego niż domowa chrupiąca i pachnąca bagietka! Kanapka przygotowana na bazie takiego pieczywa będzie najlepszą popołudniową przekąską, śniadaniem lub pyszną kolacją. Przepis na bagietkę wieloziarnistą skomponowałam tak, aby miała w sobie sporo różnego rodzaju ziaren. Dla zdrowia dodałam suszoną jagodę goji, która świetnie smakuje w tego typu wypiekach. Bagietka jest dość ciężka i wilgotna, a jej ciasto przypomina klasyczne chleby żytnie. Ciasto na bagietkę przygotujecie w szybki i łatwy sposób, nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu. Przy formowaniu bagietek należy pamiętać o podsypaniu sporej ilości mąki, to znacznie ułatwi pracę, ponieważ ciasto jest odrobinę klejące. Koniecznie spróbujcie, bo jest pyszna!
📖 Przepis
Bagietka wieloziarnista
🥘 Składniki
- 320 g wody
- 40 g zakwasu
- 1 łyżka miodu
- 10 g świeżych drożdży (lub 4 g suszonych)
- 140 g mąki żytniej typ 2000
- 70 g pszennej pełnoziarnistej
- 240 g mąki pszennej typ 650
- 30 g siemienia lnianego
- 40 g słonecznika
- 1 łyżka czarnuszki - opcjonalnie
- 20 g suszonej jagody goji
- 2 łyżki oliwy z oliwek
🔪 Instrukcje
- W misce robota kuchennego umieścić wszystkie składniki, zaczynając od wody. Ciasto mieszamy przez 3 minuty na średnich obrotach, końcówką typu hak, następnie przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce (24 - 27 st C) na około 2 godziny lub dłużej.
- Po tym czasie, dzielimy ciasto na 4 części, formujemy bagietki, podczas formowania bagietek należy podsypać dość solidne mąką, aby się nie przykleiły do blatu.
- Gotowe bagietki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut lub do chwili, kiedy bagietki podrosną.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st C - opcja górnej i dolnej grzałki.
- Przed włożeniem bagietek do piekarnika wsypujemy na jego dno szklankę kostek lodu. Bagietki pieczemy przez około 22 - 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
- Smacznego!
Aleja Kwiatowa napisał
Dziękuję za rewelacyjny przepis - uwielbiam chleby, bagietki i bułki na zakwasie. Przepis na piątkę.
Anna napisał
Bardzo proszę i zapraszam do wypróbowania innych przepisów 🙂
Michał napisał
Witam muszę przyznać, że to danie wygląda wspaniale. Wszystkie skłądniki jak zauważyłem są dobrane wręcz perfekcyjnie. Nie mogę się już doczekać, aż wypróbuję ten przepis u siebie. Taka bagietka z samego rana do kakao lub kawy to dla mnie idealne rozwiązanie.
Anna napisał
Bagietka jest naprawdę przepyszna i bardzo zdrowa:)
ach! napisał
Super! Na pewno spróbuję! Najbardziej lubię ten fragment: "w misce robota kuchennego umieścić wszystkie składniki" ;D
Anna napisał
Bagietka jest świetna, smaczna i zdrowa, a przygotowanie jej to w zasadzie odmierzenie składników 😉 i oto chodzi... i znalazł się czas na kawkę 😉