• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bułeczki pszenno owsiane

Bułeczki pszenno owsiane

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 22 cze, 2015 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Pieczywo domowe to podstawa mojej kuchni i bardzo chciałabym zachęcić Was do pieczenia chleba i bułek w domu. Dla tych, którzy są na początku tej drogi, polecam zacząć od bułeczek! Dobrym początkiem mogą być bułeczki pszenno-owsiane, które są bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu co powinno zachęcić Was do upieczenia. Bułka jest sycąca dzięki płatkom owsianym, które dają mocny, elastyczny i wilgotny miąższ. Płatki owsiane to nieocenione dobrodziejstwo natury, bo zawierają mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych w naszej diecie. Bułki smakują wyśmienicie ze słodkimi dodatkami takimi jak, miód czy dżem, ale pasują do nich również dodatki wytrawne sery czy wędliny. Bułka przechowana w szczelnym chlebaku zachowuje świeżość do następnego dnia i jest równie pyszna, jak zaraz po upieczeniu. Gorąco polecam!

buleczki pszenno-owsiane
Print Pin
5 z 1 głosu

Bułeczki pszenno-owsiane

Fantastyczne domowe bułeczki z płatkami owsianymi
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 12
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 16 minutes
Całkowity czas 46 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g płatków owsianych
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
  • ½ łyżeczki soli
  • 20 g miękkiego masła
  • 200 ml mleka
  • 20 g miodu

Dodatkowo

  • płatki owsiane do posypania bułek
  • 1 jajko
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać zmielone w młynku do kawy lub w mikserze płatki owsiane i sól.
  • W rondelku podgrzewamy mleko, powinno być letnie, wymieszać z drożdżami i miodem, całość dodać do składników sypkich, wyrobić elastyczne ciasto, przez około 7 - 8 minut. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do podwojenia objętości.
  • Po tym czasie wyjmujemy ciasto na naoliwiony blat i zagniatamy ciasto kilka razy, dzielimy na 10 lub 12 równych porcji z których formujemy okrągłe bułeczki.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st, opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczamy, przykrywamy folią spożywczą ( można ją wcześniej posmarować olejem, aby nie przykleiła się do bułek ) odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Jajko rozbełtać posmarować mim wierzch bułeczek, posypać płatkami owsianymi, przygotowane bułki wstawić do piekarnika, piec przez 14 do 16 minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić.
  • Smaczneog!

📋 Notatki

W przypadku użycia drożdży suchych należy dodać je bezpośrednio do mąki!
buleczki pszenno-owsiane
buleczki pszenno-owsiane
« Tagliatelle z zielonych szparagów
Biszkopt idealny na tort »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. kuchniapszczoly napisał

    22 czerwca, 2015 at 3:21 pm

    Bardzo apetyczne bułeczki (:

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 czerwca, 2015 at 7:23 pm

      🙂 Polecam, są naprawdę smaczne 🙂

      Odpowiedz
  2. kornik napisał

    22 czerwca, 2015 at 1:54 pm

    Piękne bułeczki i takie puchate w środku
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 czerwca, 2015 at 7:27 pm

      Bułeczki są konkretne 🙂 bardzo smaczne dlatego goszczą u mnie regularnie 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}