Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Bułeczki pszenno owsiane

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 22 cze, 2015 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Pieczywo domowe to podstawa mojej kuchni i bardzo chciałabym zachęcić Was do pieczenia chleba i bułek w domu. Dla tych, którzy są na początku tej drogi, polecam zacząć od bułeczek! Dobrym początkiem mogą być bułeczki pszenno-owsiane, które są bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu co powinno zachęcić Was do upieczenia. Bułka jest sycąca dzięki płatkom owsianym, które dają mocny, elastyczny i wilgotny miąższ. Płatki owsiane to nieocenione dobrodziejstwo natury, bo zawierają mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych w naszej diecie. Bułki smakują wyśmienicie ze słodkimi dodatkami takimi jak, miód czy dżem, ale pasują do nich również dodatki wytrawne sery czy wędliny. Bułka przechowana w szczelnym chlebaku zachowuje świeżość do następnego dnia i jest równie pyszna, jak zaraz po upieczeniu. Gorąco polecam!

📖 Przepis

buleczki pszenno-owsiane
Print Pin
5 z 1 głosu

Bułeczki pszenno-owsiane

Fantastyczne domowe bułeczki z płatkami owsianymi
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 12
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 16 minuty minuty
Całkowity czas 46 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g płatków owsianych
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
  • ½ łyżeczki soli
  • 20 g miękkiego masła
  • 200 ml mleka
  • 20 g miodu

Dodatkowo

  • płatki owsiane do posypania bułek
  • 1 jajko
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać zmielone w młynku do kawy lub w mikserze płatki owsiane i sól.
  • W rondelku podgrzewamy mleko, powinno być letnie, wymieszać z drożdżami i miodem, całość dodać do składników sypkich, wyrobić elastyczne ciasto, przez około 7 - 8 minut. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do podwojenia objętości.
  • Po tym czasie wyjmujemy ciasto na naoliwiony blat i zagniatamy ciasto kilka razy, dzielimy na 10 lub 12 równych porcji z których formujemy okrągłe bułeczki.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st, opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczamy, przykrywamy folią spożywczą ( można ją wcześniej posmarować olejem, aby nie przykleiła się do bułek ) odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Jajko rozbełtać posmarować mim wierzch bułeczek, posypać płatkami owsianymi, przygotowane bułki wstawić do piekarnika, piec przez 14 do 16 minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić.
  • Smaczneog!

📋 Notatki

W przypadku użycia drożdży suchych należy dodać je bezpośrednio do mąki!
buleczki pszenno-owsiane
buleczki pszenno-owsiane

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. kuchniapszczoly napisał

    22 czerwca, 2015 at 3:21 pm

    Bardzo apetyczne bułeczki (:

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 czerwca, 2015 at 7:23 pm

      🙂 Polecam, są naprawdę smaczne 🙂

      Odpowiedz
  2. kornik napisał

    22 czerwca, 2015 at 1:54 pm

    Piękne bułeczki i takie puchate w środku
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 czerwca, 2015 at 7:27 pm

      Bułeczki są konkretne 🙂 bardzo smaczne dlatego goszczą u mnie regularnie 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.