Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Brownie

Brownie z musem malinowym

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 7 sie, 2017 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Jestem przekonana, że brownie z musem malinowym posmakuje wszystkim bez wyjątku ! Dzisiejszą zabawę zaczynamy od przygotowania mocno czekoladowego spodu, które można również upiec jako samodzielne ciasto i podać z polewą czekoladową, bitą śmietaną i na przykład sezonowymi owocami.

W trakcie, kiedy brownie siedzi już w piekarniku możemy zabrać się za przygotowanie musu z malin, można zrobić go z malin świeżych lub mrożonych, maliny musimy lekko rozgotować i przetrzeć przez sito pozbywając się w ten sposób pestek. Następnie wystarczy dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać, postawić do całkowitego wystudzenia. W innym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę i mieszamy z dokładnie wystudzonym musem malinowym. Teraz możemy wylać tężejący mus na wierzch brownie, całość dokładnie schłodzić przed podaniem. Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową lub posypać proszkiem kakao albo musem malinowym. Ciasto jest naprawę pyszne, do szczęścia przyda się jeszcze filiżanka dobrej kawy! Smaczengo:)

Przygotowując brownie, pamiętajcie o temperaturze składników, powinny być w temperaturze pokojowej, jeśli któryś ze składników będzie dodany bezpośrednio z lodówki ciasto może się nie udać! Wyjmijcie wcześniej jajka, masło i mleko z lodówki, aby zdążyły się ogrzać.

📖 Przepis

Print Pin
5 z 2 głosów

Brownie z musem malinowym

Spód z brownie, a na wierzchu pyszna warstwa lekkiego musu.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na brownie

Wszystkie składnik na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową!

  • 270 g mąki pszennej
  • 45 g gorzkiego kakao (dobrej jakości)
  • 1, ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 120 g masła (miękkiego)
  • 220 g drobnego cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70%)
  • 375 ml mleka
  • 2 duże jajka

Składniki na mus malinowy

  • 600 g malin (można użyć mrożonych)
  • 3 łyżki cukru
  • 480 ml śmietany 30% (zimna)
  • 1,½ opakownia galaretki malinowej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie brownie

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 165-170 st C.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę i kakao. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia. Mleko lekko podgrzać, nie może być prosto z lodówki.
  • Masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, powinna być dobrze ubita, następnie zacząć dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Cienką stróżką dodać rozpuszczoną czekoladę cały czas miksując. Do masy czekoladowej dodać składniki suche na przemian z mlekiem w dwóch lub trzech turach, mieszając szpatułką lub rózgą, tylko do połączenia się składników.
  • Formę o wymiarach 23x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać wierch, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.

Przygotowanie musu, wykończenia ciasta

  • Maliny włożyć od rondla, rozgotować, a następnie przetrzeć przez sito w ten sposób pozbędziemy się pestek. Przetarte maliny znów przelać do rondelka dodać cukier i ponownie zagotować, następnie zestawić z ognia i dodać galaretką, wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.
  • W wysokim naczyniu ubić schłodzoną śmietanę, a następnie dodać zminą masę malinową, delikatnie połączyć w jedną całość. Mus malinowy wstawić do lodówki na około 10 minut aby masa zaczęła tężeć, po tym czasie przemieszać delikatnie, masę wylać na czekoladowy spód, wyrównać wierzch, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc aby mus dobrze stężał.
  • Przed podaniem można wiech ciasta udekorować rozpuszczoną czekoladą.
  • Smacznego!
brownie z musem malinowym

Więcej Przepisy na brownie

  • brownie na białym talerzu ułożone jedno na drugim obok żółta cukinia i ciasto w blaszce
    Brownie z cukinii
  • brownie blyskawiczne
    Brownie błyskawiczne
  • brownie-z-zurawina
    Brownie z żurawiną
  • blondies toffee
    Blondies toffee

Comments

No Comments

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.