Bagietki na zakwasie żytnim z dodatkiem jagód goji, siemienia lnianego i nasion dyni. Pieczywo idealne do każdego posiłku do sałatki, kanapek czy do dania głównego na przykład do sosu. W tej bagietce znajdziecie zdrowe dodatki oraz wilgotny i sprężysty miąższ. To dzięki dodatkowi siemienia i oleju pieczywo długo zachowuje świeżość. Bardzo smaczne domowe bułki bez większego wysiłku. Bagietki tak jak już wspomniałam, świetnie nadają się nie tylko na klasyczne kanapki będą również wspaniałe na panini, czyli zapiekane kanapki z dużą ilością dodatków. Przygotowanie bagietek jest bardzo proste i nie wymaga wiele pracy. W tym przypadku wystarczy wymieszać składniki na zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc. Procedura przygotowania jest podobna jak w przypadku pieczywa na zakwasie. Następnego dnia pozostaje dokończenie pracy. Bagietki polecam szczególnie na piknikowe kanapki. Smacznego!
📖 Przepis
Bagietka z ziarnami
🥘 Składniki
Zaczyn
- 90 g zakwasu żytniego
- 135 g wody
- 70 g mąki żytniej typ 2000
- 20 g otrąb żytnich
Składniki na ciasto właściwe
- 320 g mleka
- 20 g świeżych drożdży lub 14 g suchych
- 11 g soli
- 1 łyżka cukru
- 50 g oliwy lub oleju słonecznikowego
- 20 g jagody goji
- 20 g siemienia lnianego
- 20 g nasion dyni
- 610 g mąki pszennej
🔪 Instrukcje
- Wieczoerem.W misce umieścić składniki na zaczyn, wymieszać miskę przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
- Rano do zaczynu dodać drożdże i letnie mleko, wymieszać do rozpuszczenia drożdży, następnie dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, na końcu dodać mąkę, wyrobić ciasto, najlepiej przy użyciu maszyny wyposażonej w końcówkę typu hak przez 4 minuty, ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny lub dłużej.
- Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąką blat, ciasto podzielić na 9 części uformować podłużne bagietki sporo podsypując mąką. Bagietki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę z bagietkami przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st - opcja górnej i dolnej grzałki.
- Przed wstawieniem bagietek do pieca wsypać na jego dno szklankę kostek lodu lub spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza, natychmiast wstawić bagietki, piec przez 25 minut - do uzyskania złotego koloru.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę, wystudzić.
Krzych napisał
Ale że jagód kaukaskich nie dodałaś?
Tak ładnie się prezentowały w dwóch poprzednich przepisach 🙂
Otręby w zaczynie jaką funkcję spełniają? Pomagają zapracować?
Anna napisał
Ach, tak zaszalałam i tym razem jagód zagranicznych dodałam 😉 Otręby, to dla zdrowotności i dla lepszej konsystencji ciasta. Oczywiście mają też przyspieszyć/wzmocnić wyrastanie bagietek...a kaukaska jeszcze wróci 🙂