• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bułki hamburgerowe z zakwasem

Bułki hamburgerowe z zakwasem

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 18 lut, 2017 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Banalnie proste bułki hamburgerowe z zakwasem nadającym im delikatnie kwaśnego smaku, który wspaniale komponuje się z wegetariańskimi burgerami. Pieczywo jest fantastyczne nie tylko do hamburgerów, można również przygotować z nich kanapki ze słodkimi dodatkami, smakują świetnie z dżemem z malin. Bułek wychodzi aż 16, jeśli jest to dla Was zbyt duża porcja, to przygotujcie ciasto z połowy składników. Oczywiście jak każde pieczywo i te bułki najlepiej smakują świeże, ale drugiego dnia są nadal smaczne i można je odświeżać przez odgrzanie ich tosterze lub piekarniku, są wtedy ciepłe z lekko chrupiącą skórką wyśmienite do serów. Ciasto na bułki jest sprężyste, puszyste i elastyczne co sprawia, że dobrze się z nim pracuje, nie wymaga dodatkowego podsypywania mąką podczas formowania bułek. Z ciasta można przygotować również mini bagietki posypane różnego rodzaju ziarnami.

bulki hamburgerowe z zakwasem
Print Pin
4,72 z 7 głosów

Bułki hamburgerowe z zakwasem

Puszyste i delikatne w smaku o mięsistym wnętrzu pyszne bułki hamburgerowe!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 16
Przygotowanie 20 minutes
Całkowity czas 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 720 g mąki pszennej
  • 9 g soli
  • 20 g miodu
  • 280 g wody (letniej)
  • 50 g zakwasu żytniego
  • 15 g drożdży świeżych (lub 7 g suchych)
  • 55 g masła (miękkiego)
  • 2 średnie jajka

Dodatkowo

  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżki sezamu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać
  • W dzbanku wymieszać wodę, zakwas, drożdże, miód i jajka, dodać do składników suchych i zacząć wyrabiać ciasto, ciasto wyrabiamy na średnich obrotach z końcówką typu hak, po około 2 minutach wyrabiania ciasta dodać masło i dalej wyrabiać, ciasto powinno być gładkie i elastyczne
  • Miskę z wyrobionym ciasta przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut do podwojenia objętości
  • Ciasto wyjąć z miski i podzielić na 16 równych części, uformować kuleczki, każdą spłaszczyć tworząc placuszki o grubości około 7 mm, placuszki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wierzch przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-45 minut
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st
  • Wierzch bułek przed wstawieniem do piekarnika pomalować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypać sezamem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 12-15 minut do zarumienienia się wierzch bułek
  • Po upieczeniu wyjąc z piekarnika i wystudzić na kratce
  • Smacznego!
bulki hamburgerowe z zakwasem
« Ciastka owsiane z czekoladą
Burgery z kaszy jaglanej »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Mahdalena napisał

    11 czerwca, 2020 at 5:22 pm

    5 stars
    Idealne bułeczki, pyszne.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 czerwca, 2020 at 6:21 pm

      Dziękuję 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  2. Monika napisał

    31 sierpnia, 2018 at 11:54 am

    Czy uda się zrobić bułki tylko na zakwasie bez drożdży?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 sierpnia, 2018 at 1:30 pm

      Nie robiłam, ale pewnie wyjdą tylko trzeba zmienić trochę procedurę przygotowania, żeby zakwas mógł wzmocnić się, rozmnożyć i unieść podczas pieczenia bułki.
      Trzeba wieczorem przed planowanym pieczeniem wymieszać w misce mąkę, zakwas, wodę i miód, wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na całą noc w ciepłe miejsce. Następnego dnia dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstwić do ponownego wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce (miskę przykrywany folią). Następnie formujemy bułki i postępujemy tak, jak w przepisie. 🙂

      Odpowiedz
      • Monika napisał

        02 września, 2018 at 1:49 pm

        Dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj piekę chleb z mąki pszennej pełnoziarnistej za bułeczki wezmę się w przyszłym tygodniu. 🙂

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          02 września, 2018 at 2:37 pm

          Wspaniale ? jestem przekonana, że wszystko będzie wam smakowało ?

          Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}