Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Bułeczki

Aktualizacja: 5 sie, 2020 · Opublikowany: 23 wrz, 2012 · przez Anna · 16 komentarzy

Skocz do przepisu

Delikatne bułeczki, które świetne smakują z dżemem, miodem, twarogiem lub żółtym serem. Przepis jest dziecinnie łatwy, a  przygotowanie to sama przyjemność. Ciasto jest elastyczne i pięknie się formuje, przystępując do formowania bułeczek, posmarujcie dłonie oliwą, a ciasto nie będzie się kleiło podczas formowania. Przed wstawieniem do piekarnika możecie pobawić się w ozdabianie i fantazyjnie ponacinać wierzch uzyskując tulipanowy wzór. Maleńkie puszyste pyszności znikają zaraz po upieczeniu w błyskawicznym tempie dzieci i nie tylko one przepadają za nimi! Miłej zabawy i smacznego!

📖 Przepis

buleczki
Print Pin
Bądź pierwszy!

Bułeczki

Maleńkie pszenne bułeczki, bardzo smaczne.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 16
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 średnie jajko
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki na bułki umieścić w misce miksera, wyrobić gładkie ciasto, ciasto wysmarować oliwą i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia może potrwać to około godziny.
  • Następnie dzielimy ciasto na 16 części, formujemy z nich małe okrągłe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między nimi, przykryć folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
  • Bułeczki tuż przed naciąć na środku (na krzyż) ostrymi nożyczkami, lub nożem. Posypać mąką przed wstawieniem do piekarnika lub posmarować rozbełtanym jajkiem.
  • Bułki pieczemy około 15 minut do zarumienienia się bułek.
  • Smacznego!
maleńkie bułeczki z nacięciem w kształcie tulipanka
Bułeczki

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kinia napisał

    03 sierpnia, 2013 at 9:41 pm

    Już zrobiłam, PYSZNE!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 sierpnia, 2013 at 9:45 pm

      Super!!! My rownież je uwielbiamy:) Uściski

      Odpowiedz
  2. Kinia napisał

    03 sierpnia, 2013 at 5:41 pm

    Wyglądają kusząco, zabieram się do roboty!! 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 sierpnia, 2013 at 6:23 pm

      Polecam! Pieczywo domowe to najlepsze co może być :))) pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Justyna Siewiera napisał

    05 października, 2012 at 2:11 pm

    Hej, bułeczki " I klasa"...ROBIŁAM WCZORAJ:)...całej rodzince bardzo smakowały!!!

    Odpowiedz
  4. Justyna Siewiera napisał

    28 września, 2012 at 2:01 pm

    Te też są fajne i pewnie smaczne 🙂

    Odpowiedz
  5. Roman napisał

    24 września, 2012 at 2:23 pm

    mam problem z dostępem do suchych drożdży, można je zastąpić świeżymi? jeśli tak to ile ich dać?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 września, 2012 at 3:56 pm

      Jeśli chodzi o suche drożdże, kupuje je w sklepie spożywczym są zazwyczaj ukryte pośród proszków do pieczenia i dodatków do ciast. Jeśli nie masz suchych można oczywiście zastąpić je świeżymi, a przelicznik jest x 2 czyli 7 g suchych to 14 g świeżych:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
      • Roman napisał

        25 września, 2012 at 7:27 am

        Dziękuję bardzo!

        Odpowiedz
  6. Tygrysica napisał

    24 września, 2012 at 9:16 am

    Ale kształt tych bułeczek jest rewelacyjny.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 września, 2012 at 9:39 am

      Rzeczywiście wyszły fajne te pazurki na czubku bułek:) następnym razem spróbuję zrobić kilka nacięć więcej tak, by powstały jeżowe kolce, super do obgryzania...:)
      Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  7. kasandraa6 napisał

    23 września, 2012 at 10:01 pm

    super, super a zdjęcia cudowne 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 września, 2012 at 10:11 pm

      Dzięki:) nie tylko fajnie wyglądają ale i smakują fantastycznie.

      Odpowiedz
  8. Capacitier napisał

    23 września, 2012 at 8:01 pm

    Świetny kształt mają ;D

    Odpowiedz
  9. Eliza napisał

    23 września, 2012 at 6:20 pm

    Ale ładne te bułeczki 🙂

    Odpowiedz
  10. elficzna napisał

    23 września, 2012 at 2:30 am

    takie diabełki 🙂

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required