Bajgle, czyli bułki z dziurką, to moje ulubione pieczywo ulubione, ale niestety nie mam okazji jeść ich zbyt często. W lokalnych sklepach nie mogę ich kupić, pozostaje więc domowe pieczenie, a że są dość czasochłonne (ale nieskomplikowane) nie robię tego zbyt często. Jak wspomniałam, bajgle są niesamowicie smaczne, a skórka gładka i błyszcząca lekko sprężysta, a wnętrze mięciutkie i delikatne. Żeby uzyskać taki wypiek, trzeba obwarzyć je przed pieczeniem w wodzie z dodatkiem miodu, obwarzanie trwa tylko chwilkę i ma na celu uzyskanie wspomnianej błyszczącej i sprężystej skórki. Bajgle można obsypać różnego rodzaju ziarnami lub pozostawić gładkie i błyszczące. Z czym je podawać? Oj, tutaj panuje dowolność, ale najczęściej podawana są z kremowym twarożkiem, łososiem oraz warzywami, ale równie dobrze smakują z dodatkami słodkimi, jak dżemy czy miód. Osobiście bardzo lubię zjeść jeszcze ciepłego bajgla zupełnie bez niczego i cieszyć się jego wspaniałym smakiem.
Pracę nad bajglami można rozłożyć na dwa dni, a wtedy pracy nie będzie wiele. Po wyrobieniu ciasta i godzinnym wyrastaniu przystępujemy do dzielenia i formowania bajgli, następnie układamy je na blaszce i wstawiamy do lodówki, a po minimum 6 godzinach można przystąpić do obwarzania i pieczenia. Gorąco zachęcam was do upieczenia ich w domu!
📖 Przepis
Bajgle
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 450 g mąki pszennej
- 8 g soli morskiej
- 4 g drożdży instant (lub 10 g świeżych)
- 265 g wody
Składniki dodatkowe
- 30 g miodu (na każdy l wody)
- dowolne nasiona (do posypania wierzchu)
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera wkładamy wszystkie składnik i mieszamy przez 3 minuty na pierwszej prędkości. Ciasto będzie dość sztywne! Następnie mieszamy ciasto przez kolejne 4-5 minut na średnich obrotach. Ciasto powinno być mocne, ale gładkie i dobrze wyrobione. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
- Po godzinie. Ciasto należy podzielić na 6 równych porcji, a następnie z każdego kawałka formujemy/rolujemy ciasne wałki o długoście około 25 cm. Teraz z wałka formujemy bajgla, wałek owijamy wokół dłoni, końce walków nakładamy na siebie, rolujemy dłonią po stole chwilę, aby końce się połączyły. Gotowe bajgle układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej grubą semoliną lub kaszką kukurydzianą. Bajgle przykrywamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury do 240 st C, a jeśli macie taką opcję to do 260 st C
- Po wymaganym czasie chłodzenia przystępujemy do obwarzania. Do dużego, szerokiego garnka wlać odpowiednią ilość wody i zagotować, kiedy woda wrze można dodać miód. Bajgle wyjmujemy z lodówki. Wkładamy po kilka sztuk (tyle ile pozwoli wam garnek, ale nie za dużo, bo woda zbytni się schłodzi) bajgle gotujemy 45 sekund w międzyczasie przewracając na drugą stronę. Wyjmujemy bajgle przy pomocy łyżki cedzakowej na kratkę, aby ociekły z wody. Jeśli macie ochotę na bajgle z nasionami trzeba zrobić to teraz. W tym celu należy nasypać do głębokiego talerza wybrane nasionka i wcisnąć bajgla, aby dokładnie oblepiły jego wierzch. Bajgle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-18 minut do zarumienienia wierzchu.
- Po upieczeniu, wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, aby ostygły.
- Smacznego!
KurkaNielotka napisał
Wyglądają przepysznie! Zawsze miałam ochotę zrobić bajgle samodzielnie w domu, jednak trochę ciężko z czasem ? Twoje prezentują się niesamowicie!
Anna napisał
Dziękuję ? To prawda, że trochę czasu trzeba poświęcić na ich przygotowanie, ale warto! Mam nadzieję, że niebawem znajdziesz chwilkę, wyrobienie ciasta to kilka minut, formowanie również, później leżakowanie przez noc w lodówce, a następnie pieczenie ? Pozdrawiam serdecznie.