• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bułeczki pszenno owsiane

Bułeczki pszenno owsiane

Aktualizacja: 29 Lis, 2018 · Opublikowany: 22 Cze, 2015 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Pieczywo domowe to podstawa mojej kuchni i bardzo chciałabym zachęcić Was do pieczenia chleba i bułek w domu. Dla tych, którzy są na początku tej drogi, polecam zacząć od bułeczek! Dobrym początkiem mogą być bułeczki pszenno-owsiane, które są bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu co powinno zachęcić Was do upieczenia. Bułka jest sycąca dzięki płatkom owsianym, które dają mocny, elastyczny i wilgotny miąższ. Płatki owsiane to nieocenione dobrodziejstwo natury, bo zawierają mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych w naszej diecie. Bułki smakują wyśmienicie ze słodkimi dodatkami takimi jak, miód czy dżem, ale pasują do nich również dodatki wytrawne sery czy wędliny. Bułka przechowana w szczelnym chlebaku zachowuje świeżość do następnego dnia i jest równie pyszna, jak zaraz po upieczeniu. Gorąco polecam!

buleczki pszenno-owsiane
Print Pin
5 z 1 głosu

Bułeczki pszenno-owsiane

Fantastyczne domowe bułeczki z płatkami owsianymi
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 16 minutes
Całkowity czas 46 minutes
Autor Anna

🥘 Składniki
 

  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g płatków owsianych
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
  • ½ łyżeczki soli
  • 20 g miękkiego masła
  • 200 ml mleka
  • 20 g miodu

Dodatkowo

  • płatki owsiane do posypania bułek
  • 1 jajko

🔪 Instrukcje

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać zmielone w młynku do kawy lub w mikserze płatki owsiane i sól.
  • W rondelku podgrzewamy mleko, powinno być letnie, wymieszać z drożdżami i miodem, całość dodać do składników sypkich, wyrobić elastyczne ciasto, przez około 7 - 8 minut. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do podwojenia objętości.
  • Po tym czasie wyjmujemy ciasto na naoliwiony blat i zagniatamy ciasto kilka razy, dzielimy na 10 lub 12 równych porcji z których formujemy okrągłe bułeczki.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st, opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczamy, przykrywamy folią spożywczą ( można ją wcześniej posmarować olejem, aby nie przykleiła się do bułek ) odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Jajko rozbełtać posmarować mim wierzch bułeczek, posypać płatkami owsianymi, przygotowane bułki wstawić do piekarnika, piec przez 14 do 16 minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić.
  • Smaczneog!

📋 Notatki

W przypadku użycia drożdży suchych należy dodać je bezpośrednio do mąki!
buleczki pszenno-owsiane
buleczki pszenno-owsiane
Poprzedni wpis « Tagliatelle z zielonych szparagów
Kolejny wpis Biszkopt idealny »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. kuchniapszczoly napisał

    22 czerwca, 2015 at 3:21 pm

    Bardzo apetyczne bułeczki (:

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 czerwca, 2015 at 7:23 pm

      🙂 Polecam, są naprawdę smaczne 🙂

      Odpowiedz
  2. kornik napisał

    22 czerwca, 2015 at 1:54 pm

    Piękne bułeczki i takie puchate w środku
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 czerwca, 2015 at 7:27 pm

      Bułeczki są konkretne 🙂 bardzo smaczne dlatego goszczą u mnie regularnie 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Dowiedz się więcejZamknijNie