Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Batony śniadaniowe na piwie

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 4 sie, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Przepyszne batony śniadaniowe, które można zjeść ze wszystkimi dodatkami. Fantastycznie smakują  z dżemem, serem czy szynką. Pieczywo ma w swoim składzie piwo, ale nie czuć go w upieczonych batonach, choć dzięki jego dodatkowi są takie mięciutkie i pięknie wyrastają. Pieczywo po upieczeniu i wystudzeniu można zamrozić. Przepis Sary Lewis z książki 'The bread book'. Polecam!

Puszysty baton śniadaniowy
Batony śniadaniowe na piwie

📖 Przepis

pokrojone w kromki bagietki śniadaniowe
Print Pin
Bądź pierwszy!

Batony śniadaniowe na piwie

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Bułki
Porcji 4
Przygotowanie 1 godzina godzina 40 minuty minuty
Gotowanie 10 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 425 g mąki pszennej
  • 250 ml jasnego piwa
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wsypać mąkę, sól, drożdże, dolać miód i oliwę. Następnie wlać piwo i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę, pod przykryciem.
  • Kiedy ciasto już podwoiło swoja objętość, należy je jeszcze raz zagnieść Ciasto podzielić na 4 części, uformować z każdej wałek 25 - 30 cm, ja zrobiłam swoje różnej grubości.
  • Ułożyć na blachę posypaną mąką ( zachować odległość między batonami, ponieważ bardzo rosną), pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut.
  • Przed włożeniem do piekarnika można posypać mąką, piec w temperaturze 220°C przez 8 - 10 minut. Studzimy na kratce
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciast nadaje się do wyrobienia w maszynie do chleba, należ zachować kolejność wkładana produktów. Nastawiamy na program dla ciast rosnących - 'dough' program trwający około 1:35 minut, po tym czasie wyjąć ciasto i uformować batony, dalej jak w przepisie.
Rumiane batony śniadaniowe
Batony śniadaniowe na piwie

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Magda napisał

    04 sierpnia, 2012 at 8:24 pm

    Bardzo jestem ciekawa smaku ciasta drożdżowego z dodatkiem piwa 🙂 Sądząc po zdjęciach, musi być pyszne i puszyste 🙂

    Odpowiedz
  2. Anna napisał

    04 sierpnia, 2012 at 10:02 pm

    Tak jak napisałam, że smaku piwa w gotowych bułkach nie czuć ( a może szkoda) ale daje ono pięknie wyrośnięte i mięciutkie wnętrze... polecam gorąco 🙂

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required