• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bułki z makiem

Bułki z makiem

Aktualizacja: 15 lip, 2020 · Opublikowany: 30 maj, 2013 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Bułki z makiem, które nazywamy pieguskami:) Puszyste, mięciutkie z dodatkiem maku super na śniadanie z dżemem rabarbarowym, czy pomarańczowym. Jak większość bułek również i te są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, ale przechowane w szczelnie zamkniętym pojemniku następnego dnia smakują równie dobrze. Bułeczki można opiekać w tosterze co dodaje im wspaniałego smaku i delikatnej chrupkości.

bulki z makiem
Print Pin
4,67 z 3 głosów

Bułki z makiem

Puszyste i bardzo smaczne bułeczki.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 10
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 395 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 5 g suchych drożdży (10 g świeżych)
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki maku

Dodatkowo

  • żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • mak do posypania bułek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości.
  • Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części, uformować okrągłe bułeczki, które należy ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
  • Wyrośnięte bułki można naciąć ostrym nożem przez środek, a następnie pomalować żółtkiem i posypać makiem. Przed wstawieniem bułek do piekarnika wsypać na jego dno szklankę kostek lodu ( wilgoć na początku czas pieczenia sprawia, że bułki pięknie urosną ). Bułki piec przez 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu bułki wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
bulki z makiem
bulki z makiem
« Ciasto z truskawkami
Truskawki zatopione w masie budyniowo - serowej »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ania napisał

    30 maja, 2013 at 2:09 pm

    Uwielbiam bułeczki z makiem!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 maja, 2013 at 6:25 pm

      Pyszne, ja też bardzo je lubię:)))

      Odpowiedz
  2. ladylaurabloq napisał

    30 maja, 2013 at 10:34 am

    Idealne,bardzo lubię domowe bułeczki,pozdrawiam.

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}