Bułki z makiem, które nazywamy pieguskami:) Puszyste, mięciutkie z dodatkiem maku super na śniadanie z dżemem rabarbarowym, czy pomarańczowym. Jak większość bułek również i te są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, ale przechowane w szczelnie zamkniętym pojemniku następnego dnia smakują równie dobrze. Bułeczki można opiekać w tosterze co dodaje im wspaniałego smaku i delikatnej chrupkości.
📖 Przepis
Bułki z makiem
Puszyste i bardzo smaczne bułeczki.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 395 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 5 g suchych drożdży (10 g świeżych)
- 1 łyżka miękkiego masła
- 2 łyżki maku
Dodatkowo
- żółtko
- 1 łyżka mleka
- mak do posypania bułek
🔪 Instrukcje
- Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości.
- Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części, uformować okrągłe bułeczki, które należy ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
- Wyrośnięte bułki można naciąć ostrym nożem przez środek, a następnie pomalować żółtkiem i posypać makiem. Przed wstawieniem bułek do piekarnika wsypać na jego dno szklankę kostek lodu ( wilgoć na początku czas pieczenia sprawia, że bułki pięknie urosną ). Bułki piec przez 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu bułki wystudzić na kratce.
- Smacznego!
Ania napisał
Uwielbiam bułeczki z makiem!
Anna napisał
Pyszne, ja też bardzo je lubię:)))
ladylaurabloq napisał
Idealne,bardzo lubię domowe bułeczki,pozdrawiam.