Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Bagietki pełnoziarniste ze słonecznikiem

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 8 lis, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Takie bagietki pełnoziarniste ze słonecznikiem to marzenie, pięknie wyglądają, ale co ważniejsze jeszcze lepiej smakują. Bagietka powstała przez przypadek i muszę powiedzieć, że takie przypadki są najsmaczniejsze, miałam piec chleb, ale pomyślałam, a może by tak upiec bagietkę lub bułki? Tak dopasowałam składniki ciasta, aby można było uformować zgrabne bagietki. Bagietka pachnie niesamowicie, jest wilgotna w środku z pysznymi ziarenkami słonecznika. Kanapka przygotowana ze świeżej domowej bagietki z majonezem, wędzonym łososiem, awokado, suszonym pomidorem, świeżymi ziołami... nie przesadzę, jak powiem, że jest wspaniała, a kanapki przygotowane na jej bazie to królewska uczta!

📖 Przepis

bagietki pelnoziarniste ze slonecznikiem
Print Pin
4,50 z 4 głosów

Bagietki pełnoziarniste ze słonecznikiem

Bagietki są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 4
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 200 g wody
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 100 g mąki żytniej białej

Składniki na ciasto właściwe

  • 200 g wody
  • 5 g cukru
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 13 g soli morskiej
  • 80 g nasion słonecznika
  • 50 g mąki pszennej zwykłej
  • 1 szczypta suchych drożdży
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wodę w temperaturze pokojowej, zakwas i mąki umieścić w misce, wymieszać łyżką, miskę przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
  • Następnego dnia, dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wymieszać, ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
  • Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat, delikatnie podsypać mąką, krótko przerobić ciasto pozbywając się nadmiaru pęcherzyków powietrza, ciasto podzielić na 4 części, uformować bagietki o długości około 35 cm.
  • Bagietki ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Wyrośnięte bagietki wstawić do nagrzanego piekarnika jednocześnie wysypując szklankę lodu na jego dno.
  • Bagietki pieczemy przez 25 - 30 minut na złoty kolor.
  • Po upieczeniu bagietki wyjąć na kratkę, wystudzić.
  • Smacznego!
bagietki pelnoziarniste ze slonecznikiem
Bagietki pełnoziarniste ze słonecznikiem
bagietki pelnoziarniste ze slonecznikiem
Bagietki pełnoziarniste ze słonecznikiem

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Comments

No Comments

4,50 from 4 votes (4 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.