Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Bajgle

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 11 sie, 2018 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Bajgle, czyli bułki z dziurką, to moje ulubione pieczywo ulubione, ale niestety nie mam okazji jeść ich zbyt często. W lokalnych sklepach nie mogę ich kupić, pozostaje więc domowe pieczenie, a że są dość czasochłonne (ale nieskomplikowane) nie robię tego zbyt często. Jak wspomniałam, bajgle są niesamowicie smaczne, a skórka gładka i błyszcząca lekko sprężysta, a wnętrze mięciutkie i delikatne. Żeby uzyskać taki wypiek, trzeba obwarzyć je przed pieczeniem w wodzie z dodatkiem miodu, obwarzanie trwa tylko chwilkę i ma na celu uzyskanie wspomnianej błyszczącej i sprężystej skórki. Bajgle można obsypać różnego rodzaju ziarnami lub pozostawić gładkie i błyszczące. Z czym je podawać? Oj, tutaj panuje dowolność, ale najczęściej podawana są z kremowym twarożkiem, łososiem oraz warzywami, ale równie dobrze smakują z dodatkami słodkimi, jak dżemy czy miód. Osobiście bardzo lubię zjeść jeszcze ciepłego bajgla zupełnie bez niczego i cieszyć się jego wspaniałym smakiem.

Pracę nad bajglami można rozłożyć na dwa dni, a wtedy pracy nie będzie wiele. Po wyrobieniu ciasta i godzinnym wyrastaniu przystępujemy do dzielenia i formowania bajgli, następnie układamy je na blaszce i wstawiamy do lodówki, a po minimum 6 godzinach można przystąpić do obwarzania i pieczenia. Gorąco zachęcam was do upieczenia ich w domu!

📖 Przepis

bajgle
Print Pin
5 z 3 głosów

Bajgle

Bajgle z ziarnami błyszczącą skórką i miękkim wnętrzem, pycha!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 6
Przygotowanie 45 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 32 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 450 g mąki pszennej
  • 8 g soli morskiej
  • 4 g drożdży instant (lub 10 g świeżych)
  • 265 g wody

Składniki dodatkowe

  • 30 g miodu (na każdy l wody)
  • dowolne nasiona (do posypania wierzchu)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera wkładamy wszystkie składnik i mieszamy przez 3 minuty na pierwszej prędkości. Ciasto będzie dość sztywne! Następnie mieszamy ciasto przez kolejne 4-5 minut na średnich obrotach. Ciasto powinno być mocne, ale gładkie i dobrze wyrobione. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. 
  • Po godzinie. Ciasto należy podzielić na 6 równych porcji, a następnie z każdego kawałka formujemy/rolujemy ciasne wałki o długoście około 25 cm. Teraz z wałka formujemy bajgla, wałek owijamy wokół dłoni, końce walków nakładamy na siebie, rolujemy dłonią po stole chwilę, aby końce się połączyły. Gotowe bajgle układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej grubą semoliną lub kaszką kukurydzianą. Bajgle przykrywamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury do 240 st C, a jeśli macie taką opcję to do 260 st C
  • Po wymaganym czasie chłodzenia przystępujemy do obwarzania. Do dużego, szerokiego garnka wlać odpowiednią ilość wody i zagotować, kiedy woda wrze można dodać miód. Bajgle wyjmujemy z lodówki. Wkładamy po kilka sztuk (tyle ile pozwoli wam garnek, ale nie za dużo, bo woda zbytni się schłodzi) bajgle gotujemy 45 sekund w międzyczasie przewracając na drugą stronę. Wyjmujemy bajgle przy pomocy łyżki cedzakowej na kratkę, aby ociekły z wody. Jeśli macie ochotę na bajgle z nasionami trzeba zrobić to teraz. W tym celu należy nasypać do głębokiego talerza wybrane nasionka i wcisnąć bajgla, aby dokładnie oblepiły jego wierzch. Bajgle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-18 minut do zarumienienia wierzchu.
  • Po upieczeniu, wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, aby ostygły.
  • Smacznego!
bajgle
bajgle
bajgle

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Komentarze

    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. KurkaNielotka napisał

    14 sierpnia, 2018 at 4:25 pm

    Wyglądają przepysznie! Zawsze miałam ochotę zrobić bajgle samodzielnie w domu, jednak trochę ciężko z czasem ? Twoje prezentują się niesamowicie!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 sierpnia, 2018 at 10:26 pm

      Dziękuję ? To prawda, że trochę czasu trzeba poświęcić na ich przygotowanie, ale warto! Mam nadzieję, że niebawem znajdziesz chwilkę, wyrobienie ciasta to kilka minut, formowanie również, później leżakowanie przez noc w lodówce, a następnie pieczenie ? Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.