• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bajgle

Bajgle

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 11 sie, 2018 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Bajgle, czyli bułki z dziurką, to moje ulubione pieczywo ulubione, ale niestety nie mam okazji jeść ich zbyt często. W lokalnych sklepach nie mogę ich kupić, pozostaje więc domowe pieczenie, a że są dość czasochłonne (ale nieskomplikowane) nie robię tego zbyt często. Jak wspomniałam, bajgle są niesamowicie smaczne, a skórka gładka i błyszcząca lekko sprężysta, a wnętrze mięciutkie i delikatne. Żeby uzyskać taki wypiek, trzeba obwarzyć je przed pieczeniem w wodzie z dodatkiem miodu, obwarzanie trwa tylko chwilkę i ma na celu uzyskanie wspomnianej błyszczącej i sprężystej skórki. Bajgle można obsypać różnego rodzaju ziarnami lub pozostawić gładkie i błyszczące. Z czym je podawać? Oj, tutaj panuje dowolność, ale najczęściej podawana są z kremowym twarożkiem, łososiem oraz warzywami, ale równie dobrze smakują z dodatkami słodkimi, jak dżemy czy miód. Osobiście bardzo lubię zjeść jeszcze ciepłego bajgla zupełnie bez niczego i cieszyć się jego wspaniałym smakiem.

Pracę nad bajglami można rozłożyć na dwa dni, a wtedy pracy nie będzie wiele. Po wyrobieniu ciasta i godzinnym wyrastaniu przystępujemy do dzielenia i formowania bajgli, następnie układamy je na blaszce i wstawiamy do lodówki, a po minimum 6 godzinach można przystąpić do obwarzania i pieczenia. Gorąco zachęcam was do upieczenia ich w domu!

bajgle
Print Pin
5 z 3 głosów

Bajgle

Bajgle z ziarnami błyszczącą skórką i miękkim wnętrzem, pycha!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 6
Przygotowanie 45 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 32 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 450 g mąki pszennej
  • 8 g soli morskiej
  • 4 g drożdży instant (lub 10 g świeżych)
  • 265 g wody

Składniki dodatkowe

  • 30 g miodu (na każdy l wody)
  • dowolne nasiona (do posypania wierzchu)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera wkładamy wszystkie składnik i mieszamy przez 3 minuty na pierwszej prędkości. Ciasto będzie dość sztywne! Następnie mieszamy ciasto przez kolejne 4-5 minut na średnich obrotach. Ciasto powinno być mocne, ale gładkie i dobrze wyrobione. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. 
  • Po godzinie. Ciasto należy podzielić na 6 równych porcji, a następnie z każdego kawałka formujemy/rolujemy ciasne wałki o długoście około 25 cm. Teraz z wałka formujemy bajgla, wałek owijamy wokół dłoni, końce walków nakładamy na siebie, rolujemy dłonią po stole chwilę, aby końce się połączyły. Gotowe bajgle układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej grubą semoliną lub kaszką kukurydzianą. Bajgle przykrywamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury do 240 st C, a jeśli macie taką opcję to do 260 st C
  • Po wymaganym czasie chłodzenia przystępujemy do obwarzania. Do dużego, szerokiego garnka wlać odpowiednią ilość wody i zagotować, kiedy woda wrze można dodać miód. Bajgle wyjmujemy z lodówki. Wkładamy po kilka sztuk (tyle ile pozwoli wam garnek, ale nie za dużo, bo woda zbytni się schłodzi) bajgle gotujemy 45 sekund w międzyczasie przewracając na drugą stronę. Wyjmujemy bajgle przy pomocy łyżki cedzakowej na kratkę, aby ociekły z wody. Jeśli macie ochotę na bajgle z nasionami trzeba zrobić to teraz. W tym celu należy nasypać do głębokiego talerza wybrane nasionka i wcisnąć bajgla, aby dokładnie oblepiły jego wierzch. Bajgle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-18 minut do zarumienienia wierzchu.
  • Po upieczeniu, wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, aby ostygły.
  • Smacznego!
bajgle
bajgle
bajgle
« Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe
Bułki na kefirze »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. KurkaNielotka napisał

    14 sierpnia, 2018 at 4:25 pm

    Wyglądają przepysznie! Zawsze miałam ochotę zrobić bajgle samodzielnie w domu, jednak trochę ciężko z czasem ? Twoje prezentują się niesamowicie!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 sierpnia, 2018 at 10:26 pm

      Dziękuję ? To prawda, że trochę czasu trzeba poświęcić na ich przygotowanie, ale warto! Mam nadzieję, że niebawem znajdziesz chwilkę, wyrobienie ciasta to kilka minut, formowanie również, później leżakowanie przez noc w lodówce, a następnie pieczenie ? Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →