• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bułki jogurtowe

Bułki jogurtowe

Aktualizacja: 5 sie, 2020 · Opublikowany: 27 wrz, 2012 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

Bułki jogurtowe z miękkim i puszystym miąższem. Kiedy po upieczeniu stygną, a ich zapach roznosi się po całym domu, trudno powstrzymać się przed zjedzeniem wszystkich bułek naraz! Bułki są tak dobre, że można je jeść bez niczego, choć z odrobiną masła i dżemu są, po prostu fantastyczne. Bułki jogurtowe na sobotnie śniadanie, to najlepszy pomysł, aby najbliższym sprawić pyszną niespodziankę. Ciasto można przygotować wieczorem, przechować je w lodówce, a następnego ranka uformować i upiec. Gorąco polecam!

bulki jogurtowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Bułki jogurtowe

Wspaniałe puszyste bułeczki.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 12
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g mąki pszennej (dałam tortową)
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 ½ łyżeczki soli morskiej
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 120 ml mleka
  • 60 g masła
  • 1 średnie jajko

Dodatkowo

  • 1 małe jajko
  • sezam (ja dałam czarny może być mak do posypania)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto, można zrobić, to używając miksera lub maszyny do pieczenia chleba i tu nastawiamy program na "ciasta rosnące".
  • Jeśli ciasto wyrobiliście ręcznie lub w klasycznym mikserze, należy odstawić ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie należy podzielić je na 12 części, z których formujemy okrągłe bułeczki. Bułki układać na posypanej mąka blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 do 40 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut. Wystudzić na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciasto można zagnieść wieczorem, aby następnego ranka upiec bułeczki na śniadanie.Po wyrobieniu gładkiego ciasta, umieścić je w misce, przykryć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Rano wyjąć ciasto z lodówki podzielić, uformować bulki, od tego momentu postępować jak w powyższym przepisie.
rumiane bułki jogurtowe posypane czarnym sezamem
« Sernik czekoladowy ze śliwkami
Tortille z grillowanym bakłażanem »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Gosia napisał

    28 marca, 2020 at 8:53 am

    Aniu, w piekarniku na której półce pieczesz te bułeczki?
    Gosia

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 marca, 2020 at 9:27 pm

      U mnie na środkowej 🙂

      Odpowiedz
  2. asaw napisał

    06 kwietnia, 2018 at 7:06 pm

    Nie wyroslo mi. Czy mleko nie powinno byc cieple?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 kwietnia, 2018 at 9:08 pm

      Mleko można dodać letnie, ale jeśli było dodane zimne, prosto z lodówki, to podczas wyrastania w ciepłym miejscu drożdżowe zaczną pracować tylko może zająć to troszkę więcej czasu. Jeśli ciasto nie wyrosło to raczej wina drożdży 🙁

      Odpowiedz
  3. David Whitlock napisał

    30 września, 2012 at 2:00 am

    Why not convert measurements to U.S. standards?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 września, 2012 at 10:06 am

      Done, I hope I hepled:)

      Odpowiedz
  4. Ben napisał

    28 września, 2012 at 9:42 pm

    What is 60 g masta?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 września, 2012 at 10:49 pm

      Error in translation. It supposed to be butter. Recipe corrected, sorry for that...

      Odpowiedz
  5. Justyna Siewiera napisał

    28 września, 2012 at 1:59 pm

    W sam raz na śniadanie...do tego ciepłe kakao mniammmm,chętnie wypróbuję!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 września, 2012 at 3:53 pm

      Śniadanie, podwieczorek...pycha,

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}