Blondies toffee jest ciastem spokrewnionym z brownie, ale znaczne różni się od mocno czekoladowego kuzyna. Blondies toffee w konsystencji przypomina połączenie ciasta kruchego z ciastem ucieranym z dużą ilością kremu toffee. Wierzch posypany mieszanką siekanych orzechów, wiórków kokosowych i cukierków toffee! Ważną sprawą jest, by nie piec ciasta zbyt długo, długie pieczenie spowoduje, że ciasto wysuszy się, a powinno zostać w środku odrobinę wilgotne.
Muszę przyznać, że ciasto smakuje najlepiej następnego dnia, przez noc mięknie i robi się delikatniejsze. Ciasto koniecznie przechowujcie w szczelnym pojemniku lub w formie do pieczenia owiniętej folią spożywczą. Ciasto przechowane w ten sposób zachowa dłużej świeżość. Koniecznie spróbujecie, bo ciasto jest bardzo smaczne i super łatwe!
📖 Przepis
Blondies toffee
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 210 g szklanki mąki
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie
- 140 g cukru trzcinowego
- 140 g masła
- 2 duże jajka
- 150 g grubo posiekanych orzechów włoskich
- 60 g wiórków kokosowych
- 1 szklanka drobno posiekanych cukierków toffee lub krówek
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo
- kilka łyżek masy toffee lub masy krówkowej z puszki
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać.
- W drugiej misce umieścić miękkie masło dodać cukier, ubić na puszystą masę dodać jajka, ekstrakt waniliowy, połączyć, ale nie miksować długo. Następnie dodajemy mieszankę suchych składników, które mieszamy szpatułką do połączenia składników. Na koniec dodać 30 g wiórków kokosowych, 100 g orzechów włoskich oraz ¾ szklanki siekanych cukierków toffee lub krówek, całość wymieszać.
- Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch. Ciasto pieczemy przez 20-25 minut, nie dłużej, aby go nie wysuszyć.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, a na jego wierzch rozsmarować warstwę masy toffee lub krówkowej, rozsypać orzechy, wiórki kokosowe oraz pozostałe krówki. Przed podaniem pokroić w kwadraty.
- Smacznego!
Krzych napisał
Blondyn tez da rade upichcic? A blondynka?
Anna napisał
Krzych, a Ty blondyn jesteś? 😉 jasne, że da radę! Każdy da radę łysy, rudy i blondynka 😉
Krzych napisał
No nijak lusterko tych podejrzen nie potwierdza.
Cos tam bredzi, zes piekny jak gwiazdy na niebie, nikt nie jest piekniejszy od Ciebie, ale o kolorze wlosow klamac nie chce.