Delikatne bułeczki, które świetne smakują z dżemem, miodem, twarogiem lub żółtym serem. Przepis jest dziecinnie łatwy, a przygotowanie to sama przyjemność. Ciasto jest elastyczne i pięknie się formuje, przystępując do formowania bułeczek, posmarujcie dłonie oliwą, a ciasto nie będzie się kleiło podczas formowania. Przed wstawieniem do piekarnika możecie pobawić się w ozdabianie i fantazyjnie ponacinać wierzch uzyskując tulipanowy wzór. Maleńkie puszyste pyszności znikają zaraz po upieczeniu w błyskawicznym tempie dzieci i nie tylko one przepadają za nimi! Miłej zabawy i smacznego!
📖 Przepis
Bułeczki
Maleńkie pszenne bułeczki, bardzo smaczne.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 250 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżka suszonych drożdży
- ¼ szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 60 g miękkiego masła
- 1 średnie jajko
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki na bułki umieścić w misce miksera, wyrobić gładkie ciasto, ciasto wysmarować oliwą i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia może potrwać to około godziny.
- Następnie dzielimy ciasto na 16 części, formujemy z nich małe okrągłe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między nimi, przykryć folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
- Bułeczki tuż przed naciąć na środku (na krzyż) ostrymi nożyczkami, lub nożem. Posypać mąką przed wstawieniem do piekarnika lub posmarować rozbełtanym jajkiem.
- Bułki pieczemy około 15 minut do zarumienienia się bułek.
- Smacznego!
Kinia napisał
Już zrobiłam, PYSZNE!
Anna napisał
Super!!! My rownież je uwielbiamy:) Uściski
Kinia napisał
Wyglądają kusząco, zabieram się do roboty!! 🙂
Anna napisał
Polecam! Pieczywo domowe to najlepsze co może być :))) pozdrawiam
Justyna Siewiera napisał
Hej, bułeczki " I klasa"...ROBIŁAM WCZORAJ:)...całej rodzince bardzo smakowały!!!
Justyna Siewiera napisał
Te też są fajne i pewnie smaczne 🙂
Roman napisał
mam problem z dostępem do suchych drożdży, można je zastąpić świeżymi? jeśli tak to ile ich dać?
Anna napisał
Jeśli chodzi o suche drożdże, kupuje je w sklepie spożywczym są zazwyczaj ukryte pośród proszków do pieczenia i dodatków do ciast. Jeśli nie masz suchych można oczywiście zastąpić je świeżymi, a przelicznik jest x 2 czyli 7 g suchych to 14 g świeżych:) Pozdrawiam Ania
Roman napisał
Dziękuję bardzo!
Tygrysica napisał
Ale kształt tych bułeczek jest rewelacyjny.
Anna napisał
Rzeczywiście wyszły fajne te pazurki na czubku bułek:) następnym razem spróbuję zrobić kilka nacięć więcej tak, by powstały jeżowe kolce, super do obgryzania...:)
Pozdrawiam Ania
kasandraa6 napisał
super, super a zdjęcia cudowne 🙂
Anna napisał
Dzięki:) nie tylko fajnie wyglądają ale i smakują fantastycznie.
Capacitier napisał
Świetny kształt mają ;D
Eliza napisał
Ale ładne te bułeczki 🙂
elficzna napisał
takie diabełki 🙂