• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Słodkie bułki » Bułki z krzyżykiem

Bułki z krzyżykiem

Aktualizacja: 23 sty, 2019 · Opublikowany: 4 maj, 2014 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Bułki z krzyżykiem, czyli Hot cross buns są to bardzo pyszne słodkie bułki drożdżowe! Ciasto jest delikatnie, puszyste i intensywnie pachnące skórką cytrynową. Na wierzchu każdej bułeczki nakładamy krzyż z ciasta o smaku cytrynowo-waniliowym. Natomiast po upieczeniu jeszcze gorące bułeczki smarujemy syropem cukrowym, co nadaje im poza słodyczą piękny i błyszczący film.

Bułki z krzyżykiem błyszczące i rumiane ułożone na papierze do pieczenia.
Bułki z krzyżykiem
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🔄 Kilka zmian
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na zaczyn

  • 190 g letniego mleka
  • 9 g cukru
  • 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
  • 37 g mąki pszennej

Ciasto właściwe

  • 57 g miękkiego masła
  • 1 małe jajko
  • 57 g cukru
  • 3 g soli
  • 60 g rodzynek
  • cały zaczyn
  • 9 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
  • 340 g mąki pszennej

Ciasto na krzyżyk

  • 28 g masła
  • 28 g cukru
  • 23 g mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka starta z ½ cytryny
  • 1 małe jajko
  • 57 g mąki pszennej

Syrop cukrowy

  • 60 g wody
  • 60 g cukru

🔪 Instrukcje

Przygotowanie zaczynu

  • Do letniego mleka dodać drożdże i cukier, dokładnie wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Miskę odstawić w ciepłe miejsce ( 27 st C ) na 15 minut do podwojenia objętości.

Przygotowanie ciasta właściwego

  • Do miski z zaczynem dodać mąkę, masło, cukier, sól, jajko, wyrabiać ciasto przez 3 minuty na niskiej prędkości, a następnie na średniej przez kolejne 3 minuty, końcówka typu hak. Miskę z ciastem przykry folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce ( około 25 st C ) na 1 do 2 godzin.
  • Po tym czasie dodać do ciasta rodzynki i skórkę kandyzowaną, ciasto ponownie wyrobić przez 2 minuty, ciasto podzielić na 12 części, uformować bułeczki. Przygotowane bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować ich wierzch olejem i przykryć folią spożywczą co zapobiegnie wysychaniu skórki, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 225 st C - opcja górnej i dolnej grzałki. Kiedy bułki wyrastają przygotować ciasto na krzyżyk.
  • Do rondelka włożyć masło i cukier, rozgrzać do rozpuszczenia się cukru, następnie dodać mleko, skórkę z cytryny, wanilię mieszać trzepaczką - rózgą, ogień powinien być mały!
  • Jajko roztrzepać i dodać do masy, wymieszać, a potem dodać mąkę, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego w którym należy wyciąć małą dziurkę. Na bułki, przed wstawieniem do piekarnika, wycisnąć porcję ciasta tworząc krzyż.
  • Bułki pieczemy 14 - 16 minut. W międzyczasie przygotowujemy syrop cukrowy.
  • Do rondelka wlać wodę, dodać cukier, zagotować mieszając od czasu do czasu, gotować przez 4 minuty.
  • Po upieczeniu bułki wyjmujemy na kratkę i od razu smarujemy ich wierzch syropem cukrowym.

🔄 Kilka zmian

W oryginalnym przepisie zamiast rodzynek były suszone porzeczki, ale że ich nie miałam, to zamieniłam je na rodzynki. Jednocześnie zmniejszyłam ich ilość o niemal połowę. W oryginalnym przepisie jest dodana odrobina ziela angielskiego, które również pominęłam, ale możecie spróbować je dodać. Przed dodaniem należy rozetrzeć na drobny pył w moździerzu. Muszę jeszcze wytłumaczyć kolor bułek, powinien być odrobinę jaśniejszy niż ten, który jest na zdjęciach. Niestety mój piekarnikowy zegar zaciął się w trakcie pieczenia i przeoczyłam czas ich wyjęcia. Mimo że bułeczki wyszły odrobinę spieczone to i tak zniknęły, zanim wystygły! Naprawdę są pyszne. Polecam gorąco!

📖 Przepis

bulki z krzyzykiem
Print Pin
5 z 1 głosu

Bułki z krzyżykiem

Wspaniałe bułeczki, koniecznie wypróbujcie.
Autor Anna
Kuchnia Angielska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 12
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 16 minutes
Całkowity czas 46 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 190 g letniego mleka
  • 9 g cukru
  • 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
  • 37 g mąki pszennej

Składniki na ciasto właściwe

  • 57 g miękkiego masła
  • 1 małe jajko
  • 57 g cukru
  • 3 g soli
  • 60 g rodzynek
  • cały zaczyn
  • 9 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
  • 340 g mąki pszennej

Składniki na ciasto na krzyżyk

  • 28 g masła
  • 28 g cukru
  • 23 g mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka starta z ½ cytryny
  • 1 małe jajko
  • 57 g mąki pszennej

Syrop cukrowy

  • 60 g wody
  • 60 g cukru
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie zaczynu

  • Do letniego mleka dodać drożdże i cukier, dokładnie wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Miskę odstawić w ciepłe miejsce ( 27 st C ) na 15 minut do podwojenia objętości.

Przygotowanie ciasta właściwego

  • Do miski z zaczynem dodać mąkę, masło, cukier, sól, jajko, wyrabiać ciasto przez 3 minuty na niskiej prędkości, a następnie na średniej przez kolejne 3 minuty, końcówka typu hak. Miskę z ciastem przykry folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce ( około 25 st C ) na 1 do 2 godzin.
  • Po tym czasie dodać do ciasta rodzynki i skórkę kandyzowaną, ciasto ponownie wyrobić przez 2 minuty, ciasto podzielić na 12 części, uformować bułeczki. Przygotowane bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować ich wierzch olejem i przykryć folią spożywczą co zapobiegnie wysychaniu skórki, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 225 st C - opcja górnej i dolnej grzałki. Kiedy bułki wyrastają przygotować ciasto na krzyżyk.
  • Do rondelka włożyć masło i cukier, rozgrzać do rozpuszczenia się cukru, następnie dodać mleko, skórkę z cytryny, wanilię mieszać trzepaczką - rózgą, ogień powinien być mały!
  • Jajko roztrzepać i dodać do masy, wymieszać, a potem dodać mąkę, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego w którym należy wyciąć małą dziurkę. Na bułki, przed wstawieniem do piekarnika, wycisnąć porcję ciasta tworząc krzyż.
  • Bułki pieczemy 14 - 16 minut. W międzyczasie przygotowujemy syrop cukrowy.
  • Do rondelka wlać wodę, dodać cukier, zagotować mieszając od czasu do czasu, gotować przez 4 minuty.
  • Po upieczeniu bułki wyjmujemy na kratkę i od razu smarujemy ich wierzch syropem cukrowym.
  • Smacznego!

📋 Notatki

W oryginalnym przepisie było zalecone dodanie - ½ łyżeczki ziela angielskiego i 113 g suszonych porzeczek zamiast 60 g rodzynek.
Bułeczka przecięta na pół, ułożona na ciemnym talerzu.
Bułki z krzyżykiem
« Pasta łososiowa Rillettes
Bułki maślane »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Sprawdzona Kuchnia napisał

    13 maja, 2014 at 8:54 am

    Syrop cukrowy to sprawił 🙂

    Odpowiedz
  2. Eteryczne Gotowanie napisał

    13 maja, 2014 at 8:39 am

    błyszczące 🙂

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}