Bagietka żytnia, pyszna z wilgotnym sprężystym miąższem. Przepis podpowiada, żeby uformować 8 bagietek, ale możecie zrobić 10 mniejszych lub 5 większych, pozostawiam, to do waszego wyboru. Świetna bagietka na kanapki z serami lub pieczonym mięsem. Pięknie pachnie i jest łatwa do przygotowania. Polecam !
📖 Przepis
Bagietka żytnia
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 550 g wody
- 200 g mąki żytniej
- 8 g suchych drożdży
- 16 g miodu
- 120 g zakwasu żytniego
- 24 g soli (koniecznie morskiej)
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki wymieszać w misce miksera, kilka minut do połączenia się składników. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
- Ciasto podzielić na 8 bagietek.
- Papier do pieczenia obficie podsypać mąką, przełożyć bagietki. Zachować odstępy miedzy bagietkami tak, aby nie zrosły się ze sobą. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Bagietki przed pieczeniem można naciąć ostrym nożem, posypać mąką.
- Piekarnik nagrzać do 250 st C przez około 15 minut.
- Studzić na kratce. Smacznego!
Halszka napisał
Bardzo smakowite. Dziękuję za przepis.
Anna napisał
Proszę bardzo i polecam się na przyszłość 😁