Dziś proponuję wam bagietki z dodatkiem mąki żytniej, miodu i piwa. Bagietki smakują wyśmienicie, ciasto jest delikatne, sprężyste i lekko wilgotne. Skórka bagietek jest cieniutka, zaraz po upieczeniu jest chrupiąca, później robi się miękka. Przepis jest bardzo łatwy, a jeśli macie maszynę do wypieku chleba, to praca przy nich zostanie maksymalnie uproszczona. Maszyna wyrobi za was ciasto i podgrzeje ciasto tworząc odpowiednie warunki do wyrastania. Bagietka smakuje wspaniale z dodatkami wytrawnymi i słodkimi. Moi mięsożerni znajomi uwielbiają kanapki przygotowane z pieczoną wołowina, sosem musztardowym i domowymi ogórkami kiszonymi, oczywiście ze szklaneczką piwa. To naprawdę super smaczne i bardzo łatwe pieczywo, koniecznie spróbujcie.
📖 Przepis
Bagietki żytnio piwne
🥘 Składniki
- 255 ml piwa
- 150 g mąki żytniej razowej
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki miodu (lub cukru trzcinowego)
- 1 łyżeczka suchych drożdży (lub 8 -10 g świeżych)
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać około 5-7 minut.
- Dużą miskę wysmarować oliwą, włożyć do niej wyrobione ciasto i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C.
- Ciasto ponownie krótko zagnieść. Podzielić na 2 lub 4 części, uformować bagietki. Blachę do pieczenia wysypać mąką i ułożyć na niej przygotowane bagietki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- Bagietki można spryskać olejem lub posypać mąką tuż przed wstawieniem do piekarnika. Do nagrzanego piekarnika wsypać (na dno) szklankę kostek lodu i natychmiast wstawić wyrośnięte bagietki.
- Piec około 10 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
- Smacznego!
Comments
No Comments