• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bagietka wieloziarnista

Bagietka wieloziarnista

Aktualizacja: 12 gru, 2018 · Opublikowany: 15 paź, 2014 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Nie ma nic lepszego niż domowa chrupiąca i pachnąca bagietka! Kanapka przygotowana na bazie takiego pieczywa będzie najlepszą popołudniową przekąską, śniadaniem lub pyszną kolacją. Przepis na bagietkę wieloziarnistą skomponowałam tak, aby miała w sobie sporo różnego rodzaju ziaren. Dla zdrowia dodałam suszoną jagodę goji, która świetnie smakuje w tego typu wypiekach. Bagietka jest dość ciężka i wilgotna, a jej ciasto przypomina klasyczne chleby żytnie. Ciasto na bagietkę przygotujecie w szybki i łatwy sposób, nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu. Przy formowaniu bagietek należy pamiętać o podsypaniu sporej ilości mąki, to znacznie ułatwi pracę, ponieważ ciasto jest odrobinę klejące. Koniecznie spróbujcie, bo jest pyszna!

bagietka wieloziarnista
Print Pin
5 z 2 głosów

Bagietka wieloziarnista

Przepyszne domowe pieczywo.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 4
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 320 g wody
  • 40 g zakwasu
  • 1 łyżka miodu
  • 10 g świeżych drożdży (lub 4 g suszonych)
  • 140 g mąki żytniej typ 2000
  • 70 g pszennej pełnoziarnistej
  • 240 g mąki pszennej typ 650
  • 30 g siemienia lnianego
  • 40 g słonecznika
  • 1 łyżka czarnuszki - opcjonalnie
  • 20 g suszonej jagody goji
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W misce robota kuchennego umieścić wszystkie składniki, zaczynając od wody. Ciasto mieszamy przez 3 minuty na średnich obrotach, końcówką typu hak, następnie przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce (24 - 27 st C) na około 2 godziny lub dłużej.
  • Po tym czasie, dzielimy ciasto na 4 części, formujemy bagietki, podczas formowania bagietek należy podsypać dość solidne mąką, aby się nie przykleiły do blatu.
  • Gotowe bagietki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut lub do chwili, kiedy bagietki podrosną.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st C - opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Przed włożeniem bagietek do piekarnika wsypujemy na jego dno szklankę kostek lodu. Bagietki pieczemy przez około 22 - 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
  • Smacznego!
bagietka wieloziarnista
bagietka wieloziarnista
« Placki ziemniaczano-dyniowe
Sałatka jesienna »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Aleja Kwiatowa napisał

    03 listopada, 2014 at 5:23 pm

    5 stars
    Dziękuję za rewelacyjny przepis - uwielbiam chleby, bagietki i bułki na zakwasie. Przepis na piątkę.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 listopada, 2014 at 9:10 pm

      Bardzo proszę i zapraszam do wypróbowania innych przepisów 🙂

      Odpowiedz
  2. Michał napisał

    27 października, 2014 at 2:18 pm

    Witam muszę przyznać, że to danie wygląda wspaniale. Wszystkie skłądniki jak zauważyłem są dobrane wręcz perfekcyjnie. Nie mogę się już doczekać, aż wypróbuję ten przepis u siebie. Taka bagietka z samego rana do kakao lub kawy to dla mnie idealne rozwiązanie.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 października, 2014 at 9:08 am

      Bagietka jest naprawdę przepyszna i bardzo zdrowa:)

      Odpowiedz
  3. ach! napisał

    17 października, 2014 at 3:44 pm

    Super! Na pewno spróbuję! Najbardziej lubię ten fragment: "w misce robota kuchennego umieścić wszystkie składniki" ;D

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 października, 2014 at 11:46 am

      Bagietka jest świetna, smaczna i zdrowa, a przygotowanie jej to w zasadzie odmierzenie składników 😉 i oto chodzi... i znalazł się czas na kawkę 😉

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}