Pieczywo domowe to podstawa mojej kuchni i bardzo chciałabym zachęcić Was do pieczenia chleba i bułek w domu. Dla tych, którzy są na początku tej drogi, polecam zacząć od bułeczek! Dobrym początkiem mogą być bułeczki pszenno-owsiane, które są bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu co powinno zachęcić Was do upieczenia. Bułka jest sycąca dzięki płatkom owsianym, które dają mocny, elastyczny i wilgotny miąższ. Płatki owsiane to nieocenione dobrodziejstwo natury, bo zawierają mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych w naszej diecie. Bułki smakują wyśmienicie ze słodkimi dodatkami takimi jak, miód czy dżem, ale pasują do nich również dodatki wytrawne sery czy wędliny. Bułka przechowana w szczelnym chlebaku zachowuje świeżość do następnego dnia i jest równie pyszna, jak zaraz po upieczeniu. Gorąco polecam!
📖 Przepis
Bułeczki pszenno-owsiane
🥘 Składniki
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 60 g płatków owsianych
- 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
- ½ łyżeczki soli
- 20 g miękkiego masła
- 200 ml mleka
- 20 g miodu
Dodatkowo
- płatki owsiane do posypania bułek
- 1 jajko
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać zmielone w młynku do kawy lub w mikserze płatki owsiane i sól.
- W rondelku podgrzewamy mleko, powinno być letnie, wymieszać z drożdżami i miodem, całość dodać do składników sypkich, wyrobić elastyczne ciasto, przez około 7 - 8 minut. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do podwojenia objętości.
- Po tym czasie wyjmujemy ciasto na naoliwiony blat i zagniatamy ciasto kilka razy, dzielimy na 10 lub 12 równych porcji z których formujemy okrągłe bułeczki.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st, opcja górnej i dolnej grzałki.
- Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczamy, przykrywamy folią spożywczą ( można ją wcześniej posmarować olejem, aby nie przykleiła się do bułek ) odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Jajko rozbełtać posmarować mim wierzch bułeczek, posypać płatkami owsianymi, przygotowane bułki wstawić do piekarnika, piec przez 14 do 16 minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić.
- Smaczneog!
kuchniapszczoly napisał
Bardzo apetyczne bułeczki (:
Anna napisał
🙂 Polecam, są naprawdę smaczne 🙂
kornik napisał
Piękne bułeczki i takie puchate w środku
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com
Anna napisał
Bułeczki są konkretne 🙂 bardzo smaczne dlatego goszczą u mnie regularnie 🙂 Pozdrawiam